42

Ciasto Shrek


 

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza nietypowemu kolorowi.     

Cebula ma warstwy. Ogr ma warstwy. Więc ciasto Shrek też z warstw się składa :)      

Na delikatnym biszkopcie znajduje się warstwa masy budyniowej ugotowanej na zielonym soku przecierowym, następnie warstwa biszkoptów z galaretką, warstwa śmietanowo agrestowa i warstwa zielonej galaretki. A wszystkie razem tworzą fantastyczną kompozycję smakową. 

To zdecydowanie jedno z najlżejszych i najdelikatniejszych ciast jakie przygotowałam w ostatnim czasie. Gdybym wiedziała, że aż tak nam posmakuje, już dawno zdecydowałabym się je przygotować.      

Świetnie sprawdzi się jako pocieszenie dla powracających za kilka dni do szkoły dzieci :)  

Biszkopt:

* 4 duże jajka

* 4 łyżki cukru

* 4 łyżki mąki pszennej (niezbyt płaskie, ale też nie czubate)

* 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)

* 2 opakowania cukru wanilinowego 

* 1 szczypta soli     

Masa budyniowa:

* 900 ml zielonego soku Pysio 

* 3 budynie waniliowe bez cukru

Masa śmietanowa:

* 500 ml śmietanki 36% (kremówki)

* 2 galaretki agrestowe

* 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

* podwójne opakowanie ciastek typu Delicje 

* 1 galaretka agrestowa                

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili, aż piana będzie mocno błyszcząca (ok. 8 minut).

Do piany dodajemy po 1 żółtku i miksujemy kilka minut. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy o wymiarach 24x28 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut.

Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową. 

Budynie mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy w garnku i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.

Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy).  

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.

Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch (zabezpieczając boki masą, aby galaretka nie uciekła) i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta. 

Ciasto najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc.

Smacznego :)


Opublikowano: 26 sierpnia 2013
Tagi: galaretka
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (42)
Jeanette
Jeanette
10.11.2019 11:11 odpowiedz
Galaretka pierwszorzednie uciekla na spod. Dobrze byly brzegi zabezpieczone. Chyba ta galaretka musi byc bardziej ścięta. Balkon do umycia :( dobrze ze nie lodowka
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.03.2018 14:24 odpowiedz
Po 16g każdy. Myślę, że wystarczy 1 laska wanilii.
alicja
alicja
30.03.2018 12:23 odpowiedz
Jakiej wielkości są opakowania cukru waniliowego? Myślałam o użyciu wanilii i nie wiem czy jedna laska będzie odpowiednia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.03.2016 15:52 odpowiedz
Zwykłym nożem, tylko bardzo długim i ostrym :)
agatus77
25.03.2016 15:29 odpowiedz
Witam serdecznie
Proszę zdradzić czym kroi Pani ciasta?
Są idealne! A przepisy I zdjęcia, bajka
Dziękuję
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2015 11:46 odpowiedz
Zarówno budyń jak i galaretka mają być produktami na 1/2 litra wody lub mleka (czyli tymi standardowymi). Gramatura budyniu nie ma znaczenia, tylko ilość płynu niezbędnego do przygotowania budyniu/galaretki o odpowiedniej konsystencji.

