10

Kopiec kreta - przepis




W piątek Grzegorz wrócił do domu z dwiema kobiałkami truskawek. Tak długo wyczekiwanymi, naszymi rodzimymi truskawkami, które pachną i smakują po prostu obłędnie. 

Pierwszy koszyczek zjedliśmy praktycznie od razu, bez żadnych dodatków. Z drugiego przygotowałam wielki dzban koktajlu i ciasto na niedzielę. I tak oto sezon truskawkowych wypieków rozpoczęliśmy kopcem kreta. 

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, niezbyt słodkie i w przeciwieństwie do innych ciast z kremami nie musi chłodzić się w lodówce całą noc, więc jeśli spód upieczecie dzień wcześniej i przygotujecie je rano, już po obiedzie będziecie mogli podać je jako deser :)



Składniki na tortownoicę 24 cm

Ciasto:

* 4 jajka

* 2/3 szklanki cukru

* 1 łyżka cukru waniliowego

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

* 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 150 g masła

* 4 łyżki mleka

* 3 pełne łyżki gorzkiego kakao

Masa śmietanowa:

* 600 ml kremówki

* 1 łyżka żelatyny

* 100 ml wrzątku

* 5 łyżek cukru pudru

* 60 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

* ok. 700 g dużych truskawek 

Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao.

Jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (ok. 7-8 minut), a następnie dodajemy do nich mleko oraz stopione i przestudzone masło. Kiedy składniki się połączą, do miski przesiewamy mąkę i miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie go natłuszczamy. Przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 35-40 minut). Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Z przestudzonego ciasta odcinamy wierzch i delikatnie drążymy środek. Resztki ciasta rozkruszamy w palcach lub ścieramy na drobnych oczkach tarki. Spód ciasta wykładamy truskawkami. 

Czekoladę ścieramy na tarce. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (dwie łyżki ubitej śmietany dodajemy do żelatyny i dokładnie mieszamy). Do śmietany dodajemy startą czekoladę oraz żelatynę i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, kilka sekund. (Ja dodałam też kroplę różowego barwnika).

Tężejącą masę śmietanową wykładamy na truskawki formując kopczyk, a następnie obsypujemy go obficie pokruszonym ciastem. 

Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin (co najmniej 2-3).

Smacznego :)

 




Opublikowano: 1 czerwca 2015
Kategoria: Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
barbarazkrakowa
barbarazkrakowa
25.06.2017 15:22 odpowiedz
Dziś zrobiłam.... Przepyszne!! Już nigdy wię ej nie zrobié tego z pudełka... Lekko "podkręciłam" dodając pod truskawki dżem... 100krotne dzięki za koljny, cudowny przepis. Pozdrawiam Krajankę
ami
ami
05.07.2015 18:35 odpowiedz
Świetnie wygląda i bardzo podoba mi się ta wersja z truskawkami :)
Słodki Smak Czekolady
19.06.2015 08:21 odpowiedz
Wygląda przepysznie. Wypróbuję niebawem :)
gin86
02.06.2015 18:25 odpowiedz
Podoba mi się opcja z truskawkami :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.06.2015 12:48 odpowiedz
Oczywiście, 2/3 szklanki. Dziękuję za czujność.
Karolina
Karolina
02.06.2015 11:21 odpowiedz
Czy na pewno tylko 2/3 łyżki cukru w cieście? A może 2/3 szklanki?
LadyFox
01.06.2015 19:13 odpowiedz
Piękna wersja kopca kreta - a ja go jeszcze nigdy nie upiekłam ;) Czas to zmienić, bo to już klasyka, którą lubi chyba każdy :D
Agaaaa
Agaaaa
01.06.2015 13:34 odpowiedz
Chyba nie najlepszy ten przepis Pani Kasiu, skoro ciasto z zakalcem wychodzi... :/
Marta
Marta
01.06.2015 10:23 odpowiedz
O mój Boże , zaraz poliże ekran !
ilovebakepl
01.06.2015 08:19 odpowiedz
sliczna alternatywa dla bananowego kopca kretka :) pozdrawiam