35

Pieczeń rzymska z jajkiem


Podejrzewam, że każdy z Was zna taką pieczeń. Może nie każdy jej próbował, ale z pewnością obiła Wam się o uszy ta nazwa, a i jej wygląd nie jest Wam obcy. Jak dla mnie klasyka. Imieniny cioci, święta w domu babci - macie jakieś inne skojarzenia względem tej pieczeni? :)

Ja przygotowałam ją z bardzo chudego mięsa na którym nie było ani grama tłuszczu. Niebojącym się kalorii polecam dodanie ok 200 g boczku :)

Składniki:

* 1 kg mielonej wieprzowiny



* 1 duża cebula



* 2 ząbki czosnku



* 1 kajzerka



* 2 jajka surowe



* 4 jajka ugotowane



* 2 łyżeczki suszonej pietruszki (lub pęczek świeżej)



* 0,5 łyżeczki majeranku



* 1 łyżeczka vegety



* 2 łyżki kaszy manny



* sól



* pieprz

Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy (najlepiej ręką). Następnie dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajka, kaszę i namoczoną w mleku i rozdrobnioną kajzerkę. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy rękoma. Połowę masy przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki i układamy na niej wzdłuż ugotowane na twardo jajka. Przykrywamy pozostałym mięsem i pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Na pierwsze 45 minut pieczeń przykrywamy folią aluminiową a następnie pieczemy już bez niej. Pieczeń kroimy dopiero gdy całkiem przestygnie, a najlepiej po nocy spędzonej w lodówce.

Smacznego :)

 



 



 




Opublikowano: 6 czerwca 2010
Kategoria: Wielkanoc, Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (35)
Justyna
Justyna
20.10.2019 20:05 odpowiedz
Pani Kasiu a piekarnik ma być ustawiony na pieczenie gora dół czy termoobieg?
Iwona
Iwona
26.03.2016 07:55 odpowiedz
Wyszła pyszna :) zabieram się za mazurka czekoladowego z wiśniową dekoracją
Iwona
Iwona
24.03.2016 17:57 odpowiedz
Dziękuję :) Gapa za mnie, teraz dopiero zauważylam, że wcześniej była odpowiedź. A wydawało mi się, że przeczytałam wszystkie komentarze - jednak nie dość uważnie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.03.2016 14:46 odpowiedz
10x25 cm
Iwona
Iwona
24.03.2016 10:29 odpowiedz
Kupiłam właśnie łopatkę i będę jutro piekła. Mam pytanie, jakiej wielkości keksówki użyć ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2016 19:33 odpowiedz
Najlepsza będzie łopatka.
Magdalena P.
Magdalena P.
21.03.2016 17:47 odpowiedz
Jaka to ma być wieprzowina?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.04.2015 14:12 odpowiedz
10x25 cm
jola
jola
03.04.2015 10:04 odpowiedz
jaki wymiar keksówki do tej pieczeni?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.09.2013 18:37 odpowiedz
Kasza wiąże masę mięsną.
Lusi
06.09.2013 18:35 odpowiedz
Mam pytanie, a poco ta kasza manna do pieczeni rzymskiej
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.04.2011 21:47 odpowiedz
Moniko ja bym się trochę bała, że mi się rozjedzie bez foremki :) W foremce bardzo wygodnie się i układa mięso i piecze i potem kroi :) Ale czekam na Twoją opinię :)

