30

Cytrynowa tarta z ricottą i nektarynkami


Zacznę od tego, że pozostał Wam już tylko weekend na zgłaszanie swoich propozycji do konkursu. Po szczegóły zapraszam TUTAJ.

 A na zapowiadający się deszczowo weekend proponuję Wam pyszną tartę. 

Składniki na formę 25 cm:

Ciasto:

* 150 g miękkiego masła

* 120 g cukru pudru

* 270 g mąki

* 2 duże żółtka

Nadzienie:

* 250 g ricotty

* 70 g cukru pudru

* 2 łyżki płynnego miodu

* 2 jajka

* 1 żółtko

* 1 łyżka soku cytrynowego 

* skórka otarta z połowy sparzonej cytryny

* 4 - 5 nektarynek

Mąkę łączymy z cukrem i wcieramy w nie masło do chwili powstania drobnej kruszonki a następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto w kulę. Jeśli ciasto nie chce się skleić (zależy od wilgotności mąki i wielkości żółtek) dodajcie płaską łyżeczkę gęstej śmietany 18%. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę.

Nektarynki przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Wszystkie pozostałe składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy do chwili aż masa będzie gładka (nie powinno to zając więcej miż minutę). Masę wylewamy na spód, a na niej układamy owoce.

Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 50 minut (ostatnie 10 podpiekamy tylko spód). Tarta najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

Smacznego :)

 



 



 


Opublikowano: 5 sierpnia 2011
Tagi: ricotta
Kategoria: Na słodko
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (30)
Gość
Gość
19.08.2011 17:08 odpowiedz
Tarte zrobilam, bardzo dobra, jednak nie wyszla tak ladnie jak Twoja, gdyz mialam zbyt blade nektarynki.
kasandraa6
09.08.2011 17:56 odpowiedz
ale cudna :=)
dorota20w
08.08.2011 15:45 odpowiedz
śliczna !
zauberi
08.08.2011 08:57 odpowiedz
pyyyszności jak zwykle u Ciebie :)
mnemonique
08.08.2011 08:33 odpowiedz
fenomenalna ta tarta, uwielbiam ciasta na kruchym spodzie, tarty są kapitalne!!!

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
asiek_ba
07.08.2011 23:21 odpowiedz
Cudowna ta tarta! Jak zwykle u Ciebie:) Mogę poprosić kawałeczek? Albo nie, najlepiej dwa!
Pozdrawiam serdecznie!
Asiek
bernadeta75
07.08.2011 16:32 odpowiedz
obłędna!
asialc1
07.08.2011 16:02 odpowiedz
Łał! Wygląda CUDNIE!!! Ale mam ochotę na kawałeczek :-)
Pozdrawiam serdecznie
karmel-itka
07.08.2011 00:18 odpowiedz
wygląda pięknie.
ricotta i nektarynki... brzmi pysznie!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.08.2011 19:49 odpowiedz
Super, cieszę sie, ze smakowała :)
zyrafa
zyrafa
06.08.2011 19:36 odpowiedz
Upiekłam, połowa już zjedzona :) a i druga długo się nie uchowa :)
lutka40
06.08.2011 17:46 odpowiedz
Jak zwykle PIĘKNIE!!!!!!!!!!!!!!!
tastefully7
06.08.2011 16:43 odpowiedz
Oooo, nektarynki... Jak ja dawno ich nie jadłam... :-)
elau66wr
06.08.2011 16:10 odpowiedz
Kasiu co tam tarta, na pewno wspaniała, mnie zachwycił sposób aranżacji zdjęcia, takie kamienie na balkonie i tyle wysiłku, aby nas uraoczyć ucztą dla ciała i ducha...WOW!!!!!!!!!!!!!
kasiaorlikowska
06.08.2011 14:27 odpowiedz
Jak zwykle wlepiam ślepia i dostaję ślinotoku i nic mnie nie jest wstanie oderwać od monitora,w takim razie to ja sobie tutaj jeszcze posiedzę i po delektuję się :)
majanaboxing
06.08.2011 09:57 odpowiedz
Piekne ciasto :). A u mnie miało padać ,a mam słonce :)
Pozdrowienia.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.08.2011 07:39 odpowiedz
Jolu może byc mascarpone, albo nawet zwykły ser twarogowy, taki z wiaderka. Pozdrawiam ciepło :)
jolantaszyndlarewicz
05.08.2011 22:43 odpowiedz
Kasiu wygląda nieziemsko .... a jaka musi byc pyszna:) ...a czy czymś mozna zastapic ricottę?? w sense czy jest podobna do jakiegoąś innego serka, bo jeszcze jej nei jadłam, a ne ma jej u mnie w sklepach .... pozdrawiam i napawam sie zdjęciami twojego wypieku:)
Kucharenka
05.08.2011 19:36 odpowiedz
Śliczności !!!
kabamaiga
05.08.2011 19:35 odpowiedz
Kasiu cudowna i już.
mania179
05.08.2011 17:48 odpowiedz
Też robiłam niedawno tartę i też z nutą cytryny. Twoja wygląda super! Pozdrawiam :)
jurgaspassions
jurgaspassions
05.08.2011 16:13 odpowiedz
Śliczna i z pewnością smakowita:)
judik1119
05.08.2011 15:34 odpowiedz
Tarta wygląda cudownie! Nie mogę oderwać od niej wzroku!:)
karto_flana
05.08.2011 11:40 odpowiedz
Fajna :) Wlasnie poszukiwalam jakiegos ciasta z nektarynkami. Robilam kiedys duze na plaska blache prostokatna, ale to mi sie tez podoba :)
fantazjemagdyk
05.08.2011 11:33 odpowiedz
Wygląda tak, że oprzeć się ciężko :) cudo
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.08.2011 10:37 odpowiedz
Tak, może byc mascarpone :)
zyrafa
zyrafa
05.08.2011 10:22 odpowiedz
Kasiu, czy zamiast ricotty mogę dać mascarpone? bo u mnie na"wsi" nigdzie nie mogę dostać. pozdrawiam :)
gosiab_3
05.08.2011 09:53 odpowiedz
wyglada przecudnie Kasiu :)
eve3.0
05.08.2011 09:50 odpowiedz
pysznie wygląda!
wypiekibeaty
05.08.2011 09:50 odpowiedz
Przepysznie wygląda Twoja tarta :) Częstuję się kawałeczkiem ;) Pozdrawiam