
Dzisiaj mam dla Was przepis na świąteczne danie z łososiem, białą kaszą gryczaną, borowikami, porem i płatkami migdałowymi, które powstało w ramach akcji - Podejmij wyzwanie Ramy Smaż jak szef kuchni "100 pomysłów na...".
Wszystko zaczęło się od przesyłki, w której znalazła się Rama Smaż jak szef kuchni w 3 dostępnych na rynku wersjach, płatki migdałów oraz suszone borowiki.
Do posiadanych już produktów dokupiłam świeżego łososia, białą kaszę gryczaną, cebulę, szałwię oraz pora i tym sposobem powstało oryginalne danie, które z powodzeniem można zaserwować na wigilijnym stole ponieważ nie tylko pięknie się prezentuje, ale też jest bardzo smaczne.
Składniki na 2 porcje:
* 2 kawałki filetu z łososia
* 1 niewielki por
* 1 cebula
* 100-150 g białej kaszy gryczanej
* 20 g suszonych borowików
* 70 g płatków migdałowych
* świeża szałwia
* sól i pieprz do smaku
* 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni

Przygotowanie:
Grzyby zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 2-3 godziny, a następnie dodajemy odrobinę soli i gotujemy je do miękkości.
Kaszę gotujemy według czasu podanego na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy obficie zimną wodą.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, a następnie przekładamy je do osobnego naczynia.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę Ramy Smaż jak szef kuchni, czekamy aż znikną bąbelki, co oznacza, ze osiągnięta została idealna temperatura do smażenia. Pokrojonego w cienkie półplasterki pora podsmażamy do czasu, aż zmięknie i delikatnie się przyrumieni. Następnie doprawiamy go do smaku odrobiną soli i połowę podprażonych wcześniej migdałów.
Pora zdejmujemy z patelni.

Na patelnię wlewamy kolejną łyżkę Ramy Smaż jak szef kuchni i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy do chwili, aż się zeszkli, a następnie dodajemy do niej pokrojone grzyby oraz około 10 liści szałwii. Całość smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty, dość często mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zdejmujemy z patelni.
Na patelni umieszczamy trzecią łyżkę Ramy Smaż jak szef kuchni i obsmażamy na niej oprószone solą filety z łososia. (Rama Smaż jak szef kuchni świetnie sprawdzi się właśnie do smażenia ryby, ponieważ jest to produkt, który nie pryska i który można podgrzewać do wysokiej temperatury).

Na talerzu umieszczamy porcję kaszy z grzybami, na niej kawałek ryby i solidną łyżkę pora. Całość posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi i kilkoma listkami szałwii.
Do przygotowania dania z trzech przesłanych mi wersji Ramy Smaż jak szef kuchni wybrałam wersję "maślany smak", który wydawał mi się najlepiej współgrać ze składnikami.
Ale oprócz wariantu maślanego, w ofercie Rama Smaż jak szef kuchni znajdziecie wersję klasyczną (mix oleju rzepakowego i słonecznikowego) oraz nowość, mix oleju rzepakowego z oliwą z oliwek. Wersja którą wybierzecie zależy przede wszystkim od Waszych preferencji smakowych, ponieważ każda z nich dostosowana jest do smażenia zarówno mięs, jak i warzyw.

Opublikowano: 3 grudnia 2016