
Dzisiaj mam dla Was przepis na szybką i bardzo prostą sałatkę jajeczną, która pojawi się u nas w tym roku już po raz trzeci jako dodatek do serwowanych na wielkanocnym stole wędlin i pasztetów.
Tym razem prezentuję Wam wersję z koperkiem, ale w ubiegłym roku przygotowałam ją ze szczypiorkiem i muszę Wam powiedzieć, że w zależności od tego, na który zielony dodatek się zdecydujecie, sałatka smakuje zupełnie inaczej.
Tak więc zanim wybierzecie swojego faworyta proponuję Wam podzielenie jej i przygotowanie jednej porcji ze szczypiorkiem, a drugiej właśnie z koperkiem. Tym sposobem przekonacie się, która wersja bardziej wpasuje się w Wasze gusta :)
Składniki:
* 7 ugotowanych na twardo jajek
* 125 g sera żółtego (polecam słodkie sery, jak np. ementaler czy mazdamer)
* 5 większych ogórków konserwowych
* 250 g pieczarek
* 1 duży pęczek kopru
* 3-4 łyżki majonezu
* 1 łyżeczka musztardy francuskiej
* sól i pieprz do smaku
Pieczarki obieramy ze skórki i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około 15 minut, a następnie wyjmujemy je na ręcznik papierowy, studzimy, ścieramy na grubych oczkach tarki i odciskamy z nadmiaru wody. Następnie łączymy je ze startymi i odciśniętymi ogórkami, startymi jajkami oraz startym serem. Dodajemy drobno posiekany koper, majonez oraz musztardę. Po wymieszaniu doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej, przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić i chłodzić co najmniej 12 godzin przed podaniem.
Smacznego :)
Opublikowano: 9 marca 2016
Agg - możesz dodać po prostu je pominąć, zwiększając ilość jajek i ogórków, lub np. dodać kukurydzę z puszki. Myślę, że kukurydza świetnie się tu spisze.