18

Pascha (przepis na Paschę Wielkanocną)




Podobnie jak w poprzednich latach, również w tym roku prosiliście mnie o przepis na paschę. Niestety w moim rodzinnym domu nigdy się jej nie przygotowywało, więc nie tylko jej smak, ale i sposób przygotowania był mi zupełnie obcy. Zasiadłam więc do lektury i przejrzałam kilkadziesiąt przepisów. Wydawało mi się, że jestem w pełni gotowa, a przepis wcale nie wydawał się skomplikowany. Niestety...

Pierwsza pascha którą przygotowałam w ogóle nie nadawała się do jedzenia za sprawą bardzo twardego sera. Jako, że wiele źródeł mówiło, iż ser należy po ugotowaniu mocno odcisnąć (w niektórych przypadkach sugerując nawet dociśnięcie go cegłą) wpadłam na pomysł by obciążyć go... talerzami od hantli :) Oczywiście cała serwatka pięknie z niego wypłynęła, ale w rezultacie ser był tak twardy, nie dało się go nawet zmiksować z masłem. To była całkowita klapa i dowód na to, że wszystko ma swoje miejscea, a sprzętu do ćwiczeń lepiej nie wciągać w kulinarne poczynania :) 

Druga pascha, do której sera już nie odciskałam, pomimo iż miała znacznie lepszą konsystencję, też nie wyszła zadowalająca. Wydawała mi się zbyt mdła i odrobinę zbyt maślana. 250 g masła okazało się zbyt dużą ilością i niestety jego smak zdominował deser. 

Za trzecim razem dodałam mniej masła, wzbogaciłam smak orzeźwiającą skórką ze świeżej cytryny i namoczyłam bakalie w pomarańczowym likierze Cointreau. I taką wersję Wam dziś prezentuję. Wersję zadowalającą mnie i mam nadzieję, że i Was, jeśli zdecydujecie się ją przygotować :)

Składniki:

* 1,5 litra mleka świeżego 3,2% (mleko dostępne w sklepowych lodówkach, zazwyczaj w butelkach, nie UHT - czyli nie z kartonu)

* 600 ml gęstej, kwaśnej śmietany

* 6 jajek

* 1 laska wanilii

* 150 g miękkiego masła

* 1 szklanka cukru pudru

* skórka otarta z 1 sparzonej, niewoskowanej cytryny

* 1 łyżka skórki pomarańczowej (kandyzowanej)

* ok. 200 g ulubionych bakalii (rodzynki, żurawina, płatki migdałowe, kandyzowane wiśnie)

* 2-3 łyżki likieru Cointreau (opcjonalnie)

Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy przeciętą wzdłuż laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia.

Jajka miksujemy ze śmietaną na gładką masę i wlewamy je na gotujące się mleko. Od momentu, kiedy mleko ponownie się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu, aż na pojawią się grudki sera (ja zdjęłam garnek z ognia po 10 minutach od zagotowania). 

Durszlak wykładamy gazą (najlepiej, by gazy były 3-4 warstwy) lub czystą pieluchą tetrową i przecedzamy przez nią ser. Ser pozostawiamy na sicie przez kilka godzin (2-3) a następnie boki gazy związujemy tworząc sakiewkę i delikatnie odciskamy nadmiar wody (ja powstałą kilkę ścisnęłam dwukrotnie, niezbyt mocno). 

Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy do niej po łyżce sera i nadal miksujemy, do chwili powstania gładkiej masy. 

Do masy serowej dodajemy skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową oraz bakalie, które w wersji dla dorosłych namaczamy wcześniej w alkoholu. 

Gotową masę przekładamy do naczynia wyłożonego gazą. Ja w tym celu zakupiłam plastikową doniczkę, ale możecie posłużyć się np. niewielkim sitkiem, miską lub małą tortownicą (ok. 14 cm średnicy). 

Masę dociskamy do dna, przykrywamy gazą i dociskamy talerzem. Tak przygotowaną paschę chłodzimy całą noc w lodówce. 

Jeśli macie ochotę, możecie przygotować na nią polewę czekoladową, lub udekorować bakaliami. 

