6

Grillowane szaszłyki z karkówki




Wiecie który przepis z bloga jest najpopularniejszym i najczęściej wyszukiwanym? Przepis na karkówkę z grilla (klik klik). Wielu z Was bardzo go chwali i często do niego powraca. No cóż, wszak to mój tajemny przepis ;)

Dziś też mam dla Was przepis na karkówkę z grilla, ale tym razem w formie szaszłyków i w połączeniu z szaszłykami z warzyw. To dość nietypowy sposób na karkówkę, ale mnie bardzo przypadł do gustu. Mam nadzieję, że i Wam się spodoba :)



Składniki:

* 1 kg karkówki wieprzowej

Marynata do mięsa:

* 100 ml oleju

* 2 kopiate łyżki ketchupu

* 3 duże ząbki czosnku starte na tarce

* 1 łyżeczka przyprawy grillowej

* 1 łyżeczka przyprawy do karczku

* 1/3 łyżeczki kurkumy

* 2 łyżeczki słodkiej papryki

* 1 łyżeczka soli

* 1 łyżka płynnego miodu

* 1 spora szczypta chillii

* 1 łyżeczka soku z limonki

Szaszłyki warzywne:

* 1 czerwona papryka

* 1 żółta papryka

* 1 zielona papryka

* 500 g pieczarek 

* 2 duże cebule

* 50 ml oleju

* 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego

* 1/2 łyżeczki soli

* 1 łyżeczka przyprawy do grillowanych warzyw

Wszystkie składniki marynaty do mięsa łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. 
Mięso kroimy w plastry a następnie w niewielkiej wielkości kostki. Mięso przekładamy do miski z marynatą i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnie nabijamy na patyczki do szaszłyków. 

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Olej łączymy z przyprawami i polewamy nim warzywa. Odstawiamy na około 2-3 godziny, po czym nabijamy na zmianę na patyczki. 
 

Szaszłyki z warzyw układamy na mocno rozgrzanym ruszcie. Po około 20 minutach na ruszcie układamy też szaszłyki z karkówki. Grillujemy kolejne 20 minut co jakiś czas odwracając szaszłyki.
Podajemy z ketchupem.


Smacznego :) 




Opublikowano: 2 lipca 2014
Tagi: wieprzowina
Kategoria: Mięso, Z grilla
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
magda
magda
04.05.2015 19:02 odpowiedz
Właśnie jesteśmy po konsumpcji
u nas z racji pogody szaszłyki z mięskiem przeplecionym cebulką i papryką
wylądowały w piekarniku
ale jedno rzec mogę marynata- strzał w dziesiątkę
całość ambrozja
wszystkim gorąco polecam
ja zapisuję w zeszycie;) z pięcioma gwiazdkami;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.07.2014 11:09 odpowiedz
U mnie szaszłyki musiały się dłużej grillować - głównie za sprawą cebuli. Mięso doszło szybciej.
Katia
Katia
05.07.2014 08:24 odpowiedz
Kasiu, czyli warzywne szaszłyki grillujemy 40 min, a karkowke tylko 20 min, tak?
stokrotka4061
04.07.2014 19:01 odpowiedz
juz prubowalam twojego przepisu i bardzo dobre jest i pyszne
Testujemy Jedzenie
02.07.2014 21:13 odpowiedz
Fajne. Lubię szaszłyki z tego względu, że mięso jest zawsze ładniej wypieczone z brzegów (lubię takie chrupkie grillowane mięcho :))
Kuchnia u Krysi
02.07.2014 19:44 odpowiedz
Apetycznie wyglądają Twoje szaszłyki. Przepis doskonały. I jak zwykle oprawiłaś pięknymi zdjęciami. Narobiłaś mi apetytu :)