106

Mazurek potrójnie śliwkowy


To zdecydowanie najlepszy mazurek jaki dane mi było kiedykolwiek jeść. Jest... fenomenalny. Wspaniałe, kruche, ale miękkie ciasto z dodatkiem suszonych śliwek, kwaskowa nuta powideł i całe mnóstwo śliwek w czekoladzie polanych dodatkowo białą czekoladą. Jeśli nie lubicie mazurków ze względu na ich przesadną słodycz, ten z pewnością przypadnie Wam do gustu. Ja na pewno na święta upiekę jeszcze co najmniej dwa, ponieważ jestem przekonana, że będzie to faworyt tegorocznych świąt.

Czasem, gdy uważam że dany przepis jest tak zwaną "perełką" proszę Was abyście mi zaufali i przygotowali to danie czy ciasto. Tak jest z tym mazurkiem. Jestem pewna, że zachwyci Was tak samo, jak mnie wprawił w zachwyt.

Spód:

* 300 g mąki pszennej

* 120 g cukru

* 200 g masła

* 120 g suszonych śliwek

* 2 żółtka

* pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch:

* 1 słoiczek powideł śliwkowych

* 250 g śliwek w czekoladzie

* 1 biała czekolada (lub gotowa biała polewa)

Masło, proszek i cukier łączymy w misce. Dodajemy posiekane, zimne masło i palcami wcieramy je w mąkę. Ma nam się utworzyć bardzo drobna i puszysta kruszonka. Do kruszonki dodajemy drobno posiekane śliwki i żółtka. Zagniatamy ciasto do chwili aż utworzy się zwarta kula. Jeśli będzie się Wam wydawać, że ciasto jest bardzo twarde (możecie miec mniejsze niż ja żółtka), to dodajcie łyżkę zimnej wody.

Ciasto wałkujemy na prostokąt i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 30x25 cm. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 - 25 min, do czasu aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Śliwki kroimy na pół lub na ćwiartki (w zależności jakie są duże). Na zimnym cieście rozsmarowujemy powidła śliwkowe a na nich układamy śliwki. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią mazurek. Jeśli używacie gotowej polewy to podgrzejcie ją według zaleceń na opakowaniu.

Jest to mazurek, który spokojnie możecie przygotować kilka dni wcześniej. Ja mam wrażenie, że najlepszy był 4 dnia :) Możecie też sam spód upiec nawet tydzień wcześniej. Nie należy go trzymac w lodówce ponieważ stwardnieje.

Smacznego :) 

 



 



 



Przepis autorski


Opublikowano: 18 kwietnia 2011
Dodaj komentarz
Komentarze (106)
1  2  3
Gagaszka
Gagaszka
17.04.2019 06:28 odpowiedz
Polecam serdecznie. Już któryś rok w Wielkanoc piekę. W tym roku sztuk 3. Wesołych Świąt Pani Kasiu i jeszcze raz dziękuję ❤
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.04.2019 07:36 odpowiedz
Wow - 3 sztuki robią wrażenie. Ale wcale się nie dziwię ;) 
Polecam też mazurek kawowo malinowy. Moim zdaniem również powinien smakować :) 

