
Dokładnie takiego dania było mi trzeba. Lato na talerzu. W 100%.
Chociaż nie powiem, że jest jakoś wyjątkowo dietetyczne. Ale gdyby tak te klopsy upiec, to już prawie danie fit ;)
A jeśli nie boicie się kalorii, przed podaniem każdą porcję możecie dodatkowo posypać tartym parmezanem. I świeżymi ziołami.
Mnie co prawda zapas parmezanu skończył się po przygotowaniu klopsów, ale nie szczędziłam sobie rozrastającego się w szalonym tempie na moim balkonie oregano :)
Składniki na 4 porcje
Klopsy:
* 2 średniej wielkości cukinie
* 1 duża cebula
* 3 duże ząbki czosnku
* 250 g ricotty
* 3 pełne łyżki tartego parmezanu
* 1 jajko
* 1 żółtko
* ok. 3/4 szklanki bułki tartej (najlepiej mielonej w domu, nie kupnej)
* ok. 20 liści świeżej bazylii
* sól i pieprz do smaku
Sos:
* 1 butelka passaty pomidorowej (ok. 650-700g)
* 100 ml wody
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 5 łyżek słodkiej śmietanki ?
* 1 łyżka oliwy
* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* ok. 10-15 liści świeżej bazylii
* 1 łyżka cukru
* sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
* olej do smażenia
* mąka do obtoczenia klopsów
Cukinie i cebulę ścieramy na grubych oczkach tarki, a następnie zawijamy je w ścierkę (tworząc sakiewkę) i odciskamy nadmiar wody.
Ricottę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, parmezanem, jajkiem, żółtkiem, posiekaną bazylią i bułką tartą. Mieszamy.
Kiedy składniki się połączą dodajemy cukinię i ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z masy formujemy 12 klopsów. Obtaczamy je w mące i obsmażamy na oleju po około 5-6 minut z każdej strony. (Najlepiej wlać na patelnię tyle oleju, by sięgał do połowy klopsów).
Po usmażeniu klopsy delikatnie zdejmujemy z patelni i odkładamy na ręcznik papierowy. Ciepłe klopsy są dość delikatne, ale po około 15 minutach nabiorą właściwej konsystencji. W tym czasie gotujemy makaron i przygotowujemy sos.
Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie dodajemy passatę, śmietankę, wodę, posiekaną bazylię oraz pozostałe przyprawy (sos nie powinien być kwaśny, więc jeśli zaistnieje taka potrzeba, dodajcie odrobinę więcej cukru). Gotujemy na wolnym ogniu przez około 2-3 minuty, a następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy klopsy.
Smacznego :)
Opublikowano: 20 lipca 2017
Cukinii mam dużo w tym roku. Będzie pyszny obiad, dziękuje.
I raczej nie widzę dla niej zastępstwa.