Pozdrawiam :)
monika
monika
19.04.2011 19:56 odpowiedz
chyba zrobie teraz na wielkanoc. ostatnio widzialam w tv nigella czy jak jej tam robila taka ale nie wkladala do keksowki tylko uformowala kuleczke i oblozyla ja plastrami bekonu... odmian pewnie sporo... w kazdym razie zrobie i podziele sie wnioskami pozdrawiam serdecznie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.11.2010 21:08 odpowiedz
Dziękuję :) I pozdrawiam :)
Mania
Mania
18.11.2010 20:49 odpowiedz
Właśnie piekę pieczeń rzymską, bardzo podobną do Twojego przepisu (dodałam, z przyzwyczajenia ząbek czosnku i zdecydowanie więcej pietruszki + marchewkę).
Przyznam szczerze, że bardzo mi się podoba zdjęcie Twojej potrawy - widać ruch nożem prawdziwej kuchary, a nie - podświetlone, nabłyszczone mięsiwo do zdjęcia i nieśmiertelny photoshop.
Pozdrawiam
guzik
guzik
12.11.2010 20:00 odpowiedz
Zrobiłam i wyszło przepysznie!!! polecam wszystkim znudzonym "sklepowymi" wędlinami!
tysiaczek81
08.06.2010 13:51 odpowiedz
Piękna pieczeń no i na pewno smaczna i zdrowa samemu zrobiona.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.06.2010 11:14 odpowiedz
Polko myślę, że spokojnie można by było zrobic z wołowiną, tylko najlepszy by był np szponder - a nie sucha polędwica :)
zawszepolka
07.06.2010 22:41 odpowiedz
Jeny jak ja uwielbiam jaja :D
Kasiu a myślisz że z wołowiną by wyszło? Pewnie lekko za sucha by była :(
myniolinka
07.06.2010 18:56 odpowiedz
wzorcowa pieczeń! z jajkiem oczywiście najlepsza:)
kabamaiga
07.06.2010 10:21 odpowiedz
Oj nazwę znam, ale skojarzenia okropne - studencka stołówka.
agrze74
agrze74
07.06.2010 08:32 odpowiedz
Kasieńko
przypomniałaś mi moje jedno z milszych wspomnień lata na wsi z dzieciństwa
dziękuję
pieczeń oczywiście prezentuje się zachwycająco !!!
pozdrawiam serdecznie:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.06.2010 08:11 odpowiedz
Emilko marchewka z Vegety :)
beatah
beatah
07.06.2010 01:11 odpowiedz
mmmmm, przepyszna:) trudno uwierzyć że coś utworzone z takich niewyszukanych składników może być tak przepyszne
dla mnie najlepsza była wierzchnia spieczona "skorupka"
monikucha
06.06.2010 23:15 odpowiedz
Nigdy nie jadlam takiej pieczeni, bo mi sie z wygladu nie podobala, ale Twoja, ho ho, U ciebie na imieninach powinnam sie znaleść :)
dorota20w
06.06.2010 22:54 odpowiedz
Nie miałam okazji jeszcze takiej pieczeni zjęść.
teraz muszę wypróbować !
emilka_sen
06.06.2010 20:54 odpowiedz
Kasiu, a co to jest takie czerwone? Czyżby pieprz cayen? Czy może jakaś inna przyprawa?

Mnie też obiła się ta nazwa o uszy i myślę, że w szkole ją robiłam, ale nie wiem na pewno, bo tak dużo potraw mieliśmy w tak krótkim czasie. Myślę, że gdzieś koło robienia pasztetów na pewno pieczeń rzymska była.
Rzeczywiście to klasyka.
pozdrawiam
justmydelicious
06.06.2010 17:43 odpowiedz
piękna jest! z dodatkiem sałaty ...mniam!
olciaky
06.06.2010 14:06 odpowiedz
U mnie była jakoś na początku roku.
Pierwszy raz w życiu robiłyśmy ją razem z Mamcią,
była pyszna.
Ps: Nasza była na wierzchu z musztardą;)
zaytoona
06.06.2010 13:45 odpowiedz
Słyszeć i widzieć mi się zdarzyło, ale nigdy jeszcze jej nie próbowałam. Za to prezentuje się nadzwyczaj apetycznie!

Pozdrawiam! :)
mietowka22
06.06.2010 11:26 odpowiedz
nigdy nie robiłąm pieczeni ale cudnie wygląda taka z jajkiem :)
macierzanka
06.06.2010 11:21 odpowiedz
Też czasem robię - w zasadzie z jajkiem to na Wielkanoc :) Twoja pięknie się prezentuje. Na pewno tez pysznie smakuje!
majanaboxing
06.06.2010 10:31 odpowiedz
O tak ,znam tę pieczeń, jest bardzo dobra :) I pysznie u Ciebie wygląda Kasiu!:)
mIłego dnia :)
kornik
06.06.2010 10:11 odpowiedz
Nie jadam mięsa, ale zawsze mnie ta pieczeń zachwycała od strony wizualnej, własnie przez to jajo. Miło popatrzeć. Zapewne dobrze też smakuje:)
ugotujmy
06.06.2010 09:49 odpowiedz
lubię wygląd tej pieczeni :-) z tym jajem.