
Jakie ciasta są nieodłącznym elementem jesieni?
Oczywiście jabłeczniki :)
Dziś wersja bez cynamonu, chociaż jeśli nie wyobrażacie sobie ciasta z jabłkami bez jego udziału, możecie wymieszać go z proszkiem budyniowym przeznaczonym do pokrycia pokrojonych jabłek.
Składniki na formę o wymiarach 24x28 cm
Ciasto:
* 1,5 szklanki mąki tortowej
* 80 g miękkiego masła
* 3 żółtka
* 1 płaska łyżka śmietany 18%
* 3 łyżki cukru pudru
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana:
* 7 białek
* 1 szklanka cukru pudru
* 2 budynie waniliowe (bez cukru)
* 3/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
* 5 średniej wielkości jabłek
* 1 budyń waniliowy
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia.
Do mąki wymieszanej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto, którym wykładamy spód formy. (Ja umieszczam wszystkie składniki w malakserze i miksuję przez około 20-30 sekund).
Obrane i wydrążone jabłka kroimy w niezbyt drobną kostkę, a następnie przekładamy je do miski, zasypujemy budyniem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane jabłka równomiernie rozkładamy na cieście.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Kiedy cukier się rozpuści, cały czas miksując, wsypujemy stopniowo budynie, a następnie wlewamy olej.
Pianę przekładamy na jabłka i delikatnie wyrównujemy wierzch.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Opublikowano: 3 listopada 2016
Tagi:
jabłka
Pozdrawiam
Zastanawiam się tylko jak ustawić piekarnik? Termoobieg? Grzałka górna/dolna czy sama grzałka dolna?