
Dziś chciałabym Wam zaproponować pyszne naleśniki z bryndzą i szczypiorkiem. Do tej pory nie byłam fanką bryndzy, ale w tym wydaniu smakuje naprawdę świetnie a szczypiorek nadaje całości świeżości i charakterystycznego smaku.
Przepis na nie pochodzi z nowej książki Magdy Gessler w której znalazło się blisko 60 przepisów pochodzących z czterech ostatnich sezonów programu Kuchenne Rewolucje.
W książce znalazły się przepisy na na zupy, sałatki, aromatyczne mięsa, oryginalne desery i sporo dań z rybami. Jak na Panią Magdę przystało, przepisy są zaskakujące i oryginalne, a przy tym skomponowane w taki sposób, że poradzą sobie z nimi nawet osoby, które w nie czują się zbyt pewnie w kuchni.
W książce znajdziecie między innymi przepis na studzieninę z kurczaka, soliankę po góralsku, zupę piwną z imbirem i serem gruyere, piracką rybę, gołąbki z dorsza, pizzę z piklingiem, świeżonkę, pieczoną gęś, lody migdałowe czy deser Copa Melba.
Dodatkowo dla osób, które zanim przeczytają przepis zatrzymują się przy zdjęciu warto nadmienić, że książka została pięknie zilustrowana.

Z myślą o Czytelnikach bloga wydawnictwo Znak przygotowało specjalną ofertę na zakup książki Pani Magdy i teraz możecie nie tylko nabyć ją z 30% rabatem, ale też możecie wybrać drugą, dowolną książkę w cenie 9,90.
Formularz zamówienia, informacje o książkach oraz kod rabatowy znajdziecie TUTAJ.
Ja osobiście polecam Wam tę książkę. To naprawdę fajna pozycja w dobrej cenie.

Składniki na naleśniki:
* 375 ml tłustego mleka
* 375 ml wody
* 2 jajka
* 2 pełne szklanki mąki
* 1/4 łyżeczki soli
* masło klarowane
Farsz:
* 300 g bryndzy
* 200 ml śmietany 22%
* 1 spory pęczek szczypiorku
* świeżo starta gałka muszkatołowa
* słodka i ostra mielona papryka
* sól
* świeżo mielony pieprz
W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz.
Bryndzę mieszamy ze śmietaną i dodajemy połowę posiekanego szczypiorku. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i papryką.
Jajka ubijamy z solą. Dodajemy mleko, wodę i mąkę. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy odrobinę wody, a jeśli za rzadkie, dosypujemy mąkę. Naleśniki smażymy z obu stron na klarowanym maśle.
Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach, składamy je w trójkąty i smażymy na klarowanym maśle. Przed podaniem posypujemy je szczypiorkiem i słodką papryką.
Smacznego :)

Opublikowano: 25 kwietnia 2014
Polecam też place targowe, gdzie ludzie sami mają hodowle ziół.
Pozdrawiam K
Pozdrawiam