5

Ogórki małosolne na sucho - przepis




Jeśli lubicie ogórki małosolne, to dzisiejszy przepis z pewnością nie tylko przypadnie Wam do gustu, ale będzie też pewnego rodzaju rewolucją w sposobie ich przygotowania, bo prościej i szybciej się już chyba nie da :)

Ogórki małosolne na sucho, to pochodzący z Rosji sposób na kiszenie bez zalewy, a dzięki temu przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w woreczku, szczelnie go zamknąć i odstawić na 24 godziny. Ja dodatkowo w tym czasie kilkukrotnie nim potrząsałam i odwracałam, aby ogórki były równomiernie ukiszone.

Tak przygotowane ogórki można przechowywać w lodówce do 3-4 dni, również w zamkniętym szczelnie opakowaniu.

Składniki:

* 1 kg drobnych ogórków gruntowych

* kawałek chrzanu (wielkości kciuka)

* 2-3 baldachy kopru (lub mały pęczek świeżego, nieposiekanego koperku)

* 5 ząbków młodego czosnku

* 2 łyżeczki soli

* 2/3 łyżki ziaren gorczycy


Ogórki myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie wycieramy je ręcznikiem papierowym i odcinamy końcówki. Tak przygotowane ogórki przekładamy do grubego woreczka foliowego dostosowanego do kontaktu z żywnością (najlepiej sprawdzą się tu przeznaczone na mrożonki woreczki z zapięciem, które również wykonane są z dość grubej folii). 

Obrany chrzan oraz czosnek kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do ogórków razem z solą, koprem i gorczycą. Woreczek szczelnie zamykamy (pozbywając się nadmiaru powietrza), kilkukrotnie energicznie potrząsamy i wstawiamy do lodówki. Po 4 godzinach ogórki wyjmujemy z lodówki i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia.

Tak przygotowane ogórki możemy przetrzymywać w lodówce przez kilka dni.

Smacznego :)


Opublikowano: 31 maja 2016
Tagi: ogórki
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
zufik
06.07.2016 16:33 odpowiedz
Niesamowity przepis! muszę wypróbować:)
ania jakubowska
ania jakubowska
03.06.2016 11:22 odpowiedz
Nie wierzyłam, że coś z tego wyjdzie...
Zrobiłam wczoraj, i dziś rano na śniadanie jadłam pyszne małosolne!
majanaboxing
31.05.2016 21:02 odpowiedz
O kruczę, nie słyszałam nigdy o takim sposobie kiszenia ogórków! Robię tradycyjnie, ale chętnie kiedyś spróbuję wg tego przepisu. :)
gosia
gosia
31.05.2016 19:13 odpowiedz
Czy te ogórki można zapakować próżniowo na te 20h?
Monia
Monia
31.05.2016 13:30 odpowiedz
Muszę koniecznie je zrobić ! Jakiś czas temu widziałam ten przepis w gazecie , podeszłam wtedy do niego sceptycznie :)