5

Grillowany indyk w morelowej marynacie




Wczoraj pokazałam Wam jak przygotować śliwkową marynatę do karkówki z grilla. 

Dziś, pozostając w owocowych klimatach, będę Was zachęcać do wypróbowania przepisu na morelową marynatę do grillowanego drobiu. 

Marynatę tworzy dosłownie kilka ogólnodostępnych składników, a efekt jest naprawdę niesamowity. Mięso pokryte jest słodkawą glazurą i pozostaje soczyste. Jestem pewna, że nie tylko przypadnie do gustu wszystkim lubiącym słodki akcent w daniach mięsnych, ale też najmłodszym grillowiczom :)

Składniki:

* 6 sznycli z filetu z indyka (ok. 800 g)

Marynata:

* 2 łyżki miodu

* 3 łyżki dżemu morelowego

* 5 suszonych moreli

* 1 duża łyżka sosu sojowego

* 1 spora szczypta soli

Składniki marynaty miksujemy blenderem (jeśli nie posiadacie blendera, zetrzyjcie morele na najdrobniejszych oczkach tarki). 

Umyte mięso umieszczamy w szerokiej misce (tak, by kawałki mięsa jak najmniej stykały się ze sobą) i wylewamy na nie marynatę. Dokładnie mieszamy aby marynata pokryła całe mięso i przykrywamy miskę folią. Mięso odstawiamy do lodówki na około 24 godziny a następnie grillujemy z obu stron. 

Smacznego :)




Opublikowano: 2 maja 2014
Tagi: morele
Kategoria: Z grilla
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
Jo
Jo
29.10.2017 13:37 odpowiedz
I jeszcze: w jakiej temperaturze grillować?
Generalnie: ratunku :)
Jo
Jo
29.10.2017 12:32 odpowiedz
Muszę jednak trochę to zaplanować, bo mam gości. Tak mniej więcej chociaż: bardziej 20 minut czy 1,5 godziny? ;))
Tak w ogóle, to cały obiad szukuje z tego bloga, zrobiłam już serniczek z gruszkami i słonym karmelem i czuję, że chyba zacznę lubić gotowanie! Bardzo dziękuję:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.10.2017 07:37 odpowiedz
Oczywiście, mięso przekładamy w momencie, jak się przypiecze.
Czas grillowania zależy od rodzaju i grubości mięsa, ale myślę, że to widać po mięsie kiedy jest gotowe :)
Jo
Jo
28.10.2017 11:17 odpowiedz
Pytanie od laiczki:) Jak długo trzeba grillować mięso? I czy je przekładać?
jolantaszyndlarewicz
07.05.2014 12:53 odpowiedz
Uwielbiam te przypieczone paski na mięsu:). Musze sobie kupić w końcu patelnie grillową:)