29

Pasztet jajeczny z łososiem w szpinaku




Co prawda miałam w planach przygotować go dopiero na Święta Wielkanocne, ale kiedy wróciłam z zakupów z pięknym kawałkiem łososia, po prostu nie potrafiłam się powstrzymać :)

Być może Wy będziecie chcieli wykorzystać ten przepis właśnie na zbliżające się Święta. Pasztet jest naprawdę pyszny, ale też bardzo przyjemny dla oka i zaserwowany na świątecznym stole z pewnością zachwyci Waszych gości :)

Składniki na keksówkę 10x25 cm:

* 15 ugotowanych na twardo jajek

* 4 surowe jajka

* 1 duży por

* 1 pęczek natki pietruszki

* 1 pęczek koperku

* 2 łyżki bułki tartej

* 2 łyżki gęstej śmietany 18%

* 300-350 g filetu z łososia bez skóry 

* 200 g świeżego szpinaku (lub mrożony szpinak w liściach)

* 1 pełna łyżka masła

* 1 ząbek czosnku

* 1 szczypta gałki muszkatołowej

Sos ziołowy:

* 1 duży jogurt grecki

* 3 łyżki majonezu

* 1 duży pęczek natki

* 1 duży pęczek koperku

* 1 duży pęczek szczypiorku

* szczypta soli do smaku

Pora przekrawamy wzdłuż i cieniutko kroimy. Dusimy go na maśle kilka minut dość często mieszając, po czym przekładamy do miski, a na patelni dusimy szpinak z dodatkiem przeciśniętego czosnku, gałki muszkatołowej i odrobiny soli. Jeśli szpinak jest świeży, dusimy go dosłownie minutkę. Jeśli jest mrożony, do czasu aż woda całkowicie odparuje. 

Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę (ja używam okrągłego siteczka do krojenia jajek) lub ścieramy na grubych oczkach tarki. Jajka delikatnie mieszamy z porem, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i koperek, surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. 

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (włącznie z bokami) i delikatnie natłuszczamy olejem. Do foremki wykładamy połowę masy jajecznej a na niej układamy połowę szpinaku (tylko pośrodku). Na szpinaku układamy posolonego łososia i przykrywamy go ponownie szpinakiem. Do foremki wykładamy drugą część masy jajecznej.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 75 minut. 

Pasztet wyjmujemy z foremki i kroimy najwcześniej po godzinie od wyjęcia z piekarnika. Podajemy na ciepło lub zimno, z sosem jogurtowo ziołowym.

Smacznego :)
 

Opublikowano: 13 lutego 2013
Kategoria: Przekąski, Wielkanoc, Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (29)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.03.2015 09:19 odpowiedz
Surowy :)
Iza
Iza
31.03.2015 09:16 odpowiedz
Czy łosoś ma być surowy? Nie trzeba go wcześniej np. podpiec w piekarniku?:>
ania
ania
20.04.2014 09:42 odpowiedz
Zrobilam :-) wyszedl idealnie jak na zdjęciu no i pyszny:-) sosik super pasuje, losos dodaje smaku. Efektowny i smaczny :-)
Aga
Aga
16.04.2014 01:08 odpowiedz
Ktos pytal dlaczego laczymy rybe i szpinak, to tak jak laczymy zupe szczawiowa z jajkiem i jest bezpieczniejsze. Szpinak chociaz zdrowy, zawiera szczawiany, wiec zbyt duza ilosc dla osob ktore maja problem z nerkami moze byc nie wskazana.
hacksnew
21.02.2013 16:32 odpowiedz
Wyglada przepysznie! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.02.2013 19:48 odpowiedz
Agnieszko bardzo mi milo :)
1lienka81
19.02.2013 18:52 odpowiedz
Koniecznie do wypróbowania!!!
Uwielbiam twoje przepisy Kasiu, mój mąż jest zawsze nimi zachwycony:)
Agnieszka

http://zakreconytalerz.blogspot.com/" rel="nofollow">zakreconytalerz.blogspot.com/
GadKa
GadKa
18.02.2013 18:38 odpowiedz
Ja również go zrobiłam, jest przepyszny! smaki nawzajem komponują się świetnie. Osobiście wolę go na ciepło:) Dziękuję za inspirację!
asialc
18.02.2013 11:25 odpowiedz
Wygląda bajecznie :-)
Dorota
Dorota
18.02.2013 09:31 odpowiedz
Zrobiłam.
Pasztet jest b. smaczny, ale muszę zaznaczyć, że smak ryby jest tu dominujący. Właściwie nie wyczuwa się szpinaku, a i jajka smakują rybą;-) IMO na zimno jest lepszy (u mnie z sosem tzatziki), ale porcje panierowane w jajku i tartej bułce, po czym obsmażone na patelni są ciekawą obiadową alternatywą:)
Zuza
17.02.2013 23:16 odpowiedz
świetny pomysł :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.02.2013 18:09 odpowiedz
Skoro wszyscy łączą, to pewnie jest to trafne połączenie :) Ty możesz mieć inny gust kulinarny - przecież nie wszyscy muszą lubić to samo, prawda?
markisz
17.02.2013 18:05 odpowiedz
dlaczego wszyscy tak chętnie łączą szpinak z rybą - mnie to wcale nie pasuje i nie smakuje
i szpinak i ryba jest pycha ale nie razem...
gzik_i_pyry
17.02.2013 12:01 odpowiedz
Uwielbiam dania z jaj, na pewno wypróbuję :)
pasjonatka
17.02.2013 07:16 odpowiedz
warto zaczac od/... srodka ;p
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.02.2013 21:14 odpowiedz
Oczywiście, jeśli planujesz podać go na zimno, można go upiec dzień wcześniej.
monia
monia
15.02.2013 16:32 odpowiedz
czy można zrobić pasztet dzień prędzej, jeśli chciałabym go podać na zimno???
icy_joanne
15.02.2013 14:34 odpowiedz
Oj zjadłabym takie cudo. Nie próbowałam jeszcze połączenia szpinaku z łososiem.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.02.2013 09:20 odpowiedz
Dziękuję Wam pięknie :)
bronislawa70
15.02.2013 09:10 odpowiedz
Wygląda bardzo apetycznie.:)
wykrywaczsmaku
14.02.2013 15:42 odpowiedz
faktycznie świetna propozycja na święta!Piękne zdjęcia, jak zawsze :)
jolantaszyndlarewicz
14.02.2013 10:55 odpowiedz
Wyglada po prostu bosko .... pozdrawiam Kasiu
matylda
13.02.2013 20:56 odpowiedz
ale cudowny przepis. dziękuję bardzo.
w piątek wypróbuję.
ugotujmyto.pl
13.02.2013 19:26 odpowiedz
Wygląda obłędnie..:)!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.02.2013 16:05 odpowiedz
Myślę, ze tak.
Gość
Gość
13.02.2013 15:54 odpowiedz
czy mrożonego szpinaku taka sama ilość?
AZgotuj
AZgotuj
13.02.2013 14:15 odpowiedz
To musi być pyszne.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.02.2013 12:23 odpowiedz
W sumie może być alternatywą, ponieważ na ciepło jest bardzo dobry :)

gosik2.0
13.02.2013 12:18 odpowiedz
Świetny pomysł, może alternatywa dla kotletów jajecznych?
Jak zawsze podziwiam zdjęcia. Pozdrawiam.