28

Domowa wędlina z łopatki wieprzowej


Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na domową wędlinę z indyka który znajdziecie TUTAJ.

Dziś kolejna propozycja, tym razem wieprzowa.

Mięso marynuje się 48 godzin i jest bardzo aromatyczne. U nas przygotowane było jako dodatek do pieczywa, ale mięso może być również podane na ciepło, z jasnym sosem pieczeniowym lub lekko zabielonym i zagęszczonym sosem, który powstanie podczas pieczenia mięsa w rękawie. 

Składniki:

* 1-1,2 kg odtłuszczonej łopatki wieprzowej

Marynata:

* 200 ml wody

* 3 łyżki pikantnego ketchupu

* 3 łyżki czerwonego octu winnego

* 2 liście laurowe

* 2 kulki ziela angielskiego

* 2 płaskie łyżeczki soli

* 1 łyżeczka cukru

* 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

* 1/2 łyżeczki ziaren kolendry

* 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu

* 1/4 łyżeczki oregano

* 1/4 łyżeczki bazylii

* 1/4 łyżeczki rozmarynu

* 1/4 łyżeczki tymianku

* 1/4 łyżeczki majeranku

* 1/4 łyżeczki cząbru

* 1/4 łyżeczki szałwii

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut. Tak przygotowaną zalewę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Mięso gęsto nakłuwamy grubą igłą (taką do strzykawki, dostępną w aptekach), przekładamy do miski lub szczelnego worka, zalewamy marynatą i odkładamy do lodówki na 2 doby. Po tym czasie mięso odsączamy z zalewy i wkładamy do rękawa do pieczenia. Mięso w rękawie układamy w foremce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 90 minut.

Po wyjęciu mięso pozostawiamy w rękawie do wystygnięcia i dopiero wówczas rozcinamy go. Dzięki temu mięso będzie soczyste. 

Smacznego :)




Opublikowano: 30 marca 2014
Tagi: wieprzowina
Kategoria: Inne, Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (28)
kaka
kaka
21.09.2018 13:10 odpowiedz
Witam
Czy mogę ocet winny zastąpić czymś innym,bo nie mam, szałwia i cząber są suszone jak np majeranek .
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.09.2018 20:29 odpowiedz
Ocet można pominąć. 
Szałwia i cząber są suszone. 
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.04.2017 21:22 odpowiedz
Góra + dół
Kasia
Kasia
08.04.2017 19:43 odpowiedz
Witam,
Czy podana temperatura jest do termoobiegu czy góra dół?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.04.2017 12:38 odpowiedz
Wówczas najlepiej włożyć ją do formy i przykryć ją folią.
monika0930
monika0930
06.04.2017 17:05 odpowiedz
a jak najlepiej upiec jak nie mam rekawa do pieczenia? przykryc folia aluminiowa?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.12.2014 19:57 odpowiedz
Myślę, że tak też można :)
magda-mazek
27.12.2014 14:41 odpowiedz
Kasiu, co by z tego wyszło jak bym ugotowała takie mięsko w tej zalewie a nie upiekła.Robiłam, Twoją ekspresową wędlinkę i wyszło super :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.11.2014 14:16 odpowiedz
Średnio liczy się 1 godzina na 1 kilogram mięsa, więc trzeba wydłużyć czas pieczenia.
magda-mazek
15.11.2014 13:15 odpowiedz
mam 2 kg szynki wiadomo zwiększę składniki a co z pieczeniem 90 min wystarczy ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.04.2014 22:38 odpowiedz
Im gęściej nakłuta, tym lepiej. U nas była nakłuwana na długość igły.
Gość
Gość
16.04.2014 22:31 odpowiedz
mam pytanko, z jaką częstotliwością nakłuwać łopatkę, głęboko?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.04.2014 19:13 odpowiedz
Ciesze się, że smakuje :)
magda-mazek
12.04.2014 12:31 odpowiedz
Mięsko pyszne.Jestem pod wrażeniem smaku.W domu wszystkim smakowało.Teraz muszę wypróbować karkówkę w chrzanie :) POLECAM
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.04.2014 13:43 odpowiedz
To są woreczki do mrożenia :)
magda-mazek
09.04.2014 13:34 odpowiedz
o dziękuje a napisane jest woreczki samo zamykane czy z suwakiem.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.04.2014 11:36 odpowiedz
Ja kupiłam te woreczki z Lidlu. Są 1 i 3 litrowe. Tu użyłam 3 litrowego. Koszt za 15 sztuk ok. 5 zł.
magda-mazek
09.04.2014 10:59 odpowiedz
a ja w ostatniej chwili kupiłam szałwie w carfourze, mięsko się marynuje w miseczce.Mam pytanie gdzie można kupić takie woreczki samo zamykane? bo u mnie z klipsami są tylko.
Iwona
Iwona
09.04.2014 07:32 odpowiedz
Jak pisałam wyżej, w sobotę mięsko zamarynowałam, w poniedziałek wieczorem upiekłam. Jest przepyszne: delikatne, kruche, aromatyczne. Z pewnością przygotuję taką pieczeń na święta. Teraz przymierzam się do wędliny z indyka.

Ja również nie mogłam dostać szałwii, użyłam takiej z herbatki ziołowej.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.04.2014 12:34 odpowiedz
Proszę pominąć.
magda-mazek
08.04.2014 12:23 odpowiedz
nie mogę dostać szałwi czy można ominąć składnik czy zastąpić innym
Iwona
Iwona
05.04.2014 18:46 odpowiedz
Moja łopatka się właśnie marynuje, bardzo jestem ciekawa efektu końcowego.
jolantaszyndlarewicz
03.04.2014 18:56 odpowiedz
Fajny pomysł z tą strzykawką:) .... bardzo lubię takie domowe wedliny:)
M
M
30.03.2014 20:21 odpowiedz
Piękna potrawa:) mam pytanie: czy wyniki pojawią się na blogu w osobnym poście? czy będą na fejsbuku? Czi będą dziś? Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.03.2014 14:19 odpowiedz
Oczywiście. Może też być szynka wieprzowa.
magda-mazek
30.03.2014 13:41 odpowiedz
czy schab z tego przepisu wyjdzie ? bo składniki marynaty są naprawdę fajne :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.03.2014 10:04 odpowiedz
Myślę, że dopiero późnym popołudniem. Mam naprawdę sporo czytania :)
Ptysia
Ptysia
30.03.2014 09:50 odpowiedz
Wyglada przepysznie, domowe zawsze najlepsze Kasiu, o ktorej godzinie podasz wyniki konkursu?