Smacznego :)


Opublikowano: 20 marca 2015
Kategoria: Wielkanoc
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (18)
Graz
Graz
12.04.2017 17:12 odpowiedz
Pomocy!
Zrobilam ale nie wiem czy wyszla ok... w masie sa wyczuwalne malutkie grudki, co jest logiczne wg mnie bo ten gotowany ma tez taka strukture.
Ale czy tam ma byc? Czy ma byc ten krem taki "gladki" jak "philadelphia"?
U mnie w domu sie paschy nie robilo..
ania
ania
28.03.2016 12:05 odpowiedz
Pascha wyszła idealna, dziękuję za przepis:))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.03.2016 21:39 odpowiedz
Kasiu - nie czekam bardzo długo, ponieważ zacznie się robić kożuch . Myślę, że po prostu jest to kwestia wyczucia chwili ;) Polewa nie może być za rzadka (wówczas trzeba poczekać), ani za gęsta (wtedy najlepiej dodać trochę mleka).

kasia.uk
23.03.2016 21:17 odpowiedz
Kasia a ja mam tylko jedno pytanie... w jaki sposob Ty robisz takie polewy... dlugo czekasz az przestygnie ta czekolada?? Ona jest jak namalowana.. Moze masz jedna plastikowa i ja nakladasz za kazdym razem :)))) No po prostu jest perfekcyjna...
ania
ania
23.03.2016 13:01 odpowiedz
Dziękuję za szybką odpowiedź! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.03.2016 12:53 odpowiedz
Wydaje mi się, że ten przelicznik nie jest poprawny. 600 ml to 3 niepełne szklanki. To na pewno więcej, niż 300g.
ania
ania
23.03.2016 12:36 odpowiedz
Kasiu będę w tym roku robić pierwszy raz paschę i zdecydowałam się na Twój przepis :) Mam pytanie - wg przelicznika 600ml śmietany to ok 300g. Czy mniej więcej tyle jej dodajesz?
pozdrawiam i życzę wesołych Świąt :)
marzena.s
marzena.s
07.10.2015 13:25 odpowiedz
Ja właśnie robię paschę tak samo i wychodzi niebo w gębie, wszyscy to uwielbiają niezależnie od pory roku :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.04.2015 20:26 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
tomeeek
tomeeek
03.04.2015 20:05 odpowiedz
Kasiuuuuu, Preis cudownie prosty, a produkt końcowy palce lizać. Dziękuję!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.04.2015 19:19 odpowiedz
Proszę dokładnie przeczytać przepis.
asia
asia
02.04.2015 18:07 odpowiedz
a ile tego sera i jaki typ bo nie ma w składnikach
turbo_kisiel
02.04.2015 15:06 odpowiedz
Przymierzam się do zrobienia paschy pierwszy raz w życiu, Twoja wygląda tak cudnie, że muszę spróbować :) chciałabym przybrać moją paschę takimi jajeczkami ale nigdzie nie udało mi się ich znaleźć. Możesz zdradzić gdzie takie kupiłaś? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.03.2015 07:48 odpowiedz
Nie ma takiej potrzeby. Ja w doniczce wycięłam dziurkę, ale nie spłynęła ani kropla.
anna_232
29.03.2015 23:04 odpowiedz
A ja mam pytanie. Czy masa z masłem również powinna być w naczyniu z dziurkami czy już niekoniecznie?
gin86
21.03.2015 20:43 odpowiedz
Ja się z paschą zaprzyjaźniłam stosunkowo nie dawno, od razu jednak przypadła mi do gustu :)
Twoja wygląda cudownie :)
kamil-01234
20.03.2015 17:04 odpowiedz
Dla mnie jest to zupelna nowosc, bo u mnie w domu nigdy nie przygotowywano paschy. Moze to zalezy od regionu? Ja nie slyszalem nigdy, by ktos z moich krewnych czy znajomych przygotowywal to danie na swieta. No ale moze w tym roku przygotujemy cos takiego, skoro przepis jest juz sprawdzony... Zobaczymy ;)
karmel-itka
20.03.2015 13:17 odpowiedz
nigdy nie robiłam, a nawet nie próbowałam paschy.
I cały czas się zastanawiam, dlaczego.