21

Kotlety mielone z jabłkiem i porem




Dziś chciałabym Wam zaproponować nową wersję klasycznych kotletów mielonych, z dodatkiem jabłka i pora.  

Te dwa dodatki sprawiają, że kotlety są bardzo soczyste i mają ciekawy smak. Dodatkowo dla mnie składnikiem obowiązkowym do takich kotletów jest świeżo siekany koperek. 

Może skusicie się na taką jesienną wersję :)

Składniki:

* 600 g mielonej łopatki wieprzowej

* 2 niezbyt duże jabłka

* 1 mały por (lub połowa normalnej wielkości)

* 1 duże jajko

* 1 łyżka posiekanego koperku

* 1 przeciśnięty ząbek czosnku

* 1 bułka kajzerka (najlepiej czerstwa)

* 2 łyżki bułki tartej (plus do panierowania)

* 1/2 łyżeczki soli

* 2 szczypty pieprzu

* olej do smażenia

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Jeśli są bardzo soczyste, odciskamy sok. Białą część pora kroimy na cieniutkie plasterki i zanurzamy we wrzątku na około 10 sekund. Odcedzamy na durszlaku. Bułkę moczymy w mleku i lekko ją odciskamy (nie powinno z niej kapać). Wszystkie składniki łączymy w misce i dokładnie mieszamy dłonią. 

Z masy mięsnej formujemy niezbyt duże sznycelki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoto.

Smacznego :) 




Opublikowano: 17 września 2013
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (21)
Gość
Gość
04.06.2016 22:36 odpowiedz
Pycha :-) polecam dawno mielone mi tak nie smakowaly :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.08.2015 22:02 odpowiedz
Ania M - to zależy od wielkości. Przyznam też szczerze, że nie pamiętam już ile mnie wyszło.
betsypetsy
03.08.2015 20:41 odpowiedz
Zrobię jutro na obiad, mąż będzie przeszczęśliwy :)
Ania M.
03.08.2015 20:32 odpowiedz
Chyba się skuszę, takie połączenie <3 Ile kotletów wychodzi z podanej porcji?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.12.2014 15:02 odpowiedz
Miło mi, że smakowały :)
kasiawkuchni.pl
kasiawkuchni.pl
28.12.2014 14:53 odpowiedz
Kasiu, pyszne kotleciki - pomysłowa zmiana smaku klasycznych mielonych. Danie do powtórzenia - najprawdopodobniej zrobię je ponownie na duży obiad rodzinny z okazji urodzin mojej córki. Pozdrawiam, Kasia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.10.2014 19:46 odpowiedz
Cieszę się, że smakują :)
Ania
Ania
19.10.2014 18:54 odpowiedz
Przetestowane. Mąż zachwycony, stwierdził, że nigdy nie jadł lepszych mielonych. A robiłam kotlety mielone po raz pierwszy :) Bardzo dziękuję za przepis.
emka
emka
04.07.2014 22:43 odpowiedz
To chyba uzależnienie Kasiu od Twojego bloga.
Godzinami przeglądam przepisy. Kotlety bardzo smaczne. Często goszczą na stole :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.10.2013 13:48 odpowiedz
Mam nadzieję, że będzie smakowało :)
Renata
Renata
09.10.2013 13:42 odpowiedz
będą u mnie jutro na obiad:) a dziś już się gotuje fasolka po bretońsku....dziękuję za super przepisy bo już mi się wyczerpały pomysły na obiad a mam dzieciaki niejadki :(
jolantaszyndlarewicz
07.10.2013 10:05 odpowiedz
Kasiu kotlkety z jabłkiem robie już od jakiegoś czasu, ale pora jeszcze do nich nie dodawałam:) wyglądają pysznie:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.09.2013 08:08 odpowiedz
Miło mi, że smakowały :)
beatawg
beatawg
18.09.2013 22:24 odpowiedz
PRZEPYSZNE!!! Dziś zrobiłam na obiadek:-) Kolejny udany przepis na obiad! Wykorzystałam ich juz kilka i czekam na kolejne:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.09.2013 19:48 odpowiedz
Szczerze mówiąc każde. Ja robiłam je już a antonówką, z kortlandem, z papierówką. Wydaje mi się, że nie ma to znaczenia, ale żeby nie były kwaśne.
kulinarna wyspa
18.09.2013 19:14 odpowiedz
Kasiu a jakie jabłka polecasz do tego przepisu?
zawsze.oliwek
18.09.2013 12:00 odpowiedz
ciekawy pomysł :) ja się skuszę na pewno.
pastelle
17.09.2013 18:44 odpowiedz
jak zawsze perfekcyjne :) Uwielbiam mięsko z taką słodką nutą :)
marta
17.09.2013 12:29 odpowiedz
hmm.. ciekawy sposób na dodanie mielonym lekkości. wart wypróbowania :)
matylda
17.09.2013 11:39 odpowiedz
uwielbiam pora, więc z pewnością spróbuję takich kotletów. super przepis.
mikimama
17.09.2013 10:02 odpowiedz
Bardzo ciekawe dodatki. polecam też cukinię :)