8

Grillowany karczek na świeżym szpinaku z jabłkami w miodowej glazurze i sosem musztardowo miodowym i Warka Radler




Od jakiegoś czasu na rynku dostępna jest lekka, owocowa wersja Warki - Warka Radler. To delikatny, owocowy mix piwa (40%) i lemoniady na bazie soku jabłkowego (60%). Kilka dni temu zostałam poproszona o przetestowanie piwa oraz stworzenie przepisu do którego zainspiruje mnie jego smak. 

Przede wszystkim, nie ma w nim charakterystycznego piwnego smaku ani zapachu. Zdecydowanie dominują soczyste, zielone jabłka. Ze względu na lekki, owocowy charakter jest ono bardzo orzeźwiające, zwłaszcza po uprzednim, mocnym schłodzeniu (proponuję nawet przed samym podaniem włożyć je na godzinę do zamrażarki lub podać w zamrożonych kuflach). 

Ale poza smakiem, Warka Radler ma jeszcze dwie zalety. 

Po pierwsze, ma tylko 2% alkoholu, więc super sprawdza się na pikniku czy jako orzeźwiający napój podczas wieczornych spotkań w damskim gronie ponieważ uważam, że Warka Radler zdecydowanie została stworzona z myślą o płci pięknej.

A co poza smakiem liczy się dla kobiet? Kalorie. I tu warto wspomnieć, że Warka Radler ma tylko 23 kalorie w 100 ml, co daje nam 115 kalorii w 500 mililitrach napoju, podczas gdy ta sama objętość tradycyjnego piwa to 220 kalorii. 

A co z daniem pasującym do piwa? Decyzja była dość spontaniczna.

Wyjęłam z lodówki paczkę szpinaku, zielone jabłka które dołączone były do piwnej przesyłki i kilka kotletów z karczku. Całości nadałam słodkiego charakteru i tak powstał karczek w ziołowej marynacie na świeżym szpinaku, z grillowanymi jabłkami w miodowej glazurze i sosem słodko kwaśnym sosem musztardowo limonkowym.

Cudne połączenie.  

Składniki:

* 4 kotlety z karkówki ( w sumie około 600g)

* 1 paczka szpinaku typu "baby"

* 2-3 zielone jabłka

* 1 łyżeczka płynnego miodu

* odrobina oleju

Marynata do mięsa:

* 2 starte ząbki czosnku

* 1 pełna łyżeczka musztardy francuskiej

* 3 łyżki oleju

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 1 łyżeczka majeranku

* 1/2 łyżeczki rozmarynu

* 1/2 łyżeczki tymianku

* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

* 3 pokruszone owoce jałowca

* 1 pokruszony liść  laurowy

* 1 łyżeczka soku z limonki

Sos:

* 2 pełne łyżeczki musztardy francuskiej

* 1 płaska łyżeczka płynnego miodu

* 1 łyżka oliwy

* 1 łyżka soku z limonki

Składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki. 

Mięso rozbijamy w taki sposób, aby było jak najcieńsze. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą a następnie marynatą pokrywamy karczek. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Kiedy mięso przejdzie smakiem marynaty, grillujemy je z obu stron do miękkości.

Jabłko kroimy w grubsze plasterki (wcześniej można je obrać), delikatnie smakrujemy płynnym miodem i także grillujemy do chwili, aż się zarumienią.

Mięso i jabłka układamy na porcji szpinaku, całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem. 

Smacznego :)



 




Opublikowano: 19 lipca 2013
Kategoria: Z grilla
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (8)
jolantaszyndlarewicz
06.08.2013 16:37 odpowiedz
Kasiu takie danie to i bez Warki bym zjadła:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.08.2013 12:46 odpowiedz
Kasiu miło mi, że smakowało :)
Kasia
05.08.2013 12:28 odpowiedz
Kasiula, zrobiłam na patelni grilowej - wyszło bosko :), a i ekspresowo bo nie było rozpalania grilla. Jabłuszka w tym daniu są bardzo pomysłowe :).
hanadorota
24.07.2013 10:44 odpowiedz
Przeczytałam w tytule kurczak... a potem patrze, że to karczek... no nic jakbym się do tego kiedykolwiek zabrała - bo wygląda pysznie! - to ma to to kto w domu zjeść.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.07.2013 23:36 odpowiedz
Kasiu to na patelni grillowej, albo na zwykłej patelni usmaż mięso :)
kasia
20.07.2013 21:02 odpowiedz
Kasia, a czy poza grillem mozna to miesko jakos upiec lub usmazyc? W tygodniu grilllowanie odpada a pysznie brzmi ....
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.07.2013 21:17 odpowiedz
Dzikie róże :) Takie z krzewu pnącego :)
minka
minka
19.07.2013 20:42 odpowiedz
Cóż to za przepiękne kwiaty?!