30

Czekoladowe ciasto z musem Baileys


Wczorajsze "Katarzynki" były idealną okazją by wreszcie upiec coś dla siebie. Coś idealnego dla wybrednej w kwestii ciast solenizantki :). A nie ma chyba większej radości dla mojego podniebienia niż ciasto z mnóóóóóóóstwem czekolady.

Wybór padł na ciasto, do którego zużyłam aż 600 g czekolady. Ale to nie wszystko. Do musu dodałaje się także całkiem sporą ilość mojego ulubionego likieru, dzięki czemu jest on nie tylko lekki ale też cudownie aksamitny. Alkohol jest w cieście dość wyraźnie wyczuwalny, więc jest ono idealnym ciastem na wszelakie odświętne okazje.

Jednocześnie chciałabym Wam je gorąco polecić na Święta. Jestem pewna, że Wam posmakuje :) 

Biszkopt:

* 6 jajek

* 80 g cukru pudru

* 25 g kakao

* 2 łyżki mąki ziemniaczanej

* 150 g gorzkiej czekolady

Mus:

* 600 ml kremówki 36%

* 350 g gorzkiej czekolady 

* 100 g mlecznej czekolady 

* 180 ml likieru Baileys

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. 

Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę (około 5 minut) do której dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i przestudzoną czekoladę. Miksujemy do chwili połączenia się składników. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej i wyrównujemy ciasto. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do przestudzenia.

Kremówkę i połamane czekolady umieszczamy w misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszamy trzepaczką by topiąca się czekolada połączyła się ze śmietanką. Po zdjęciu z garnka jeszcze raz mieszamy by pobyć się grudek. 

Masę śmietanowo czekoladową studzimy do temperatury pokojowej a następnie wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie masę przekładamy do misy miksera, dodajemy Baileys i ubijamy masę na najszybszych obrotach. Masa jest gotowa kiedy konsystencją będzie przypominać ubitą śmietanę. 

Biszkopt obkrawamy dookoła i zdejmujemy spod spodu papier. Pownie umieszczamy go w tortownicy i zapinamy pierścień. Na wierzch wykładamy mus, wyrównujemu go łyżką i wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.

Rano obkrawamy boki, zdejmujemy pierścień tortownicy a ciasto posypujemy kakao. 

Smacznego :)

 



 
 

“There is nothing better than a friend, unless it is a friend with chocolate.”

Linda Grayson

Sponge cake:

* 6 eggs

* 80 g icing sugar

* 25 g cocoa powder

* 2 tablespoons potato starch

* 150 g dark chocolate 


Chocolate mousse

* 600 ml heavy cream (36% fat)

* 350 g dark chocolate

* 100 g milk chocolate

* 180 ml Baileys liquer


At first prepare sponge cake.

Melt chocolate in a double boiler and let it cool.

Preveat oven to 180 C.

Beat eggs with sugar until light and fluffy (for about 5 minutes) and then add flour combined with cocoa powder and cooled chocolate. Mix until combined.

Pour the batter into lined with parchment paper springform cake tin (24 cm) and bake for 30 minutes (until a toothpick inserted into the center comes out clean). Set aside and let cool.

Heat heavy cream with chocolate in a double boiler stirring from time to time until smooth. Cool and put into the fridge for 4 hours. After this time add Baileys liquer and beat on a high speed until fluffy. 

Put the chocolate mousse on a sponge cake and refrigerate overnight. 

Before serving dust with cocoa powder. 


