
Piernik i pomarańcza.
Kwintesencja smaku i zapachu świąt.
A wszystko to zamknięte w tej jednej, niewielkiej kostce.
Na wilgotnym, mocno kakaowym biszkopcie, wzbogacone odrobiną wanilii, z rozdzielającą kremy galaretką i świąteczną dekoracją.
Niezbyt słodkie i dość lekkie.
Czy bardzo pracochłonne?
Cóż, jak każde ciasto warstwowe ;)
Ale zapewniam, że warte poświęconego mu czasu.
Do biszkoptu użyłam nowego produktu marki Dr. Oetker - Czarnego Kakao Intense.
Nie tylko nadaje ono ciastu nietypowego koloru, ale też sprawia, że jest ono znacznie bardziej aromatyczne.
Smak mas wzbogaciłam natomiast Pastą Waniliowąj z Wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii.
Takie maleńkie ziarenka, a taka duża różnica ;)
Oba produkty stanowią nowość wśród produktów marki Dr. Oetker i znajdziecie je w sklepie internetowym marki - e-oetker.pl
Mam nadzieję, że propozycją tą trafię w gusta zarówno Wasze, jak i Waszych bliskich, a ciasto pojawi sie na Waszym świątecznym stole.
I jak zawsze czekam na opinie po degustacji! :)

Składniki na formę o wymiarach 25x30 cm
Biszkopt:
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kopiasta łyżka Czarnego Kakao Dr. Oetker
- 2 łyżki zimnej wody
Poncz:
- 100 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
Masa pomarańczowo waniliowa:
- 2 duże pomarańcze
- 6-7 łyżek cukru pudru
- 500g mascarpone
- 100 ml kremówki
- 1 łyżeczka Pasty Waniliowej z Wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetker
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wrzątku
- 2-3 krople pomarańczowego barwnika
Galaretka pomarańczowa:
- 2 galaretki pomarańczowe
- 700 ml wrzątku
Masa pierniczkowa:
- 200 g lukrowanych pierniczków
- 1 łyżeczka Pasty Waniliowej z Wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetker
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika bez mąki
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 350 + 150 ml kremówki
- 250 g mascarpone
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 ml wrzątku
Do dekoracji:
- bita śmietana, czekoladowe dekoracje, brokat jadalny, cukiernicze złoto dekoracyjne

BISZKOPT
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę.
Do masy jajecznej dodajemy wodę, a następnie obie mąki przesiane z Czarnym Kakao Dr. Oetker.
Miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 15-17 minut, do suchego patyczka.
Przestudzony biszkopt ponczujemy połączonym z cukrem pudrem sokiem..
MASA POMARAŃCZOWO WANILIOWA
Pomarańcze umieszczamy w wysokim garnku i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
Przestudzone pomarańcze obieramy ze skórki, a cały miąższ miksujemy blenderem na puree.
Do puree dodajemy kremówkę, rozpuszczoną we wrzątku żelatynę oraz barwnik.
Mascarpone łączymy z cukrem pudrem oraz Pastą Waniliową z Wanilii Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker. Miksujemy do chwili połączenia się składników, a następnie, cały czas miksując, wlewamy masę pomarańczową.
Masę przekładamy na biszkopt, dokładnie doprowadzamy ją do boków formy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
GALARETKA
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i kiedy zaczną tężeć wylewamy je na masę pomarańczowo waniliową.
Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki, aby galaretka zastygła.
(Aby przyspieszyć proces tężenia wystawcie galaretkę na balkon. Tylko nie zapomnijcie o niej ;) Ani o mieszaniu jej od czasu do czasu.)
MASA PIERNICZKOWA
Pierniczki kruszymy na jak najdrobniejsze kawałki, wlewamy do nich 150 ml kremówki i odstawiamy na około kwadrans. Po tym czasie dodajemy przyprawę do piernika, cynamon oraz Pastę Waniliową z Wanilii Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker. Blendujemy.
Mascarpone łączymy z pozostałą kremówką i miksujemy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy masę pierniczkową oraz przestudzoną żelatynę. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, a następnie masę przekładamy na zastygniętą galaretkę.
Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Przed podaniem ciasto dekorujemy według uznania.
Smacznego!

Opublikowano: 28 listopada 2019
Wesołych Świąt Pani Kasiu.
Czy pierniczki mają być kruche (cienkie), czy raczej miękkie?
Plus za to, że nie jest za słodkie i jak na ciasto świąteczne jest dość lekkie.
Masa pomarańczowa rewelacyjna.
Pozdrawiam
Jakich pierniczkow konkretnie Pani uzyla? Czy nadadza sie pierniczki korzenne z lidla speculatius? I zastanawia mnie gotowanie pomaranczy?
Ja użyłam zwykłych lukrowanych pierniczków marki własnej któregoś z supermarketów.
Oczywiście, jeśli ktoś woli smak ciasteczek korzennych, to może użyć ich zamiast pierniczków :)
Biszkopt musi "przykleić się" do boków formy, żeby wyrósł równy i na całą powierzchnię formy :)
Zaraz po wyjęciu biszkoptu z piekarnika proszę upuścić go na podłogę (oczywiście dnem blaszki do podłogi ;) ) z wysokości około 40 cm.
Wówczas biszkopt jest równy i nie będzie opadał.
I proszę jeszcze pamiętać, że biszkopt odkrawamy od blaszki dopiero jak wystygnie. Jeśli zrobimy to gdy będzie gorący, to i tak się obkurczy :)