
Kiedy poznałam mojego męża, nie potrafiłam zbyt wiele ugotować, ale jednym z dań jakie naprawdę nieźle mi wychodziło był makaron w sosem śmietanowo czosnkowym i tuńczykiem. I w zasadzie do tej pory jest to jedno z ulubionych dań Grzegorza. Tym razem jednak postanowiłam go zaskoczyć i przygotować dla niego wersję wzbogaconą o orzechy, młody szpinak i pieczone pomidorki koktajlowe. Tym sposobem spędziliśmy bardzo miły wieczór przy dobrym jedzeniu i lampce wina.
Przygotowanie dania zajmuje ok. 20 minut, więc gorąco zachęcam Was do przygotowania go dla swoich bliskich. Danie jest też na tyle proste, że z pewnością mogą Wam pomóc w gotowaniu Wasze pociechy.
I mam nadzieję, że podobnie jak w naszym domu, to danie zagości u Was na stałe :)

Składniki na 2 porcje:
* 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (w wodzie)
* 200 g makaronu razowego (najlepiej sprawdzają się świderki)
* 200 ml śmietanki 30%
* 1 cebula
* 2 garści szpinaku typu baby
* 1 łyżeczka granulowanego czosnku
* 1 szczypta gałki muszkatołowej
* 8 pomidorków koktajlowych
* 8 połówek orzechów włoskich
* 3 łyżki oliwy
* sałata do dekoracji
* sól i pieprz
Pomidorki przekrawamy na pół, oprószamy solą, pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 10 minut na opcji grill lub z termoobiegiem.
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę a następnie dodajemy do niej odcedzonego z wody tuńczyka, czosnek oraz śmietankę. Sos doprowadzamy do wrzenia a następnie dodajemy szpinak i gotujemy go kolejne 2 minuty.
Pod koniec gotowania do sosu dodajemy gałkę muszkatołową, sól praz pieprz do smaku.
Głębokie talerze dekorujemy sałatą i nakładamy na nie makaron, który polewamy sosem. Na wierzchu układamy upieczone pomidory i podprażone na patelni orzechy.
Smacznego :)
Opublikowano: 10 października 2014