0

Drożdżowa babka różana



 

Jedliście kiedyś ciasto drożdżowe, które pachnie niczym najwonniejszy krzew różany? 

Jeśli nie, a mielibyście ochotę, to dzisiejszy przepis z pewnością się Wam spodoba :)

Mnóstwo suszonych płatków róży oraz woda różana w cieście, lukier na bazie wody różanej i różany susz do dekoracji. 

U mnie w formie wielkanocnej babki, ale możecie nadać mu dowolny kształt. 
Efekt końcowy za każdym razem będzie tak samo zaskakujący :) 

Zaczyn:
  • 200 ml lekko ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru

Składniki:
  • 500 g mąki tortowej
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 duże żółtka
  • 80 g stopionego masła
  • 2 szczypty soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki suszonych płatków róży
  • 2 łyżki wody różanej 
  • zaczyn

Lukier:
  • 1 pełna szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1 łyżka suszonych płatków róży

Składniki zaczynu łączymy ze sobą, energicznie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą (włącznie z wyrośniętym zaczynem) i zagniatamy ciasto, które następnie wyrabiamy przez około 15 minut.

Dużą formę na babkę smarujemy miękkim masłem i przekładamy do niej ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Babkę pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka) a następnie wyjmujemy ją z foremki i odstawiamy do wystygnięcia.

Przestudzoną babkę polewamy lukrem. (Jeśli lukier będzie za rzadki, dodajcie więcej cukru.)

Zanim lukier zastygnie oprószamy go płatkami róż.

Smacznego!

Opublikowano: 13 kwietnia 2021
Kategoria: Babki, Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.