
Jeśli zastanawiacie się, jaką sałatkę podać na wielkanocnym stole, to być może moja dzisiejsza propozycja przypadnie Wam do gustu :)
Składa się ona zaledwie z kilku składników, jest prosta, tania i szybka w przygotowaniu.
Kluczowy dla jej smaku jest dodatek pora, sporej ilości szczypiorku oraz dymki, a także zawarty w sosie chrzan, dzięki któremu sałatka nabiera wielkanocnego charakteru.
Składniki:
- 8 ugotowanych na twardo jajek
- 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
- 5 ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- 1 por (biała część)
- 1 pęczek dymki
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany 16%
- 3 łyżeczki chrzanu
Składniki sosu łączymy ze sobą.
Wystudzone jajka oraz ziemniaki kroimu w podobnej wielkości kostkę.
W tej samej wielkości kostkę kroimy ogórki.
Por kroimy najpierw wzdłuż na 4 części, a następnie na niezbyt grube kawałki. Zalewamy go wrzątkiem i parzymi około 5 minut. Odcedzamy na sicie i studzimy.
Jajka, ziemniaki, ogórki, por oraz kukurydzę łączymy ze sobą. Dodajemy posiekaną dymkę oraz szypiorek. Delikatnie mieszamy, dodajemy sos i ponownie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Opublikowano: 21 marca 2019