
Tym razem mam dla Was iście zbójnicką propozycję ;)
Przygotowane w ten sposób ogórki są chrupiące i bardzo aromatyczne.
To już trzecia (po Krokodylkach i ogórkach w zalewie gyros) propozycja, która również świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezach.
I to również kolejny przepis, w którym nie musicie obierać ogórków, więc przygotowanie ich idzie naprawdę szybko i sprawnie.
Składniki na 9 słoików o pojemności 550 ml:
- 3 kg małych ogórków gruntowych
- 5 cebul
- 2 łyżki soli
Do ogórków dodajemy pokrojone w cienkie piórka cebule.
Całość oprószamy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 6-8 godzin (ja odstawiłam je na całą noc).
Wodę, którą puszczą ogórki oraz cebula odlewamy, a następnie układamy je ciasno w słoikach.
Zalewa:
- 4 szklanki octu (dla łagodniejszego smaku jedną szklankę octu można zastąpić wodą)
- 2 i 1/2 szklanki cukru
- 2 pełne łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki gorczycy
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Składniki zalewy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewamy ogórki.
Słoiki zakręcamy i wstawiamy do nagrzanego do 130 stopni piekarnika.
Pasteryzujemy 20 minut.
Smacznego!
Opublikowano: 9 sierpnia 2019
Tagi:
ogórki
Kategoria:
Warzywne
Pozdrawiam
Anna