Wesołych Świąt! 
Bozena
Bozena
31.03.2018 20:25 odpowiedz
Upieklam dzisiaj. Moj pierwszy mazurek. Przepyszny. Samo ciasto z powidlami jest mega. A jeszcze te śliweczki. Nawet męzowi, ktory deklarowal, ze nie lubi mazurków bardzo smakowal. Znika w oczach. Polecam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2018 10:12 odpowiedz
Tak, chodzi o mąkę, nie o masło :)
Gość
Gość
28.03.2018 19:42 odpowiedz
przepraszam ale w pierwszym zdaniu ma być chyba mąką, proszek i cukier?
Bozena
Bozena
28.03.2018 09:08 odpowiedz
Zdjecie i przepis bardzo mnie zachecaja ale mam w domu mazurkowych niejadkow dlatego chcialabym wiedziec czy mozna go mrozic
Gość
Gość
15.03.2018 21:05 odpowiedz
pieklam w zeszlym roku ale go lekko po swojemu zmienilam sliwki w czekoladzie dodalam przekrojone na cztery w mniejszej ilosci a zastapilam je sliwkami kalifornijskimi takimi wilgotnymi ,ktore tez pokroilam na pol nastepnie mazurek ozdobilam czekolada gorzka i biala byly dwa i znikly wyszly pyszne
Elka
Elka
04.03.2018 22:52 odpowiedz
Skorzystałam z przepisu kilka razy /Wielkanoc 2015, 2016, 201 / i teraz też skorzystam !
Polecam wszystkim REWELACJA
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2017 19:10 odpowiedz
Tak, tego mazurka nie należy trzymać w lodówce, ponieważ niekorzystnie wpływa to zarówno na jego smak, jak i konsystencję :)
kamila03
kamila03
15.04.2017 16:01 odpowiedz
Pisała Pani zeby spodu nie trzymać w lodówce bo stwardnieje. A co z gotowym mazurkiem też poza lodówką?
Patrycja
Patrycja
13.04.2017 13:11 odpowiedz
Robię go już kilka lat, w tym roku również obowiązkowo. Jest przepyszny!!!!!!
Gość
Gość
05.05.2016 19:52 odpowiedz
u mnie w domu ten mazurek to numer 1, wygrywa nawet z kawowo-malinowym
ognista65
ognista65
27.03.2016 18:57 odpowiedz
Upiekłam, zebrałam masę pochwał a sam mazurek już się ...zdematerializował. Jest przepyszny. Dziękuję za przepis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.03.2016 18:54 odpowiedz
To nie jest ciasto które mocno wyrasta - jak to kruche.
kamila
kamila
25.03.2016 18:01 odpowiedz
Własnie upiekłam spód. Wszystko super tylko czemu mi nie wyrosł :(
gagaszka
gagaszka
25.03.2016 14:18 odpowiedz
Piekę po latach!!!
Kizia
Kizia
19.03.2016 17:07 odpowiedz
Kurcze ja też robię to cudo, a jeszcze można na kilka dni wczesniej, super pozdrawiam:-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.03.2016 23:05 odpowiedz
Tak jak jest podane w przepisie - 25x30 cm.
Kasia
Kasia
16.03.2016 19:39 odpowiedz
Jakiej wielkości powinna być blacha?
karolka
karolka
02.04.2015 16:11 odpowiedz
Dlaczego śliwki nie mogą być kalifornijskie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.04.2015 16:41 odpowiedz
Tak, można je schłodzić przed pieczeniem.
martyn
martyn
01.04.2015 16:14 odpowiedz
czy włożyć zagniecione ciasto najpierw do lodówki , tak jak każde kruche?
PatrycjaK
PatrycjaK
18.07.2014 14:40 odpowiedz
REWELACJA!!!! GODZINA I MAZURKA NIE BYŁO HEHEH NASTĘPNYM RAZEM UPIEKĘ CHYBA DWA NA RAZ :d
łania
łania
05.05.2014 11:57 odpowiedz
Zrobiłam kilka mniejszych w prezencie na Wielkanoc i dostawałam co chwile smsy, że przepyszne i że jestem królową mazurków.
Ja nie jestem, ale Ty na pewno :)
mucha123
mucha123
22.04.2014 22:27 odpowiedz
Witaj Kasiu, mazurek dobry ale nie aż tak bardzo jak obiecywałaś, na te święta większość wypieków robiłam z Twojego bloga i wszystko- szczególnie babki - wyszło rewelacyjnie. Dziękuję za pyszne święta bez zakalca:)
i pozdrawiam oczywiście
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.04.2014 20:05 odpowiedz
Przepraszam za pomyłkę - tam ma być mąka a nie masło.
Koko
Koko
18.04.2014 19:56 odpowiedz
Przepraszam, ale nie rozumiem:

