
Dziś coś, co lubicie najbardziej.
Pomysł na prosty, szybki i pyszny obiad, którego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 30 minut.
W roli głównej pieczony w miodowo musztardowej glazurze pstrąg. Z nutą cytrusów i rozmarynu. Podany z ziemniaczanymi talarkami i sałatą.
Danie, którym zapunktujecie u wymagającej teściowej i którym godnie ugościcie przyjaciół.
Dlaczego tak je zachwalam?
Spróbujcie, a się przekonacie :)
Ale oprócz skorzystania z przepisu będę Was też zachęcać do częstszego sięgania po pstrąga.
Pstrąg to nie tylko pomysł na szybki, smaczny obiad. To także bogate w biało i kwasy omega3 mięso. A ponieważ pstrągi żyją wyłącznie w czystych, zimnych wodach, mają nie tylko wysokie walory smakowe, ale też zdrowotne. I chociaż rzadko się o tym mówi, pstrąg stanowi przecież część polskiej tradycji kulinarnej.
Myślę, że znaczna większość z Was nie tylko lubi pstrągi, ale też zna korzyści płynące z konsumpcji ryb.
Niestety, jak pokazują badania, tylko niewielki procent Polaków wprowadza je do swojego menu.
I dlatego właśnie zdecydowałam się wziąć udział we wspólnej inicjatywie Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych oraz właściciela sieci sklepów Biedronka, do których codziennie dostarczany jest świeży, pochodzący z lokalnych, znajdujących się na terenie całego kraju gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych.
Dostępny w Biedronkach pstrąg Marinero pakowany jest w technologii MAP, co oznacza, że w połączeniu z nieprzerwanym chłodzeniem daje Wam pewność, że kupujecie świeżą rybę. Dostępny jest też przez cały rok, więc śmiało możecie wprowadzić go do cotygodniowego menu :)
I na koniec jeszcze jedna, ale myślę, że bardzo ważna w obecnych czasach uwaga. Hodowle pstrągów są jednymi z najmniej obciążających środowisko.
A gdy już pstrąg znajdą się w Waszej lodówce przypomnijcie sobie o tym przepisie :)
Składniki na 2 porcje:
- 2 świeże pstrągi
- 1 spora łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- sól
Dodatkowo:
- 2 duże ziemniaki
- olej do smażenia
- mieszanka sałat
- oliwa

Ryby oprószamy solą i smarujemy ze wszystkich stron (również w środku) mieszanką miodu i musztardy.
Na dnie naczynia układamy plastry cytryny oraz pomarańczy i kładziemy na nich rybę. Po bokach dodajemy rozmaryn.
Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut.
W czasie, kiedy piecze się ryba dokładnie umyte ziemniaki kroimy w dość cienkie plastry (ok. 4-5 mm) i smażymy w głębokim oleju na rumiano.
Upieczoną rybę podajemy z ziemniakami i skropioną oliwą mieszanką sałat.
Smacznego!

Opublikowano: 20 listopada 2018
Tagi:
ryba
Kategoria:
Ryba