21

Cynamonowe leniwe z prażonymi jabłkami


"Leniwe z masłem i cukrem raz!".

Ilu z Was na samą myśl o takim daniu przypomina się dzieciństwo lub niezapomniane bary "Społem"? Pewnie nie jednemu, zwłaszcza jeśli podobie jak ja jesteście dziećmi komuny i PRLu :)

Ja jednak postanowiłam je troszkę urozmaicić i uczynić z nich aromatyczne, jesienne danie. Dlatego do ciasta dodałam pół łyżeczki cynamonu a gotowe kluski podałam z uprażonymi w taki sam sposób jak do szarlotki jabłkami. 

I wiecie co? Chociaż jestem zdeklarowaną fanką potraw mięsnych, nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam tak pyszne danie jarskie. To połączenie jest fantastyczne.

Gorąco polecam :)

Składniki:

* 250 g ugotowanych i utłuczonych dzień wcześniej ziemniaków

* 300 g białego sera

* ok. 100 g mąki pszennej

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

* 1 duże jajko

* 1 pełna łyżka cukru pudru

* 1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka:

* 700 g obranych, słodkich jabłek

* 3 łyżki cukru

* 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

* kilka łyżeczek gęstej śmietany 18%

Przygotowanie w Thermomixie 

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie i miksujemy 40 sekund, obroty 3. Ilość mąki w przepisie zależy tak na prawdę od wilgotności ziemniaków i sera. Idealne ciasto jest miękkie ale dotknięte palcem nie zostaje na nim. Powinno być elastyczne i łatwo się zagniatać. Nie należy jednak dawać za dużo mąki, by po ugotowaniu kluski nie były twarde.

Ciasto wyjmujemy z misy, formujemy w wałeczki o średnicy około 3 cm, lekko spłaszczamy i kroimy w paski pod ukosem.

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy w umytej misie i miksujemy 10 sekund na obrotach 4. Dodajemy cukier, cynamon, zakładamy motylek i gotujemy 12 minut, 100 stopni, obroty 1.

W tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli i delikatnie wrzucamy kluski. Gotujemy około 6-7 minut.

Kluski podajemy z prażonymi jabłkami i kleksem kwaśnej śmietany.

Bez Thermomixa

Dokładnie rozdrabniamy widelcem ser i ziemniaki. Z podanych składników zagniatamy na stolnicy elastyczne ciasto. Formujemy wałeczki i kroimy w ukośne paski.

Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki i prażymy z cukrem i cynamonem w garnku z grubym dnem do chwili, aż sok odparuje.

Resztę czynności wykonujemy zgodnie z opisem powyżej.

Smacznego :)

 



 



 

Dough:

* 250 g cooled boiled and mashed potatoes

* 300 g quark cheese

* about 100 g flour

* 1 tablespoon potato flour

* 1 large egg

* 1 tablespoon icing sugar

* 1/2 teaspoon cinnamon

Stewed apples:

* 700 g peeled sweet apples

* 3 tablespoons sugar

* 1/2 teaspoon cinnamon

Extra:

* a few teaspoons sour cream

Combine all ingredients for the dough and knead it. If it is sticky add more flour. Make the rolls (about 2-3 cm diameter), flatten a little with your hand and cut into strips. Boil for about 6-7 minutes. 

Grate apples and simmer them with sugar and cinnamon until thicken. 

Serve hot dumplings with hot apples and a splash of sour cream. 

 


 


Opublikowano: 20 listopada 2012
Tagi: jabłka
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (21)
Iwona
Iwona
17.08.2021 14:30 odpowiedz
Dzisiaj robiłam kopytka z Pani przepisu w termomix są pycha.
kasia-symila
06.01.2014 20:06 odpowiedz
Dziś zrobiłam te leniwe pychaaaaaaaaa najlepszy przepis ....leniwych :) mniam polecam!
awoz
26.11.2012 11:37 odpowiedz
Uwielbian leniwe!
Daria
Daria
21.11.2012 22:19 odpowiedz
U mnie leniwe nigdy nie były robione z ziemniakami, wlasnie jak widzialam w tv reklame kopytka czy leniwe to sie dziwilam kto robi leniwe z ziemniakami:D ale nie tylko ja tak jadlam w domu, moje koleznaki rownież:)
lucynella
21.11.2012 22:12 odpowiedz
ależ muszą smakować :)
agilera
agilera
21.11.2012 20:17 odpowiedz
Kuku! Twój blog otrzymał moje wyróżnienie Liebster blog ;)
Po szczegóły zapraszam do siebie:
http://pokusawkuchni.blogspot.ch/2012/11/wow-zostaam-wyrozniona.html" rel="nofollow">pokusawkuchni.blogspot.ch/2012/11/wow-zostaam-wyrozniona.html
Pozdrawiam :)
madle-ne17
21.11.2012 20:11 odpowiedz
Bezapelacyjnie ląduje w ulubionych :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.11.2012 13:02 odpowiedz
Dziękuję :)
Wojciech
21.11.2012 12:50 odpowiedz
fajny klimat, fajne danie, fajne zdjęcie :)
majanaboxing
20.11.2012 21:06 odpowiedz
To jest smak dzieciństwa!:)
aniolekidiabelwjednym
20.11.2012 20:33 odpowiedz
Leniwe mniam, mniam... Jadłam niedawno, ale chętnie znów bym zjadła - zwłaszcza, że z cynamonem i jabłkami :-)
matylda
20.11.2012 20:12 odpowiedz
ach, cudownie. nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam leniwe. zjadłabym teraz z chęcią. może w weekend uda mi się zrobić.
majazteca
20.11.2012 19:47 odpowiedz
Uwielbiam leniwe. Taka wersja jest wprost wymarzona da mnie :))
jolantaszyndlarewicz
20.11.2012 17:52 odpowiedz
Niewiem jak smakują te z cynamonem i jabłkami (na pewno cudownie), ale takie z masłem i cukrem uwielbiam:)
ugotujmyto.pl
20.11.2012 17:25 odpowiedz
Koniecznie muszę je zrobić:)!
kuchnia_breni
20.11.2012 15:00 odpowiedz
Rewelacja! :) aż nabrałam ochoty na leniwe
ugotujmy
20.11.2012 14:46 odpowiedz
to s kluchy do uwielbiania!
kaatje32
20.11.2012 14:03 odpowiedz
musze udac sie na poszukiwanie twarogu (tutaj takiego klasycznego nie dostane) i wtedy je zrobie:)
IwKo
IwKo
20.11.2012 13:51 odpowiedz
Można oszaleć!

Kasiu! Jak się wejdzie na Twoją stronę to po chwili człek jest głodny :-)
Osia
20.11.2012 13:23 odpowiedz
Klimatyczna miska, a leniwe wyglądają tak, że mam ślinotok o pas:).
Eat It
20.11.2012 12:41 odpowiedz
Mmm...wyglądają jak u babci:) muszę takie wykonać dla mojego potomka, a sama "przy okazji" zjem coś pysznego.
PS. Piękne zdjęcia!