
Odkąd pamiętam, leniwe, sielankowe weekendy kojarzą mi się z mrożoną kawą popijaną w promieniach słońca na balkonie otoczonym niewyobrażalnie soczystą zielenią.
I chyba nie ma lepszego sposobu na wyciągnięcie mnie z łóżka, niż obietnica porannej kawy z bitą śmietaną. Nie znoszę rozpoczynać dnia od espresso, bo jaki może być dzień po filiżance goryczy?
Dla mnie niestety ten weekend nie zapowiada się leniwie i nawet nie wiem czy znajdę czas na kubek słodkiej przyjemności, ale zostawiam Wam przepis na jedną z moich ulubionych kaw. Z lodami bakaliowymi, bitą śmietaną i syropem z orzechów laskowych, który po prostu uwielbiam.
Może Wam umili te pięknie zapowiadające się dni.
Słodkiego lenistwa Kochani.
Składniki na 1 porcję:
* 2 małe gałki lodów bakaliowych
* 150 ml przestudzonej kawy
* bita śmietana (słodzona)
* 1 łyżka syropu o smaku orzechów laskowych
Na dnie szklanki o pojemności 350 ml umieszczamy lody i zalewamy je kawą połączoną z syropem (kawa powinna być całkowicie zimna). Wierzch kawy dekorujemy solidną warstwą bitej śmietany i natychmiast serwujemy.
Smacznego :)
Opublikowano: 5 kwietnia 2014
Tagi:
kawa
Kategoria:
Zimne
Czy z syfonu do bitej śmietany?
Moze kiedys, chociaz na okres wioseny wrzucisz Twoja stara kuchnie???( chodzi o stara tapete)'.
oj, wiele bym dała za taką kawę!