25

Kotleciki jajeczno brokułowe




Kotleciki jajeczno brokułowe to pyszna, tania i prosta w przygotowaniu propozycja bezmięsnego obiadu. Sprawdzą się również jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, ponieważ smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. 

Ich smak przyjemnie uzupełnia mieszanka sałat lub  jakiś lekki sos na bazie jogurtu, ale też należy pamiętać by dodatki do nich nie były zbyt wyraziste, ponieważ zdominują ich delikatnego smaku. 

A jeśli zależy Wam na szybkim obiedzie, to przygotujcie masę jajeczną dzień wcześniej. Pozostawiona na noc w lodówce dodatkowo nabierze fajnej, zwartej konsystencji i łatwiej będzie Wam formować kotleciki.

  

Składniki na 10 sztuk:

* 6 dużych jajek (ugotowanych na twardo)

* 1-2 surowe jajka

* 1 mały brokuł

* 1 duża cebula

* 70 g żółtego sera (użyłam cheddara)

* 1 łyżka masła

* sól i pieprz do smaku

* bułka tarta

* olej

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła do miękkości. 

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut a następnie studzimy go i siekamy.

Obrane i wystudzone jajka kroimy w drobną kostkę.

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy surowe jajko, sól i pieprz do smaku. (Jeśli masa nie będzie się kleiła, należy dodać drugie jajko.)

Wilgotnymi dłońmi z masy formujemy niezbyt wielkie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. 

Smażymy na niezbyt dużym ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony (do zrumienienia) a po zdjęciu z patelni odkładamy je na ręcznik papierowy na około 5 minut, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego :)


Opublikowano: 3 marca 2015
Tagi: brokuł jajka
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (25)
Maja
Maja
15.10.2019 18:14 odpowiedz
Kotleciki mega.Podalam z kasza jaglana I buraczkami.????
Renata
Renata
28.06.2019 22:36 odpowiedz
Zrobiłam - są pyszne, tylko zamiast masła dałam łyżkę majonezu, dodatkowo też dodałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Usmażyły się i nie rozpadły. Na zimno są też przepyszne ponieważ nie są tłuste
Gość
Gość
04.12.2015 14:45 odpowiedz
Bardzo dobre , proponuję dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i się nie rozpadają POLECAM ;]
cilla77
05.09.2015 17:37 odpowiedz
zrobiłam dzisiaj dla mojej córki wegetarianki, ale są tak pyszne, że te dla mięsożerców się chowają! rewelacja w smaku i jak zwykle perfekcyjnie podany przepis :)
Gostek
Gostek
23.08.2015 13:32 odpowiedz
Do kotlecików biorę brokuł, jajka surowe, ser żółty, przyprawy. Nie używam bułki tartej. Masę wkładam do takich specjalnych obręczy średnicy ok. 10 cm i wysokości rantu ok. 15 mm. Placuszki są kształtne, nie rozwalają się podczas smażenia lub pieczenia w piekarniku.
wedelka
18.08.2015 08:43 odpowiedz
Pyszne te kotleciki. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
ola
ola
29.04.2015 17:01 odpowiedz
Robiłam już 3 razy. Są bardzo smaczne, chętnie je jedzą moje wybredne dzieci.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.04.2015 17:23 odpowiedz
Miło mi, że blog się podoba :)
Cały Świat Karli
12.04.2015 09:04 odpowiedz
Wyglądają przepysznie.
Dopiero trafiłam na Twojego bloga a znalazłam wiele fajnych przepisów, sama uwielbiam gotować :-) Zdjęcia potraw FANTASTYCZNE!! Naprawdę gratuluję bloga!!
Zostaje na dłużej :-)
Karolina
agusia
agusia
10.04.2015 09:18 odpowiedz
W smaku rewelacja, ale ze smażeniem ciężko na 10 tylko 4 miały kształt kotlecika.
Asia B.
Asia B.
27.03.2015 15:26 odpowiedz
Przepis bardzo fajny, kotleciki dobrze się lepią ale ja dodałam jeszcze namoczoną małą bułkę.Właśnie kończą się smażyć. Dzieciaki już je zajadają z kaszą i buraczkami.
emka
emka
06.03.2015 20:06 odpowiedz
Kotlety rewelacyjne!! Smakowały nawet mojemu mięsożernemu mężowi ;-)
Teraz spróbuję upiec w piekarniku.
Goha2401
Goha2401
05.03.2015 20:49 odpowiedz
Jak udało Ci się je tak pięknie usmażyć?:) moje pomimo dodania 3 jajek nadal nie trzymały się w całości ;/
Gość
Gość
04.03.2015 09:12 odpowiedz
Natychmiast robię te kotleciki, bardzo pysznie sie zapowiadają.Dzięki.
jolantaszyndlarewicz
04.03.2015 06:03 odpowiedz
Wspaniałe Kasiu:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.03.2015 23:42 odpowiedz
Asiu - myślę, że się nadadzą. Jedna paczka z pewnością wystarczy.
Karolina - można
karolina
karolina
03.03.2015 19:20 odpowiedz
można pominąć ser? uczulenie na mleko... :(
amaranthrose
03.03.2015 17:13 odpowiedz
Pysznie wyglądają. Bardzo pomysłowe!
marteczka_l
marteczka_l
03.03.2015 16:55 odpowiedz
PRZEPYSZNE !!! Zrobiłam dzisiaj na obiad i nawet moje dzieci chciały dokładkę! Jedyny minus to jak dałam jedno surowe jajko jak w przepisie to strasznie mi się rozwalały ale po dodaniu jeszcze jednego było SUPER !!! Naprawdę polecam !!!
Asia
Asia
03.03.2015 16:18 odpowiedz
Mrożone brokuły dadzą radę? I ile ich wziąć? Paczkę? Przepios zapowiada się mniamuśnie:P
beata
beata
03.03.2015 15:59 odpowiedz
Tradycyjnie coś robię źle bo mi kotleciki nie chcą się kleić. Dodałam już drugie surowe jajko i kicha. :(
wedelka
03.03.2015 10:24 odpowiedz
Fajne :) Chętnie wypróbuję :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.03.2015 09:38 odpowiedz
Myślę, że można je upiec, ale wówczas raczej zrezygnowałabym z panierki.
Gość
Gość
03.03.2015 09:17 odpowiedz
A czy można je upiec? czy wtedy będą juz doniczego?
kocie-smaki
03.03.2015 08:46 odpowiedz
to takie domowe comfort food :)