27

Pasztet jajeczno koperkowy


Jeszcze raz dziękuję Tym, którzy cierpliwie czekali na mój powrót :) Co u mnie przez ostatnie dwa tygodnie? Za dużo pracy, za mało czasu na gotowanie (wierzcie lub nie, ale przez dwa tygodnie byłam w kuchni tylko jeden raz) a i przy okazji choroba, która w mój jedyny wolny weekend ścięła mnie z nóg. To tak w skrócie :) A zanim rozkręcę się na dobre, przedstawiam jeszcze świąteczną propozycję na pyszny - zwłaszcza z majonezem - pasztet jajeczno koperkowy.

 

Składniki:

 

* 14 jajek ugotowanych na twardo

* 3 jajka surowe

* 1 cebula

* 100 ml kwaśnej śmietany

* 3/4 szklanki bułki tartej

* 4 łyżki świeżego koperku

* 4 łyżki ostrego tartego sera

* sól

* pieprz

 

 

Jajka drobno kroimy lub ( co jest o wiele prostsze) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia na dużych oczkach. Cebulę bardzo drobno siekamy i dodajemy do jajek razem z bułką tartą, koperkiem i serem. Solimy i pieprzymy. Śmietanę łączymy z jajkami i dodajemy do reszty składników. Mieszamy dokładnie i przekładamy do wysmarowanej olejem i podsypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy ok 60 minut w 180 stopniach. Taki pasztet można podawać z chrzanem, majonezem lub ćwikłą.

 

Polecam :)

 



 



 




Opublikowano: 23 kwietnia 2010
Tagi: jajka
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (27)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2018 10:13 odpowiedz
Generalnie chodzi o to, żeby nie był serem o słodkim posmaku. Może być gouda lub salami.
Kate
Kate
28.03.2018 16:51 odpowiedz
Witam, jaki ostry ser pani poleca? Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.03.2017 09:53 odpowiedz
Obawiam się, że będą zdecydowanie za miałkie. Lepiej już zetrzeć je na grubych oczkach tarki.
Kasia
Kasia
28.03.2017 19:37 odpowiedz
Czy jajka można zblendować blenderem?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.11.2013 20:20 odpowiedz
Jeśli jest szczelnie owinięty folią spożywczą, to spokojnie 2-3 dni.
Gość
Gość
09.11.2013 20:17 odpowiedz
Pani Kasiu ile dni w lodówce może stać , ten pasztecik?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.07.2013 19:23 odpowiedz
Miło mi, że smakował :)
AGA
AGA
14.07.2013 19:07 odpowiedz
Zrobiłam ten pasztet i wygląda tak jak na obrazku - a w smaku rewelacja, polecam wszystkim!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.04.2010 16:13 odpowiedz
Pięknie dziękuję za wszystkie komentarze :) Też się cieszę, że już jestem z Wami :)

Monteverdi bardzo dziekuję za tak miłe słowa :)
monteverdi
monteverdi
25.04.2010 11:49 odpowiedz
To wygląda cudnie! A smakuje pewnie jeszcze lepiej :) Ja po prostu ubóstwiam jajka, muszę kiedyś zrobić taki pasztet :D Chciałabym też podziękować za to, że dzieli się Pani z nami swoją kreatywnością i talentem!
ugotujmy
24.04.2010 21:52 odpowiedz
na okres nie świąteczny też pasuje, zdecydowanie:-)
michelle_19
24.04.2010 17:57 odpowiedz
Świetny blog;) pozdrawiam
amarantqa
24.04.2010 11:55 odpowiedz
Cieszę się, że jesteś z powrotem :) obyś już nie musiała na tak długo znikać...!
Z pasztetem może poczekam, ale na pewno kiedyś zrobię :)
moj-lunch.pl
23.04.2010 19:08 odpowiedz
Fajnie Kasiu, ze jestes z powrotem i ze wszytko u Ciebie OK. Pasztet prezentuje sie bardzo smakowicie :)
myniolinka
23.04.2010 18:57 odpowiedz
z takim pasztetem jeszcze się nie psotkałam... chętnie bym spróbowała bo pysznie wygląda :)
zaytoona
23.04.2010 18:40 odpowiedz
Ależ mam ogromną ochotę na pasztet.
Jakikolwiek, byle dobry.
Mogę porwać kawałeczek? ;)

Pozdrawiam!
majanaboxing
23.04.2010 17:30 odpowiedz
Kasiu, pasztet wygląda bardzo apetycznie. To moje smaki! Pycha!:)
joanna63
23.04.2010 17:17 odpowiedz
Jaka śliczna miseczka ...
A pasztet zapisuję do zrobienia - ostatnio cierpię na nadmiar jajek..
katarina.f
23.04.2010 17:10 odpowiedz
Fiu fiu! To by mi smakowało jak nie wiem co!
poswiatka
23.04.2010 16:38 odpowiedz
Ciekawe danie. Bardzo jajeczne! Smakowicie Ci wyszło. :-)
mania179
23.04.2010 16:34 odpowiedz
Pierwszy raz spotykam się z dodatkiem jajka do pasztetu - brzmi naprawdę super :)
gosiaa99
23.04.2010 14:28 odpowiedz
Kasiu, ja też robie w ten weekend pasztet..co prawda znalzlam przepis z mięskiem..ale ten zapisuje jako nastepny :)
majazteca
23.04.2010 12:58 odpowiedz
Swietny przepis. Ten pasztet musi byc pyszniutki :)

Fajnie, ze juz jestes :))
mydelicious
23.04.2010 11:51 odpowiedz
dodatek jajka przekonał mnie tutaj calkowicie!
rain1drop
23.04.2010 11:49 odpowiedz
Witaj! Bardzo fajny pomysł na pasztet :)
ilka_86
23.04.2010 11:04 odpowiedz
lubię jajka, więc myślę, że taki wiosenny pasztecik posmakowałby mi;) fajnie, że już jesteś z powrotem:)
katarzyna_sar
23.04.2010 10:45 odpowiedz
Smakowicie wygląda ten pasztet, spisałam przepis, na pewno się skuszę, żeby zrobić, pozdrawiam:-)