35

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i rumem


Nie miałam w tym roku serca do przetworów. Warzywnych zapasów na zimę nie mam wcale. Myślałam, ze chociaż starczy mi czasu na ketchup - niestety będziemy musieli zadowalać się kupnym :) 

W sumie tego lata (nie wiem, czy z lenistwa, czy przez upały) postawiłam tylko na dżemy. Truskawkowych zawsze robię na potęgę, bo je lubimy najbardziej i schodzą jako pierwsze. Maliny kupowałam jak szalona, więc soki do zimowej herbaty też się znajdą. I myślałam, że tyle by było mojego przetwórstwa na ten rok. Ale kiedy na placu poczułam zapach mocno dojrzałych brzoskwiń nie mogłam się oprzeć. Kupiłam kilka kilo i postanowiłam poświęcić chwilę na przygotowanie dżemu. 

Wyszedł przepyszny i bardzo aromatyczny. I choć na myśl o pasteryzacji oblewa mnie zimny pot - opłaciło się. Już za kilka miesięcy, kiedy za oknem padać będzie śnieg, my będziemy cieszyć się tym cudownym smakiem lata.

Składniki:

* 3 kilo mocno dojrzałych brzoskwiń

* 3 pełne szklanki cukru

* sok z 1 dużej cytryny

* 2 laski wanilii

* 10 łyżek ciemnego rumu (opcjonalnie)

Brzoskwinie obieram ze skórki (używam nożyka do obierania ziemniaków czy innych warzyw) a następnie przekrawam je na pół i wyjmuję pestkę. Brzoskiwnie kroję w drobną kostkę i wrzucam do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier i rum i gotujemy na wolnym ogniu co chwilę mieszając. Mniej więcej po 45 minutach dodajemy sok z cytryny i ziarna z 2 lasek wanilii (wanilię przecinamy wzdłózż i nożem zdejmujemy nasiona). Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 30-45 minut.

Dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy około 15-20 minut. Odstawiamy do czasu aż słoki przestygną a wieczka się "zassają".

Smacznego :)




 


Opublikowano: 22 sierpnia 2012
Tagi: brzoskwinie
Kategoria: Owocowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (35)
Monika
Monika
30.07.2016 11:55 odpowiedz
Dzięki.
Jak skończę pracę napisze jej wyszło.
Robiłam już z Twojego przepisu ogórki, pomidory i kilka innych przetworów, wszystko za każdym razem wychodzi idealnie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.07.2016 11:02 odpowiedz
Przyznam szczerze, że już nie pamiętam, ale myślę, że może to być ok. 4, może 5 słoiczów po 500 ml.
Monika
Monika
30.07.2016 10:57 odpowiedz
Wita,
Ile mniej więcej słoików.wychodzi z tej ilości brzoskwiń?
Dziś biorę się za zrobienie tego.dżemu.i nie wiem czy nie wyjdzie.za mało.
Pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.07.2015 18:55 odpowiedz
Od momentu zagotowania :)
jutta
jutta
22.07.2015 14:55 odpowiedz
Witam,
zabieram się za przygotowanie dżemu według Twojego przepisu. Jestem początkująca w kuchni i mam pewną wątpliwość. "Dodajemy cukier i rum i gotujemy na wolnym ogniu co chwilę mieszając. Mniej więcej po 45 minutach..." Te 45 minut to jest czas od momentu gotowania się dżemu czy od momentu wstawienia garnka na gaz? Może moje pytanie jest głupie, ale nie chcę niczego zepsuć :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.08.2013 14:20 odpowiedz
Oczywiście.
kaasia
kaasia
07.08.2013 14:10 odpowiedz
a czy zamiast laski mozna dodac paste z wanilii?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.07.2013 19:11 odpowiedz
No proszę, z 30 kilo :)
Cieszę się, że rodzinie tak smakuje :)

PS. Ceny wanilii na Allegro są zdecydowanie niższe. Za cenę jednej ze sklepu można mieć 5.
ilona
ilona
30.07.2013 17:51 odpowiedz
Witam:)
w ubiegłym roku zrobiłam porcję tego dżemu... wytrzymał tydzień - wszyscy byli zachwyceni jego smakiem. Po prostu palce lizać:)
wygląda pięknie, smakuje wyjątkowo...
skończyło się na tym, że w sumie zrobiłam tez dżem z 18 kilogramów brzoskwiń....
Skończył mi się w lutym.
Aż serce się raduje jak patrzę na męża wsuwającego dzem z taką radością :)
w tym roku zrobię z około 30 kilo, może wystarczy...

