20

Pampuchy w sosie z owoców leśnych


Oprócz sokowirówki i grilla elektrycznego od firmy Philips otrzymałam też parowar. Postanowiłam więc przygotować kluski na parze, bo to w sumie "parowa" klasyka, a przygotowanie ich na gazie i przykrywanie drugim garnkiem do tej pory troszkę mnie do nich zniechęcało. Podałam do nich sos z owoców leśnych i dzięki niemu otrzymałam pyszny, lekki obiad idealny na letnie, ciepłe dni. W sumie, w przeciągu tygodnia robiłam je juz 3 razy i niezmiernie ubolewam, ze zapas mrożonych jagód już się kończy. Ale może następne przygotuję z sosem z pieczonych śliwek i cynamonu?

Polecam, są pyszne. 

Pampuchy:







Sos:







Smacznego :)

 

 

 


 

Opublikowano: 24 sierpnia 2012
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (20)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.08.2012 08:22 odpowiedz
Jak dla mnie, możesz nie przestawać :)
russkaya
29.08.2012 08:17 odpowiedz
o matko...powiedz mi, czy ja kiedyś przestanę się tak jak głupia zachwycać Twoimi zdjęciami? :D No nie mogę wyjść z podziwu...

A pampuchy? UWIELBIAM!
jolantaszyndlarewicz
28.08.2012 15:23 odpowiedz
Uwielbiam pampuchy .... mnie też własnie to gotowanie na parze przeraża, bo zawsze sie poparzę .... chyba czas pomyśleć o parowarze:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.08.2012 10:47 odpowiedz
Pampuchów wychodzi około 12.
Jak chodzi o śliwki, to przekrawamy je na pół, wyjmujemy pestkę. Układamy na blasze (skórką do spodu), posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Pieczemy w 200 stopniach około 30minut a następnie przecieczemy przez sito i ewentualnie dosładzamy, ale ja wybieram zawsze mocno dojrzałe owoce.
Natka
Natka
28.08.2012 10:44 odpowiedz
Acha i jeszcze jedno pytanie. Ile wychodzi kluch/pampuchów z tej porcji?
Natka
Natka
28.08.2012 10:42 odpowiedz
A mnie zaciekawiły te pieczone śliwki. Jak je zrobić? Byłaby to fajna odmiana dla jagód/borówek.
czarygary
25.08.2012 12:46 odpowiedz
wyglądają obłędnie :) od dawna mam już ochotę na takie pampuchy i ciągle o nich zapominam... może już czas żeby je wreszcie przyrządzić!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.08.2012 00:00 odpowiedz
Myślę, ze dokładnie tak samo :)
Dziękuję za miłe słowa :)
sisterskitchen
24.08.2012 22:39 odpowiedz
Kasiu, Twoje zdjęcia to prawdziwe dzieła sztuki, pampuchy wspaniałe i super pomysł na parowanie ich w parowarze, mam podobny, myślę, że czas parowania będzie więc taki sam? Planuje je zrobić niebawem na obiad, nigdy jeszcze nie robiłam. A dzisiaj upiekłam ciasto pomarańczowo-kakaowe, super, takie mokre jak lubię.
senninha
senninha
24.08.2012 20:51 odpowiedz
Wreszcie znalazłam trochę czasu...,
a tu moje ukochane kluski na parze! Wspomnienie dzieciństwa :) aż się łezka w oku kręci :)
gosik2.0
24.08.2012 15:02 odpowiedz
Moja rodzina ma bzika na punkcie parowaru, gotuje (a raczej paruje) w nim wszystko - ryby, warzywa, mięso, ziemniaki, ale na ten pomysł jeszcze nikt nie wpadł. Pampuchy, to jest to! Teraz nie "na łachu" lecz w parowarze.
Jak zwykle piękne zdjęcia! Pozdrawiam.
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
24.08.2012 14:28 odpowiedz
Wyglądają przepięknie! Ale ja zjadłabym tylk ten sos i owoce, nie lubię takich potraw, chociaż mój M. pewnie by się ucieszył, bo to taki mączny łasuch jest;)
Małgorzata
24.08.2012 13:57 odpowiedz
Nigdy nie jadłam takich jeszcze.. a szkoda:(
adiomene
adiomene
24.08.2012 13:54 odpowiedz
U nas w domu mama robila takie kluchy z sosem czekoladowym na smietance. Istna poezja smaku! Pampuchy sa dosc pracochlonne dlatego u nas zazwyczaj parowane byly w soboty. oj tesknie...
aniolekidiabelwjednym
24.08.2012 12:13 odpowiedz
Smak dzieciństwa... Moi Dziadkowie często je nam robili... Po szkole było co jeść ;-) Ja też już enty lat ich nie jadłam...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.08.2012 10:27 odpowiedz
Tak, szklanka to 250 ml :)
A nadzianie ich owocami to świetny pomysł. Będą jeszcze pyszniejsze :)

kachaj
kachaj
24.08.2012 10:24 odpowiedz
Jejku planowałam dziś jakąś rybkę, ale jednak widzę, że trzeba będzie te plany pozmieniać.. Mam tylko pytanie - szklanka to taka o pojemności 250ml? i czy można to jakoś nadziać owocami oprócz tego sosu?
Martyna
24.08.2012 10:13 odpowiedz
parowańce! dwieście lat ich nie jadlam ;)
kundzia76
kundzia76
24.08.2012 08:53 odpowiedz
My z Mamą nadziewamy je owocami,a sosrobiny ze śmietany i owoców :) Pycha :)
Zielona Pietruszka
24.08.2012 08:52 odpowiedz
Cudowne! Ja je paruje w garnku do gotowania na parze :) też wychodzą piękne! A przepis mam mojej babci, nieco inny ale podobny! Twoje są przecudowne!