13

Luksusowy sernik z mango




Sernik z mascarpone i mango. Bogaty w smaku i w kremowej konsystencji, wręcz luksusowy. 

Dla miłośników serników z owocowym akcentem dodatkowa porcja musu z mango na kleksie bitej śmietany. 

Istna rozpusta.

Spód:

* 180 g herbatników maślanych 

* 80 g stopionego masła

* 1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:

* 1 kg mascarpone

* 1 i 1/3 szklanki cukru

* 1 budyń waniliowy

* 1 puszka mango (lub 1 duży, mocno dojrzały owoc)

* 5 jajek

Dodatkowo:

* bita śmietana

* puszka mango (lub 1 duży, mocno dojrzały owoc)

Herbatniki mielimy na mąkę. Dodajemy do nich cukier oraz stopione i lekko przestudzone masło. Dokładnie mieszamy i taką masą wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Masę dociskamy do spodu, po czym tortownicę wstawiamy na 15 minut do lodówki. 

Mango miksujemy na mus i przecieramy przez sitko. W dużej misce łączymy je z pozostałymi składnikami masy serowej i miksujemy na średnich obrotach około minuty - tylko do chwili połączenia się składników. 

Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 45 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawiamy do wystygnięcia a następnie wstawiamy go na całą noc do lodówki. 

Podajemy z bitą śmietaną oraz musem ze zmiksowanego mango.

Smacznego :)


Opublikowano: 6 stycznia 2014
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (13)
Pati
Pati
09.07.2019 12:50 odpowiedz
Cześć Kasia, mam pytanie, pewnie głupie, ale wolę się upewnić - czy budyń dodajemy w wersji sproszkowanej czy przygotowujemy budyń i zrobioną masę łączymy z resztą składników? Z góry dzięki za odpowiedź :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.07.2019 09:47 odpowiedz
Do masy dodajemy proszek budyniowy :) 
Do serników zawsze dodajemy budyń w formie "sypkiej" :)
ewa
ewa
23.05.2019 19:46 odpowiedz
Witam.Jedna puszka mango ile ma mililitrow? (nie mieszkam w PL i nie wiem)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.05.2019 18:11 odpowiedz
Moja puszka miała 425 g
binoche
binoche
12.02.2015 10:01 odpowiedz
Kasiu, dzięki za szybką odpowiedź. Zrobiłam sernik drugi raz, z małymi przeróbkami ( 2 jajka całe i 3 żółtka, 75 g mąki ziemniaczanej zamiast budyniu, troszkę większa tortownica - 27 cm, w kąpieli wodnej). Mango miałam w postaci musu - kupiony w Makro jako mus do drinków - w puszce.
Sernik wyszedł super - zaakceptowany przez domowego ( wybrednego) smakosza serników :)
Pozdrawiam, b.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.02.2015 16:10 odpowiedz
Binoche - wydaje mi się, że to kwestia piekarnika. Jeśli zdecydujesz się go upiec jeszcze raz, piecz go 10-15 minut dłużej.
Jajka dodajemy całe. Ubite białka powodują, że sernik opada. Ja zawsze dodaję całe jajka.
Puszka owoców. Ja po odsączeniu miałam ok. 230-250 g owoców.
Budyń oczywiście możesz zastąpić mąką ziemniaczaną. A czy dobrze rozumiem, że nie dodałaś ani budyniu ani mąki? Jeśli tak, to być może dlatego masa się nie ścięła.

Mój spód był bardzo delikatny i kruchy. Jeśli Twój był za twardy, to na drugi raz użyj troszkę mniej masła :)
binoche
binoche
11.02.2015 14:16 odpowiedz
Zrobiłam ten sernik - połączenie smaku mango i mascarpone + kakaowe herbatniki - rewelacja. Troszkę gorzej z konsystencją - spód trochę za twardy ( trzeba się wysilić, żeby przełamać - szczególnie jak postoi w lodówce) , a masa w samym środku nie ścięła mi się i wyszedł fondant...:) Ale i tak był pyszny.
Kilka pytań technicznych - czy dodajemy całe jajka razem z białkami?
Ile to jest puszka mango? Mus czy owoce?
Czy budyń ( nie używam sklepowego) można zastąpić mąką ziemniaczaną?
Pozdrawiam, b.
elisabella
31.01.2014 20:12 odpowiedz
Ale pychota! :) Prawdziwa rozpusta. A ten kleks śmietany polany musem... Kusisz, kusisz niesamowicie! ;)
eminencjaszara1
16.01.2014 15:07 odpowiedz
Bardzo smakowicie wygląda :)
jolantaszyndlarewicz
12.01.2014 12:37 odpowiedz
Nie znam się na mango ... boje sie je kupować, bo nie wiem jak rozpoznac dojrzały owoc:) ... jest ich kilka rodzajów, który wybrac?:) .... sernik ma piękny kolor:)
olka
09.01.2014 18:31 odpowiedz
Wygląda fantastycznie....!!! Bardzo lubię mango, więc serniczek wypróbuje napewno....
wenus-lifestyle
06.01.2014 19:34 odpowiedz
Wow, wygląda obłędnie - pięknie go podałaś, faktycznie luksusowo ;)
magdalicja
06.01.2014 15:40 odpowiedz
Wygląda obłędnie. Uwielbiam mango i kocham serniki. Mniam!