18

Czekoladowo kawowe babeczki z czereśniami




W tym roku udaje się nam kupować wyjątkowo dorodne i słodkie czereśnie. Z tego co pamiętam, w ubiegłym roku czereśnie jakoś średnio mi smakowały i kupowałam je sporadycznie. W tym roku nie potrafię ich sobie odmówić i kilka razy w tygodniu robimy spore zapasy. Oczywiście większość z nich zostaje zjedzona na surowo, bo jak już zaczniemy wyjadać z durszlaka, to nie możemy się od nich oderwać :)              

Wczoraj jednak część z nich postanowiłam wykorzystać do czekoladowo kawowych babeczek. Jest to bardzo ciekawe połączenie, a dodatkowo owoce przełamują słodki smak muffinki i kremu. Co więcej, okazuje się że czereśnie świetnie komponują się z kawową nutą kremu.

Mam tylko jedną, istotną uwagę. Babeczek nie wolno trzymać w lodówce, ponieważ stwardnieją. Nie obawiajcie się, krem dość dobrze znosi temperaturę pokojową, ale lepiej nie trzymać ich bezpośrednio w słońcu ze względu na użyte do kremu masło.     

Jedna babeczka spokojnie zaspokaja nawet ogromną ochotę na coś słodkiego i czekoladowego, więc jeśli przygotowujecie je jedynie dla 2-3 osób, podzielcie składniki na pół -  tym bardziej, że babeczki najlepiej smakują pierwszego dnia.    

Składniki na 14 sztuk 

Babeczki:

* 3/4 szklanki mąki

* 1/2 szklanki cukru

* 140 g masła

* 100 g gorzkiej czekolay

* 1/2 szklanki kakao

* 2 jajka

* 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%

* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

* 14 dużych, pozbawionych pestek czereśni

Krem:

* 250 g bardzo miękkiego masła

* 150 g mascarpone (w temperaturze pokojowej)

* 200 g gorzkiej czekolady

*  1 szklanka cukru pudru

* 2 łyżki kakao

* 2 płaskie łyżeczki kawy

* 2 łyżki wrzątku

* 2 łyżki wódki

Do dekoracji:

* 14 czereśni

* listki mięty

Masło rozpuszczmy na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę, cukier i kakao. Podgrzewamy na małym ogniu do chwili, aż składniki się połączą i odstawiamy do wystygnięcia.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy przestudzone masło z dodatkami, śmietanę i jajka i mieszamy do chwili połączenia się składników. 

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto do połowy wysokości. W środek wciskamy czereśnię. 

Formę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i także odstawiamy by wystygła do temperatury pokojowej.

Miękkie masło ubijamy na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy mascarpone oraz cukier i miksujemy do chwili połączenia się składników. Do masy maślanej dodajemy kakao, czekoladę, kawę i wódkę. Miksujemy na gładki krem. 

Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy babeczki. Ja dodatkowo delikatnie skropiłam je rozpuszczoną czekoladą. Wierzch dekorujemy czereśnią i listkami mięty.

Smacznego :)




Opublikowano: 28 czerwca 2013
Kategoria: Muffinki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (18)
D.M
D.M
22.07.2013 22:27 odpowiedz
Świetne:)! I znowu ta czekolada :P
wege.qkiz.pl
03.07.2013 21:21 odpowiedz
wyglądają prześlicznie :)
jolantaszyndlarewicz
30.06.2013 15:18 odpowiedz
Bardzo apetyczne babeczki:) .... ciekawi to połaczenie kawy i czereśni:) buziaki
darkangelika
28.06.2013 22:16 odpowiedz
Bardzo apetycznie:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.06.2013 17:49 odpowiedz
Dziękuję Wam za miłe komentarze :)
aronia
aronia
28.06.2013 17:34 odpowiedz
Przepiękne, jak zwykle u Ciebie Kasiu. Uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia.
vanilia81
28.06.2013 15:49 odpowiedz
PRZEfotogeniczne lalunie :) i te falbanki ...no i smakowo ,,jestem na tak" :)
anahitka9
28.06.2013 15:14 odpowiedz
Smakowite babeczki i piekne zdjecia!!:)
NaTkA
28.06.2013 14:16 odpowiedz
Ło matuchno jakie BOSKIE!! Aż ślinka mi cieknie :p i jakie przecudne zdjęcia!
madlene17
28.06.2013 13:30 odpowiedz
Fenomenalne zdjęcia!!!:) A babeczki też świetne, zwłaszcza połączenie kawy i czereśni:)
amaranthrose
28.06.2013 13:19 odpowiedz
Cudowne zdjęcia!
Babeczki wyglądają przepysznie:)
nemisiek
28.06.2013 11:53 odpowiedz
Kasiu Twoje zdjęcia są bajkowe:)
zawsze.oliwek
28.06.2013 10:36 odpowiedz
jestem pod wielkim wrażeniem dekoracji tych babeczek :) mistrzostwo!
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
28.06.2013 10:06 odpowiedz
Przepiękne! Kiedyś się na takie cuda do Ciebie wproszę Kasiu;)))

Pozdrawiam i miłego weekendu życzę!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.06.2013 10:01 odpowiedz
Inspirowane Smakiem - dokładnie, w tym roku wyjątkowo bez mieszkańców :)
kuchenny bałagan
kuchenny bałagan
28.06.2013 08:50 odpowiedz
Ale cudo! Zdjęcie po prostu przepiękne :)
AnnaA-G
28.06.2013 06:37 odpowiedz
ależ one śliczne:):)
Inspirowane Smakiem
28.06.2013 05:38 odpowiedz
Wyglądają po prostu obłędnie! Też kupiliśmy w tym roku już kilkanaście kg czereśni i poszły do słoików. Były niesamowicie słodkie i bez robaczków. Będą przypominać o smaku lata całą zimę:)