22

Ogórki w zalewie musztardowej




Dziś przepis na przepyszne ogórki w zalewie musztardowej. Nasz faworyt w rankingu tegorocznych przetworów.             

Są słodkie, ale też dzięki krótkiemu pasteryzowaniu przyjemnie chrupiące.

Po otwarciu słoika nie jesteśmy w stanie zostawić części zawartości "na później". Po prostu nie potrafimy się powstrzymać by nie sięgnąć po następnego:)

Ich przygotowanie jest bezproblemowe, więc zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

Z podanych proporcji wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 550 ml. 

Składniki:

* ok. 5 kg ogórków gruntowych (im mniejsze, tym lepiej)                 

* po 2 kulki ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu i 1/4 łyżeczki gorczycy do każdego słoika

Zalewa:

* 1 litr wody

* 220 ml octu

* 1,5 szklanki cukru

* 2 płaskie łyżki soli

* 5 łyżek musztardy sarepskiej

Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Umyte ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy ciasno w pionie w słoiku i wypełniamy słoik zalewą. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut od chwili zagotowania się wody. 

Smacznego :)                                

 

Inspiracja


Opublikowano: 13 września 2013
Tagi: ogórki
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (22)
Anna34
Anna34
26.07.2018 12:08 odpowiedz
Te ogórki po prostu rządzą! Pierwszy słoik otwarłam tydzień po zrobieniu bo ciekawość mnie zżerała i póki stał w lodówce to nie byłam w stanie przejść przez kuchnię nie sięgając po ogóreczka :) będę musiała jeszcze je zrobić bo te, co mam na pewno znikną przed jesienią. Piwnicę omijam szerokim łukiem bo wiem że jeśli tam wejdę po cokolwiek to opuszczę ją ze słoikiem ogórków w ręce :P
Dziękuję za przepis i pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.06.2018 12:53 odpowiedz
Myślę, że już po 2 tygodniach :)
Anna34
Anna34
21.06.2018 12:46 odpowiedz
Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Mam jeszcze jedno pytanie-po jakim czasie od zrobienia można dobrać się do ogórków i sprawdzić jak smakują? ;)
PS. Uwielbiam tego bloga :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.06.2018 21:46 odpowiedz
Spirytusowy, 10% :)
Anna34
Anna34
16.06.2018 21:19 odpowiedz
Witam,czy ocet ma być jabłkowy czy spirytusowy? Jak spirytusowy to ile %? Bardzo chce zrobić te ogórki w najbliższym czasie, a nie mam doświadczenia w tej kwestii więc wolę dopytać :)
haj001
haj001
21.09.2017 12:12 odpowiedz
Czy to są takie ogórki ktore w Austrii nazywają senf gurken?
Gość
Gość
13.06.2016 00:22 odpowiedz
Ja nie mogę się opamitac i zjadam 2 słoiki na raz
Mała Mi
Mała Mi
18.08.2015 22:27 odpowiedz
Tej zalewy wystarczyło mi na 2 kg ogórków
Gość
Gość
12.08.2015 19:35 odpowiedz
Dlaczego nie można zalać gorącą zalewą ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.07.2015 07:27 odpowiedz
Nigdy jeszcze nie marynowałam cukinii, ale jak znajdę odpowiednio młodą i cienką, to postaram się przygotować jakiś przepis :)
kwiatek185
26.07.2015 21:33 odpowiedz
Na pewno są pyszne :) Kasiu, czy marynowałaś może cukinię? Jeśli będziesz miała ochotę, bardzo proszę o przepis :)
Bożena
Bożena
26.07.2015 20:57 odpowiedz
A ja nie obieram, tylko całe , zielone wkładam do słoików. Jak korniszony. Smaczne.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.07.2015 20:43 odpowiedz
Bardzo mi miło :)
Czekam na opinię o torciku :)
Ulek
Ulek
26.07.2015 20:24 odpowiedz
Kasiu ja co roku robię takie ogórasy tylko, że kroję je wzdłuż na cienkie plasterki-takie od razu na kanapkę :) a aktualnie zabieram się za Twój malinowy torcik z mascarpone :):) Uwielbiam Twoje przepisy:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.08.2014 10:58 odpowiedz
Tak
iwcia1404
iwcia1404
28.08.2014 09:48 odpowiedz
Witam!!! Czy w tej samej zalewie można zrobić cukinię???
Agusia i Pawełek
Agusia i Pawełek
17.07.2014 19:55 odpowiedz
Mmmm nasze ulubione!! Juz jutro jedziemy do teściowej i cały dzień będziemy zaprawiać <333 nie możemy się doczekać buziaki pozdrowionka ;)!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.10.2013 09:17 odpowiedz
Etykiety pochodzą z różnych krajowych i zagranicznych stron internetowych, z których można ściągnąć gotowe wzory. W programie graficznym dodaję podpis i drukuję je na papierze samoprzylepnym.
Ciekawa
Ciekawa
27.10.2013 22:16 odpowiedz
Mogę spytać skąd masz takie piękne etykietki do opisów na słoiki?

pozdrawiam
jolantaszyndlarewicz
07.10.2013 09:58 odpowiedz
Ja akurat za ogórkami w zalewie musztardowej nie przepadam ...w rodzinie mojego Połóweczka niewiem czemu, ale mówili na nie "mysie ogonki":)
eM
eM
13.09.2013 21:35 odpowiedz
W zalewie musztardowej nie jadłam ale bardzo lubie w miodzie;p
Ewa.Smaczniutkie.pl
13.09.2013 11:09 odpowiedz
Bardzo lubię, a dawno nie robiłam :) W tym roku w mojej spiżarni znalazły się się ogórki z tymiankiem i drugie z keczupem, ale ogórków na targu wciąż jeszcze sporo więc kto wie, może i zrobię z musztardą :) Pozdrawiam Ewa