22

Mazurek z kajmakiem i płatkami migdałowymi


Po kilku propozycjach na Wielkanocne babki przyszła pora na Wielkanocne mazurki. Są to wypieki bardzo proste i nie wymagające zbyt wielkich umiejętności. O ile jeszcze kilka lat temu mazurki mogły dla mnie nie istnieć, dziś nie wyobrażam sobie świąt bez tego słodkiego wypieku. Prostszego mazurka od tego, który prezentuję Wam dzisiaj chyba nie można sobie wyobrazić. Pyszne kruche ciasto, masa kajmakowa i migdały. Słodko i chrupiąco. Polecam :)

Ciasto:

* 180 g mąki

* 100 g zimnego masła

* 4 łyżki zimnej wody

* 1 pełna łyżka cukru pudru

Masa:

* 1 puszka kajmaku

* 50 g płatków migdałowych

Posiekane masło wcieramy w mąkę wymieszaną z cukrem do czasu, aż utworzy nam się bardzo drobniutka i puszysta kruszonka a następnie dodajemy wodę i szybko zagniatamy ciasto w kulkę. Ciasto wałkujemy na placek o wymiarach ok. 35 x 25 cm i zawijamy boki aby utworzyły się ruloniki, które utrzymają masę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 minut (nie powinno się zbytnio spiec). Upieczony spód odstawiamy do przestygnięcia.

Gotowy kajmak (masa krówkowa) mieszamy intensywnie widelcem aby rozbić wszystkie grudki i nakładamy na ciasto. Wyrównujemy szerokim nożem i posypujemy płatkami migdałowymi. Mazurka nie trzymamy w lodówce.

Smacznego :)

 



 



 



 Źródło


Opublikowano: 16 kwietnia 2011
Tagi: kajmak
Kategoria: Wielkanoc, Mazurki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (22)
KASIK
KASIK
11.04.2017 09:02 odpowiedz
nigdy nie robiłam mazurka .... chyba czas spróbować:) ile wcześniej przed świętami można go zrobić??
nazile
nazile
18.04.2014 12:17 odpowiedz
masa kajmakowa jest w Biedronce
Zasmakuj...
22.04.2011 16:55 odpowiedz
Mazurek zawsze kojarzył mi się z przekładańcem, a tu widzę fajną wariację :) Co prawda ciasta już mam (zamówione, bo z braku czasu nie było komu robić), ale może na upieczenie takiego jednego się skuszę? :) Pozdrawiam!
cakes-and-the-city
18.04.2011 09:12 odpowiedz
All you need is mazurek :) Doskonałe smaki :)
judik1119
17.04.2011 19:04 odpowiedz
Wspaniałe połączenie smaków - dla nas idealne:)
kabka
17.04.2011 12:27 odpowiedz
wygląda przepysznie! przeważnie na święta zajadamy się takim mazurkiem z kajmakiem, migdałami i owocami kandyzowanymi ;-) mniam!
maryjerzak
16.04.2011 19:11 odpowiedz
Jeszcze nie jadłam, ale wygląda tak apetycznie..pychota:)
retrose
16.04.2011 17:37 odpowiedz
Mazurek cudny, te tapetę tez uwielbiam:)
elau66wr
16.04.2011 16:32 odpowiedz
KOBIETO ALEŻ GNASZ Z PRZEPISAMI, KIEDY NA TO MASZ CZAS??? KAJMAK...PYCHA
asia
asia
16.04.2011 14:02 odpowiedz
Ten przepis dołączam do mojego menu świątecznego, mam nadzieję, że wyjdzie mi równie piękny i smaczny. Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje
z_naszego_albumu
16.04.2011 13:46 odpowiedz
Och coś wspaniałego. Kajmak i migdały, food heaven!
flusso
16.04.2011 11:32 odpowiedz
Przepiękny! :)
lu-krecja
16.04.2011 10:52 odpowiedz
Kasiu, Twoje wypieki są przepiękne, a zdjęcia urzekają. Uzależniłam się od Twojego bloga do tego stopnia, że wchodzę na niego kilka razy dziennie ;) Niestety to tylko potęguje fakt, że nie mam pojęcia, co wybrać do upieczenia na Wielkanoc - najchętniej skorzystałabym ze wszystkich Twoich propozycji :D I choć lubię babki, to mazurki zdecydowanie są u mnie na pierwszym miejscu. Chyba będę musiała teraz zwiększyć częstotliwość odwiedzin na blogu :D
Pozdrawiam serdecznie.
darki85
16.04.2011 10:40 odpowiedz
u mnie się mazurków nie robi na święta, raczej serniki i babki, ale z chęcią bym taki mazurek zjadła (: ta masa kajmakowa kusi (;
snugglemuffin
16.04.2011 10:11 odpowiedz
Wygląda pysznie! Spróbuję!:)
majanaboxing
16.04.2011 09:54 odpowiedz
Świetny ten mazurek! Pieknie się prezentuje. U mnie też bedzie ,ale inny. :)
Wiesz, u mnie w domu rodzinnym nie było tradycji robienia mazurków, ja ją rozpoczęłam hihi ;)
Pozdrawiam :)
mikimama
16.04.2011 09:44 odpowiedz
Bardzo apetyczny!
kulinarnespotkania
16.04.2011 09:42 odpowiedz
po prostu pyyycha!!! cudnie wyglada:)
Pozdrawiam i zycze milego weekendu:)
andzia-35
16.04.2011 08:58 odpowiedz
Mój ulubiony mazurek:) Piekne zdjęcia Kasiu!
zauberi
16.04.2011 08:35 odpowiedz
u mnie nie ma tradycji mazurków, co nie znaczy, że nie można tego zmienić ;) bardzo mi się Twój podoba
jolantaszyndlarewicz
16.04.2011 08:29 odpowiedz
Kasiu to jeden z najsmaczniejszych mazurków, jak dla mnie:) ...co do masy kajmakowej to ja ją zawsze mikserem traktuję, wówczas robi sie bardzo plastyczna:) wielki buziak
panna_malwinna
16.04.2011 08:23 odpowiedz
wygląda uroczo! ja ostatnio poluję na masę kajmakową i chyba wszystkie przed świętami zostały wykupione