>>> Masło, proszek i cukier łączymy w misce. Dodajemy posiekane, zimne masło<<<

?????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.04.2014 23:47 odpowiedz
Ślicznie dziękuję i również życzę cudownych Świąt :)
kate70
kate70
17.04.2014 20:25 odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. Niedawno odkryłam Pani bloga i jestem już od niego uzależniona. Dziękuję za inspiracje i życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.04.2014 19:06 odpowiedz
Tak, to śliwki w czekoladowej skorupce :) Nie chodzi o cukierki z masą. Cała śliwka w czekoladzie.
kate70
kate70
17.04.2014 11:25 odpowiedz
Czy śliwki w czekoladzie to takie same śliwki w czekoladowej skorupce, czy też śliwki z taką masą w środku i w czekoladzie? ;)
Pozdrawiam
Gość
Gość
13.04.2014 13:38 odpowiedz
Piekłam go w zeszłym roku i potwierdzam, że jest przepyszny. To był mój pierwszy mazurek, w tym roku również go upiekę:-)
gosik2.0
06.04.2013 10:46 odpowiedz
Mazurek jest bardzo dobry, zrobiłam go (nieco modyfikując) na naszą Wielkanoc. Dzięki za przepis. Pozdrawiam serdecznie.
Lidka
Lidka
29.03.2013 08:30 odpowiedz
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :)
no to co? do roboty..:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2013 08:19 odpowiedz
Absolutnie surowe, bo mają związać ciasto.
Lidka
Lidka
29.03.2013 08:18 odpowiedz
ekhmmm..pytanie laika te żółtka to mają być surowe czy gotowane?:)
Piękny ten mazurek
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.03.2013 18:55 odpowiedz
Bardzo się cieszę, ze mazurek smakował i dziękuję za życzenia świąteczne :)

Pozdrawiam ciepło i również życzę cudownych Świąt :)
Jolanta
Jolanta
23.03.2013 18:07 odpowiedz
Mazurek jest super. Otrzymaliśmy I miejsce w Powiacie Aleksandrowskim , następny już zamówiony na spotkanie KKK czyli kobiet kreatywnych w Raciążku. Polewa biała z dr Oetker sprawdza się super. Fajne są teraz kurczaczki z dr Oetkera . Oczywiście w domu na Wielkanoc będzie też to ciacho a i zrobię kokosowe pijane , robiłam domowe Malibu i zostały kokoski. Dziękuję za inspirację . Spokojnych i ciepłych świąt
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.03.2013 08:29 odpowiedz
Jeśli bardo lubisz białą czekoladę, możesz dać dwie.
Jolanta
Jolanta
13.03.2013 23:06 odpowiedz
Mam za zadanie zrobić mazurek na stół wielkanocny do Powiatu , czy do takiego ciacha jak na zdjęciu wystarczy jedna biała czekolada. Zawsze robiłam kajmakowy ale ten powala mnie zwłaszcza , że uwielbiam białą czekoladę. Już mam wszystkie składniki i zrobię jutro próbę dla domowników.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.04.2012 11:50 odpowiedz
Który raz już robisz ten mazurek? :) Strasznie mi miło, że Ci smakuje :)
trisch
trisch
04.04.2012 11:41 odpowiedz
to biore sie do roboty:))
pozdrawiam
trisch
trisch
04.05.2011 17:29 odpowiedz
zgadnij Kasiu no co mam ochote;))
Jeszcze raz powiem- aleee dooobry byl!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.04.2011 19:42 odpowiedz
Bardzo mi miło i zachęcam do dalszych wypieków :) Pozdrawiam :)
Milka
Milka
27.04.2011 16:26 odpowiedz
Witam,
od jakiegoś czasu korzystam z pani przepisów na słodkości i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Znajomi chwalą muffinki cappucino, a mazurek jest cudowny. Idealne połączenie śliwek i białej czekolady. Ciasto nie kruszy się przy krojeniu. Bardzo wszystkim smakował, dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.04.2011 19:46 odpowiedz
U mnie też nie doczekał drugiego dnia ;)
pysiamn
26.04.2011 16:40 odpowiedz
rozpływał się nie tylko w ustach...już na II dzień go nie było.
Dziekuje będzie częstym gościem u nas w domu :)(:
Pochwały odemnie i od mego męża ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.04.2011 10:09 odpowiedz
Miło mi :)
trisch
trisch
26.04.2011 09:15 odpowiedz
Najlepszy z moich trzech robionych w tym roku!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.04.2011 07:33 odpowiedz
Mówiłam, ze kto spróbuje tego mazurka nie pożałuje ;) Pozdrawiam ciepło :)
zyrafa
zyrafa
25.04.2011 22:42 odpowiedz
Kasiu, mazurek zniknął w tempie błyskawicznym. Cała rodzinka była po prostu zachwycona :) Dzisiaj zostało już tylko wspomnienie tego cudownego smaku... Dzięki za super przepisy :) Sernik cytrynowy też robi furorę, nie wspomnę już o maślankowym cieście z brzoskwiniami, mniam :)
1  2  3