
Jeśli zdarza się Wam bywać w Starbucksie, to z pewnością nazwa Frappuccino sporo Wam mówi. To idealna na upalne dni gęsta kawa z kruszonym lodem, bitą śmietaną, sosem karmelowym i lodami. Uwielbiam, chociaż to prawdziwa bomba kaloryczna :)
Jeśli zrobiłam Wam na nią ochotę, a w Waszej okolicy nie ma lokalu tej sieci, nie przejmujcie się. Od dziś będziecie mogli przygotować ją we własnej kuchni :)
W zasadzie najistotniejsze jest, by bazę kawy stanowił kruszony lód. Niestety nie każdy blender poradzi sobie z tym zadaniem. Ale jeśli posiadacie mocny malakser lub na przykład Thermomix, to bez problemu przygotujecie go w kilka sekund. Jeśli natomiast nie posiadacie odpowiedniego sprzętu, zawińcie lód w ścierkę i potraktujcie go młotkiem lub tłuczkiem do mięsa :) Możecie też wykorzystać sposób, na który wpadłam w zasadzie w akcie desperacji, kiedy pilnie potrzebowałam lodu, a skończyły mi się woreczki. Do półlitrowej, plastikowej butelki wlałam szklankę wody i zamroziłam ją, a następnie z dużą siłą uderzałam nią o kant (byle nie róg) drewnianego taboretu. Kiedy lód był już odpowiednio pokruszony, rozcięłam butelkę i przesypałam go do dzbanka :)
A kiedy zapoznacie się już z podstawową wersją Frappuccino, możecie poeksperymentować z jej smakiem. Na przykład zamiast lodów waniliowych dodajcie czekoladowe lub orzechowe. Możecie też przygotować wersję owocową i wykorzystać lody truskawkowe. Wówczas, zamiast sosu karmelowego, użyjcie sosu z truskawek.
Jedno jest pewne. Zawsze będzie pysznie :)
Składniki na jedną porcję (szklanka ok. 400 ml):
* 2 pełne łyżeczki delikatnej kawy rozpuszczalnej lub 1 zimne espresso
* 150 ml mleka
* 1 spora gałka lodów waniliowych
* 10 kostek lodu
* bita śmietana
* 1 spora łyżeczka sosu karmelowego (klik klik)
Lód oraz kawę umieszczamy w malakserze i miksujemy. Do rozdrobnionego lodu dodajemy lody oraz mleko i miksujemy na najwyższych obrotach przez około 10 sekund.
Kawę przelewamy do dużej szklanki, dekorujemy bitą śmietaną i polewamy sosem.
Podajemy od razu.
Smacznego :)
Opublikowano: 26 lipca 2015
Tagi:
kawa
Dziękuję za przepis!
PS Z lodami kakaowymi też fajnie smakuje.
Z wielką chęcią zaś wypiłabym taką ze zdjęcia, cudnie wygląda!
Pozdrawiam :)