Źródło

Opublikowano: 26 listopada 2012
Tagi: czekolada
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (30)
scatt
scatt
17.02.2013 20:10 odpowiedz
wciąż dość rzadki ;)) tzn kroi się to jakoś ale wg mnie powinien być twardszy... nie wiem czemu tak wyszło ;))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.02.2013 20:59 odpowiedz
Scatt a jak teraz? Po schłodzeniu?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.02.2013 20:52 odpowiedz
Generalnie Baileys jest najlepszy.
Lucy
Lucy
16.02.2013 19:37 odpowiedz
Można zastąpić ten likier innym alkoholem?
scatt
scatt
16.02.2013 08:45 odpowiedz
a jakiej konsystencji ma być ten mus? bo ja wczoraj je zrobiłam i stwierdzam że do dziś ten krem jest dość rzadki... nie wiem czy to się będzie dobrze kroiło...
co źle zrobiłam?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.11.2012 21:06 odpowiedz
Tak jak podane w przepisie - 24 cm.
gin
gin
30.11.2012 15:47 odpowiedz
Wygląda bajecznie. A z taką ilością czekolady to dopiero musi smakować...
Barbara
Barbara
30.11.2012 14:44 odpowiedz
Jakiej średnicy tortownica
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.11.2012 23:09 odpowiedz
Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie :) Tak jakoś wychodzą :)
Kulinarne Rozkosze
27.11.2012 22:15 odpowiedz
Mhmmm bajka!! Twoje ciasta są cudowne. Jak Ty to robisz? :P
jolantaszyndlarewicz
27.11.2012 11:41 odpowiedz
Kochana grzeszne to ciasto jak nie powiem co, ale warto dla niego zgrzeszyć:) Wszystkiego najlepszego Kasiu
KLFoodBlog
26.11.2012 23:19 odpowiedz
Śliczne!
Magda
26.11.2012 23:11 odpowiedz
Fenomenalna stylizacja. Nie lubie ciast mocno czekoladowych ale Ty spowodowałaś, że sięgnęłabym po Twoje!!!
matylda
26.11.2012 22:58 odpowiedz
wygląda doskonale.
kuchcikowo
26.11.2012 22:37 odpowiedz
Najlepszego Kasiu :)). Rozpieszczanie takim ciastem to bajka :)
atina_bc
26.11.2012 20:46 odpowiedz
Wygląda obłędnie!
ooliczkaw
26.11.2012 20:44 odpowiedz
MasterChef by się nie powstydził, wygląda nierealnie, jak z photoshopa :) i pewnie tak smakuje
Antenka
26.11.2012 17:25 odpowiedz
wspaniały:) obłędny!
Basia
Basia
26.11.2012 17:18 odpowiedz
Znam to ciasto i polecam wszystkim, bo jest obłędne!
Twoje też tak wygląda :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
przysmakikarolki
26.11.2012 14:45 odpowiedz
Wyglada oblednie.
asialc
26.11.2012 14:19 odpowiedz
Cudne i przepyszne :-)
siankoo
26.11.2012 10:27 odpowiedz
bardzo fajnie ciasto, aż dostałam ślinotoku:))))
anula
26.11.2012 10:11 odpowiedz
Smakowicie wygląda, a likier to ja uwielbiam pić, jest pyszny.:)
kasia, slodkiefantazje
26.11.2012 08:55 odpowiedz
Kasiu, widzę, że skusiłaś się na to ciasto... cieszę się bardzo, że Ci smakowało :)
kabamaiga
26.11.2012 08:53 odpowiedz
Kaśka ale zaszalałaś. Ponad pół kilograma czekolady. Rewelacja. No i spóźnione życzenia oczywiście.
ilovebake.pl
26.11.2012 08:49 odpowiedz
Piękne te ciasto i takie równe :)
Paulina
26.11.2012 08:30 odpowiedz
Wygląda jak taka delikatna, nieziemska pianka ! :)
blenda2007
26.11.2012 07:54 odpowiedz
wow idealne:)
Delimamma
Delimamma
26.11.2012 07:53 odpowiedz
Jak zwykle odpływam patrząc na Twoje cudeńka!!! Popijam kawusię i stwierdzam że to nie fair... tak z rana przy poniedziałku męczyć ludzi ;) Boskie!
Inspirowane Smakiem
26.11.2012 07:02 odpowiedz
Ale czekoladowe! Zdecydowanie coś dla mnie. ;)