ten dzem jest dosć drogi w wykonaniu, ale w tym roku jestem cwana i zamówiłąm laskę wanilii na allegro :D
wykrywaczsmaku
02.10.2012 10:54 odpowiedz
To piękne zdjęcie bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zapraszamy do głosowania :) http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy" rel="nofollow">wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy
jolantaszyndlarewicz
28.08.2012 15:18 odpowiedz
Te kropeczki wanilii wyglądają niesamowicie w złocistym dżemie:) ....
zen.ona
26.08.2012 17:54 odpowiedz
Pięknie wygląda dżem:)
ervisha
25.08.2012 07:08 odpowiedz
Też taki robiłam :)
senninha
senninha
24.08.2012 20:52 odpowiedz
Jakby to powiedział mój Dziadek... tak marnować rum :) ale pewnie, jakby spróbował to zmieniłby zdanie :)
judik1119
23.08.2012 15:17 odpowiedz
Ten słoiczek wygląda tak kusząco....!:)
Marzena
22.08.2012 23:12 odpowiedz
Ale cudo:-)
matylda
22.08.2012 23:06 odpowiedz
wygląda pięknie.
karmel-itka
22.08.2012 20:20 odpowiedz
Kasiu, połączenie rewelacyjne. ależ mi narobiłaś apetytu!
samozdrowie24
22.08.2012 19:17 odpowiedz
będę częściej tu zaglądać
margoja
22.08.2012 16:06 odpowiedz
Witaj Kasiu,
U mnie dziś tez przetwory, ale malinowe:) Jeszcze mam w planie Twoja tartę czekoladową z malinami, mam nadzieje ze zdążę!
Brzoskwiń chyba nigdy nie przerabiałam... Może skusze się na Twój piekny dżemik:)
Pozdrawiam!
Martyna
22.08.2012 13:11 odpowiedz
przepiekny kolor!
Małgorzata
22.08.2012 12:12 odpowiedz
mm;] Ostatnio miałam ochotę na zrobienie takich domowych słoiczków:D
Więc z mamą wzięłyśmy się do roboty:D
Na razie w planie są musy z jabłek:D ale może kiedyś? zrobię taki twój:))
Carunia
22.08.2012 11:05 odpowiedz
To musi być dżem! Z pewnością bym się nie oparła, co więcej zjadlabym cały sloiczek za jednym zamachem! :) U ,mnie również brak przetworów, czekam cichutko na mamowe powidła :D
wykrywaczsmaku
22.08.2012 10:24 odpowiedz
świetne połączenie smaków!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2012 10:08 odpowiedz
Ja tez na placu Imbramowskim mam oczopląs i wrażenie, ze muszę kupić wszystkie odstępne owoce i warzywa :)
magda
22.08.2012 10:06 odpowiedz
jeden słoiczek a tyle pysznych smaków w nim zamkniętych :)
kabamaiga
22.08.2012 10:02 odpowiedz
U nas też truskawkowe schodzą pierwsze. A ten dżem musi być wspaniały, szczególnie z rumem.
dyrdymalki
22.08.2012 09:54 odpowiedz
oj, tez tak mam z zakupami na Imbramie ;) nie mogę się oprzeć i ostatnio przerabiałam i maliny i pomidory :)
Twój przepis mniam .. zdjęcie cudne .. może skuszę się dzisiaj na brzoskwinie :)
Weronika
22.08.2012 09:12 odpowiedz
Mmmm, coś pysznego! :) Poproszę z taki jeden słoiczek pyszności! :)
aniolekidiabelwjednym
22.08.2012 08:58 odpowiedz
Dziewczyny - chyba mało kto lubi pasteryzację ;-) Na samą myśl... ;-);-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2012 08:54 odpowiedz
Ja jak tylko mam okazję, to tez ściągam mamę żeby mi pomagała z pasteryzacją ;)
viridianka
22.08.2012 08:41 odpowiedz
Ja mam to samo, nienawidzę pasteryzacji :/ Dlatego ja w tym roku smażyłam i gotowałam a Mama pakowała do słoików i jakoś poszło ;)
aniolekidiabelwjednym
22.08.2012 08:32 odpowiedz
Nie dziwię się :-) Weź stój cały dzień przy garach :-) Może i masowa, ale za to zimą będzie co jeść np. do naleśników albo posmarować czymś biszkopt...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2012 08:22 odpowiedz
Wow, masowa produkcja :) Podziwiam.
Ja w tym roku na dżemy przerobiłam 50 kilo truskawek. A ze dla mnie prawdziwy dżem, to taki co nie jest gęsty od zelfixu ale od długiego gotowania, to po kilku dniach gotowania i pasteryzowania od świtu do nocy miałam serdecznie dość :)
aniolekidiabelwjednym
22.08.2012 08:08 odpowiedz
Piękny ten dżemik. Wyobrażam sobie jego smak... Ale nie wiem czy mojej mamuśce będzie się chciało robić kolejny :) Już mamy truskawkowe (solo lub wzbogacone kilkoma ziarenkami pieprzu), śliwkowe (solo lub z imbirem, cynamonem, kardamonem i cukrem brązowym), wiśniowe, morelowe (solo lub z imbirem), jabłkowe z cynamonem i goździkami... U mnie najszybciej schodzą wiśniowe i jabłkowe... Kocham truskawki ale tylko na surowo, ani w lodach ani w dżemach jakoś mi nie podchodzą :-)
W tamtym roku robiliśmy dżemy malinowe to dodaliśmy do nich bazylie lub melisę :-)