
Jeśli w Waszych zamrażarkach znajdzie się jeszcze zapas letnich darów w postaci malin, jeżyn czy borówek, to serdecznie zachęcam Was do przygotowania owocowych eklerów :)
Składniki na ok. 12 eklerów
Ciasto:
* 1 szklanka mąki tortowej (250 ml)
* 250 ml wody
* 100 g masła
* 4 jajka
* 1 szczypta soli
Nadzienie:
* 750 ml kremówki
* 1,5 szklanki mrożonych jeżyn
* 3 łyżki cukru
* 2 płaskie łyżeczki żelatyny
* 50 ml wrzątku
Polewa:
* 1 szklanka mrożonych jeżyn
* 3 łyżki cukru pudru
* 50 ml wrzątku
* 1 pełna łyżeczka żelatyny
W rondelku zagotowujemy wodę z masłem oraz solą, a następnie zdejmujemy ją z palnika i wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do chwili aż powstanie gładkie, odchodzące od ścianek ciasto, które przestudzone do temperatury pokojowej miksujemy dodając stopniowo po jednym jajku, a następnie przekładamy je do szprycy i wyciskamy dość grube paski o długości około 10 cm i szerokości 3 cm.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Przestudzone eklery przekrawamy na pół.
Rozmrożone jeżyny miksujemy na puree. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i łączymy z owocowym musem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do niej zmiksowane owoce i delikatnie mieszamy łyżką. Krem przekładamy do szprycy i przekładamy nim eklery.
Pozostałe jeżyny miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę. Kiedy polewa zacznie gęstnieć, pokrywamy nią eklery i wstawiamy je do lodówki na około godzinę.
Smacznego :)
Opublikowano: 30 stycznia 2016
Tagi:
jeżyny