Magda
Magda
21.12.2015 10:39 odpowiedz
Zgadzam się z poprzedniczką, niejasna jest kwestia budyniu i galaretek i w dalszym ciągu Pani tego nie doprecyzowała. Planuję zrobić to ciasto, wybrałam się do sklepu i budynie BEZ CUKRU ważyły następująco: 40g, 60g, 75g, a dopiero 90g był z cukrem. Wydaje mi się, że przy ilości 3 sztuk jakie należy dodać do zielonej masy to jednak waga budyniu jest istotna.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.11.2015 22:09 odpowiedz
Uważam, że przepis jest bardzo dokładny. Klasyczny budyń jest zawsze na pół litra mleka. Waga jest większa, jeśli jest do niego dodany cukier, a w składnikach widnieje informacja, że budyń na być bez cukru.
Jak chodzi o jajka, to najpierw ubijamy pianę (z 4 białek), a później dodajemy do niej wszystkie (czyli 4) żółtka.
Czy jeszcze któryś z fragmentów przepisu jest niezrozumiały?
Ola
Ola
18.11.2015 14:30 odpowiedz
Przepis bardzo niedokładny. Brak informacji odnośnie wagi galaretek oraz budyniu. W sklepach dostępne są 49g, 75g, 90g... nie sądzę, aby było to bez różnicy. Ponadto ile jajek w końcu potrzeba do tego ciasta? W składnikach mamy 4 natomiast w przepisze najpierw jest mowa o białkach, które należy ubić, a później do piany dodać "jajka". Całe jajka? Czy może same żółtka? Mamy trzymać się ściśle przepisu, a przepis jest niedokładny.
Dominika
Dominika
02.12.2018 16:22 odpowiedz
Robilam ciasto wg tego przepisu juz kilka razy i ZAWSZE wyszlo pyyszne i znikalo w chwile i nie zwracalam uwagi na gramatury opakowan wiec nie zgadzam sie z Pani opinia.
paulaaaoxox
27.06.2015 11:56 odpowiedz
Ciacho na prawdę przepyszne!
A zdjęcia jak zwykle cudowne!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.04.2015 07:37 odpowiedz
Proszę zwiększyć ilość składników o 1/3.
Anna
Anna
21.04.2015 22:02 odpowiedz
Ratunku! chcę to ciasto zrobić ale na dużą blachę 24x37 ile czego mam użyć?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.10.2014 21:04 odpowiedz
Asiu ja użyłam pomarańczowych.
Asia
Asia
12.10.2014 20:49 odpowiedz
A jaki smak Delicji pasuje do tego ciasta?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.10.2014 08:53 odpowiedz
Myślę, że to bardzo dobry pomysł :) Ciasto jest lekkie, owocowe, dzieciom na pewno posmakuje.
Ada1984
Ada1984
01.10.2014 23:13 odpowiedz
Kasiu pomocy,
Potrzebuję upiec ciasto na szkolną uroczystość pierwszoklasistów czy możesz mi coś doradzić. Myślisz że Shrek będzie dobrym wyborem? Pozdrawiam
ania
ania
18.04.2014 22:31 odpowiedz
Można zrobić z sokiem truskawkowym(Truskawkowy duży kubuś), galaretką truskawkową i mamy wtedy ciasto elmo....choć inne w smaku to moje dzieci lubią tak samo...
Gość
Gość
15.04.2014 20:49 odpowiedz
ciasto jest przepyszne już robiłam mniam :)))
Bożka
Bożka
10.02.2014 18:40 odpowiedz
ciasto niebiańskie. Idealne połączenie smaku i koloru. Coś pysznego! :)
anubis03
21.01.2014 21:34 odpowiedz
Przepięknie wygląda z tym Kiwi ! Świetny pomysł - pracochłonne ciacho ale przepyszne :) !
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.01.2014 21:17 odpowiedz
Miło mi, że smakował.
Pozdrawiam
ann
ann
18.01.2014 11:29 odpowiedz
Zrobiłam wczoraj Shreka i właśnie go spróbowałam. Jest po prostu przepyszny!!! Następnym razem zrobię chyba jednak w większej formie niż podana, do mojej 24x28 nie dodałam całej masy śmietanowej, bo nie zmieściłaby mi się galaretka na wierzch. Ogólnie super, na pewno powrócę jeszcze duuużo razy do tego ciasta :)
TeTaim
TeTaim
08.01.2014 19:36 odpowiedz
Mało słodkie, ale pyszne! Takie orzeźwiające, świetna odmiana po mocno słodkiej i ciężkiej Pani Walewskiej :) Myślałam, że gościom nie będzie smakować, a najszybciej zniknęło ze stołu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2013 13:46 odpowiedz
Bardzo mi miło :)
Ela
Ela
23.12.2013 12:59 odpowiedz
Przepiękne zdjęcie :) i bardzo starannie ukrojone ciasto. Najładniejsze zdjęcie tego ciasta, jakie widziałam w całym internecie :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2013 13:42 odpowiedz
Absolutnie nie! Poza tym, gdyby trzeba było dodać, to napisałabym o tym w przepisie :)

Proszę zawsze trzymać się przepisu.
Gość
Gość
20.12.2013 13:22 odpowiedz
Mam pytanie, czy do tej masy budyniowej nie trzeba dodać masła?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2013 21:33 odpowiedz
Wszystko się zgadza, tylko galaretkę trzeba dobrze wymieszać :)
sendi
sendi
02.12.2013 12:34 odpowiedz
czy dwie galaretki na pewno w 250 ml wody? na dnie galaretki robi się żelatyna...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.09.2013 22:22 odpowiedz
Myślę, że jakaś duża tortownica, ok. 28-30 cm.

Mam nadzieję, że dzieciom będzie smakował :)

Pozdrawiam
mamafrania
mamafrania
17.09.2013 17:25 odpowiedz
Witaj Kasiu,
czy to ciasto można upiec w tortownicy, a jeśli tak, to jakiej wielkości?
Będę wdzięczna za podpowiedź bo piekę je na jutrzejsze imieniny mojego synka Stasia, a dzieci lubią kształt tortu:)
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniałe przepisy, z których korzystam regularnie.
Agata
martex.82
26.08.2013 17:34 odpowiedz
Kasiu, Twój ciastowy ogr jest przepiękny, zdjęcia jak zwykle u Ciebie cudowne. Ciasto jest pyszne, piekłam wielokrotnie, delikatne i nie zamula, nie można poprzestać na jednym kawałeczku :)
tofunapatyku
26.08.2013 15:48 odpowiedz
Ależ wygląda, Shrek jest piękny :)
mysweetjar
26.08.2013 13:04 odpowiedz
Ciasto prezentuje się wręcz idealnie! Naprawdę cieszy oczy, a zważywszy na produkty, z których został zrobiony, z pewnością też i podniebienie :)
alinkawyka
26.08.2013 09:28 odpowiedz
Znam to ciasto. Piekę je od paru lat i przyznam, że jest pyszne!
margoja
26.08.2013 09:21 odpowiedz
Uwielbiamy takie ciacha!!
Dzieci już się cieszą:) Nie wiem czy wytrzymamy zeby je zrobic dopiero za tydzień:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.08.2013 08:52 odpowiedz
Polecam Wam to ciasto. Jestem pewna, że Wam posmakuje :)
I dziękuję za miłe komentarze :)
bistro mama
26.08.2013 08:50 odpowiedz
Mam w ulubionych od dłuższego czasu, ale Twój perfekcyjny Shrek pewnie mnie zmotywuje podwójnie :)
ola7
26.08.2013 08:49 odpowiedz
świetnie wygląda:)
Gość
Gość
26.08.2013 07:58 odpowiedz
Dzięki za przepis!!! Na pewno wypróbuje :-)
majanaboxing
26.08.2013 06:52 odpowiedz
Pięknie się prezentuje!
Nigdy go jeszcze nie jadłam ani nie robiłam.