6

Lekki torcik porzeczkowo śmietanowy




Mam wrażenie, że porzeczki w tym roku zaowocowały wyjątkowo hojnie. Krzaki uginają się pod ich ciężarem, a place są nimi dosłownie zasypane. Bynajmniej nie ubolewam z tego powodu - wystarczy ich na dżemy, do ciast, a i pewnie ostanie się coś do naleweczki :) 

Ciasto które Wam dziś proponuję z pewnością przypadnie do gustu nie tylko smakoszom tych kwaśnych kuleczek ale też wszystkim tym, którzy lubią ciasta lekkie, delikatne i niezbyt słodkie. 

Oczywiście do przepisu możecie wykorzystać też czarną porzeczkę, jeśli jej smak jest dla Was przyjemniejszy :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dziś również zwracam się do Was z pewną prywatną sprawą i chciałabym Was poprosić o wsparcie. Jakiś czas temu przyjęłam zaproszenie do konkursu kulinarnego. Jako danie konkursowe przygotowałam marynowany w whisky stek z antrykotu z krewetkami, batatem, sałatką z młodej botwinki, karamboli i grillowanego sera halloumi z pikantnym sosem z mango. 

Z moją propozycją konkursową możecie zapoznać się TUTAJ i jeśli się Wam ona spodoba, to będzie mi bardzo miło, jeśli na mnie zagłosujecie :). Do 9 sierpnia każdy z Was może oddać codziennie jeden głos. Dla osób które zagłosują również przewidziane są nagrody, więc i ja trzymam za Was kciuki i już teraz dziękuję za każdy Was głos :)    

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm 

Biszkopt:

* 2 jajka (rozmiar L)

* 70 g mąki pszennej

* 50 g cukru

* 2 łyżki wody

Masa porzeczkowa:

* 350 g obranej, czerwonej porzeczki

* 500 ml kremówki

* 2/3 - 3/4 szklanki cukru pudru (w zależności od upodobań smakowych)

* 3 łyżeczki żelatyny

* 100 ml wrzątku

Masa śmietanowa:

* 500 ml kremówki

* 2-3 łyżki cukru pudru

* 2 płaskie łyżeczki żelatyny

* 100 ml wrzątku

Galaretka z owocami:

* 400 g obranej, czerwonej porzeczki

* 1 czerwona galaretka

* 400 ml wrzątku

Poncz:

* 300 letniej wody

* 2 łyżki soku z cytryny

* 2 pełne łyżki cukru

Dodatkowo: 

* 1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. 

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5-6 minut) a następnie dodajemy do nich wodę i jeszcze chwilę miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera, tylko co chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-17 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy (jeśli mocno wyrósł, należy go odrobinę spłaszczyć kładąc na nim deskę lub delikatnie dociskając dłonią), zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy w tortownicy. 

Spód tortownicy o średnicy 18(!) cm wykładamy podwójnie złożoną folią aluminiową i wypuszczamy ją poza obręcz (aby tortownica była szczelna). Do tortownicy wysypujemy porzeczki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i dokładnie mieszamy. Jeśli jest bardzo gorąco, możecie dodać jeszcze 1/2 łyżeczki żelatyny. Kiedy galaretka zacznie tężeć i nie będzie już płynna, wylewamy ją na porzeczki i od razu wkładamy do lodówki (lub nawet na pierwsze 10 minut do zamrażarki). Chłodzimy do czasu, aż galaretka całkowicie zastygnie. 

Porzeczki miksujemy na puree, a następnie przecieramy przez gęste sito by oddzieli mus od pestek. Do musu dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy rózgą.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy do temperatury pokojowej. 

Do ubitej na sztywno kremówki wlewamy mus z porzeczek połączony z żelatyną i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Masę porzeczkową wykładamy na naponczowany biszkopt i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na około 15 minut, aby masa zastygła, a następnie układamy na niej naponczowane biszkopty. 

Pozostałą żelatynę również rozpuszczamy we wrzątku i studzimy do temperatury pokojowej (może być lekko letnia) i dodajemy do niej 3 łyżki kremówki. 

Resztę śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy do niej żelatynę. Masę w miarę szybko wykładamy na biszkopty, ponieważ szybko tężeje. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy ciasto do lodówki na pół godziny.  

Kiedy wierzchnia warstwa zastygnie, umieszczamy na niej galaretkę z porzeczkami. 

Smacznego :)


Opublikowano: 28 lipca 2015
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
jolantaszyndlarewicz
02.08.2015 09:39 odpowiedz
Przepyszny i bardzo elegancki torcik:)
majanaboxing
28.07.2015 19:49 odpowiedz
Tort wygląda elegancko i bardzo smacznie Kasiu! :)
matleen
28.07.2015 16:30 odpowiedz
Wspaniały. Aż chciałoby się ukraść kawałek.

Pozdrawiam serdecznie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.07.2015 12:58 odpowiedz
Na pasję zawsze znajdzie się czas :)
Gość
Gość
28.07.2015 10:52 odpowiedz
zastanawiam się jak Pani znajduje czas na to by tak często zamieszczać nowe przepisy, zdjęcia są cudne!!!!! je się oczami, podziwiam
karmel-itka
28.07.2015 03:34 odpowiedz
wygląda przecudnie! i ta gruba warstwa owoców...