
Kotleciki jajeczno brokułowe to pyszna, tania i prosta w przygotowaniu propozycja bezmięsnego obiadu. Sprawdzą się również jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, ponieważ smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.
Ich smak przyjemnie uzupełnia mieszanka sałat lub jakiś lekki sos na bazie jogurtu, ale też należy pamiętać by dodatki do nich nie były zbyt wyraziste, ponieważ zdominują ich delikatnego smaku.
A jeśli zależy Wam na szybkim obiedzie, to przygotujcie masę jajeczną dzień wcześniej. Pozostawiona na noc w lodówce dodatkowo nabierze fajnej, zwartej konsystencji i łatwiej będzie Wam formować kotleciki.
Składniki na 10 sztuk:
* 6 dużych jajek (ugotowanych na twardo)
* 1-2 surowe jajka
* 1 mały brokuł
* 1 duża cebula
* 70 g żółtego sera (użyłam cheddara)
* 1 łyżka masła
* sól i pieprz do smaku
* bułka tarta
* olej
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła do miękkości.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut a następnie studzimy go i siekamy.
Obrane i wystudzone jajka kroimy w drobną kostkę.
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy surowe jajko, sól i pieprz do smaku. (Jeśli masa nie będzie się kleiła, należy dodać drugie jajko.)
Wilgotnymi dłońmi z masy formujemy niezbyt wielkie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy na niezbyt dużym ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony (do zrumienienia) a po zdjęciu z patelni odkładamy je na ręcznik papierowy na około 5 minut, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego :)
Opublikowano: 3 marca 2015
Dopiero trafiłam na Twojego bloga a znalazłam wiele fajnych przepisów, sama uwielbiam gotować :-) Zdjęcia potraw FANTASTYCZNE!! Naprawdę gratuluję bloga!!
Zostaje na dłużej :-)
Karolina
Teraz spróbuję upiec w piekarniku.
Karolina - można