44

Ciasto rabarbarowo truskawkowe z bezą


Przepis na to ciasto czekało w zeszycie na swój debiut bardzo, bardzo długo, bo... kilka lat. Kiedy trafiłam na ten przepis jeszcze nawet nie prowadziłam swojego bloga. A szkoda, wielka szkoda, że nie poznałam wcześniej jego smaku. Ciasto jest fenomenalne. Rewelacyjne. Nie jadłam równie dobrego ciasta z rabarbarem. I muszę przyznać, że kilka osób potwierdziło moje zdanie. Świetny rabarbarowo truskawkowy farsz i gruba beza. Połączenie idealne.









Ciasto:










* 2 szklanki mąki



* 2 łyżki cukru pudru



* 120 g miękkiego masła



* 1 żółtko



* 1 łyżka śmietany









Nadzienie:










* 5 szklanek pokrojonego rabarbaru



* 2 szklanki pokrojonych truskawek



* 1 szklanka kremówki



* 6 żółtek



* 1/2 szklanki mąki



* 1 szklanka cukru



* szczypta soli









Beza:










* 7 białek



* 1/2 szklanki cukru pudru













Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno uformować jednolitą kulkę. Ciasto chłodzimy ok 15 min w lodówce i wałkujemy do wielkości blachy (25x35cm). Blachę smarujemy olejem i podsypujemy bułką tartą a następnie wykładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Podpiekamy je ok 15 minut w 180 stopniach.



W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Rabarbar łączymy w misce w truskawkami. Wszystkie pozostałe składniki ubijamy mikserem aż powstanie jednolity sos i zalewamy nim owoce. Dokładnie mieszamy. Nadzienie wykładamy na odrobinę przestudzony spód i pieczemy ok 60 minut w 180 stopniach.



Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do nich cukier i tak długo miksujemy, aż masa zrobi się błyszcząca. Pianę wykładamy na ciasto po godzinie pieczenia i pieczemy jeszcze ok 10 - 15 min (aż beza się zarumieni). Ciasto odstawiamy na całą noc do wystygnięcia - ciepłe nadzienie może wypłynąć z ciasta. Ciasto jest najlepsze jeśli nie stoi w lodówce.









Smacznego :)

 



 

 




Opublikowano: 14 maja 2010
Tagi: rabarbar
Kategoria: Kruche, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (44)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.05.2016 22:16 odpowiedz
Staram się zawsze dodawać wymiar formy, żeby Czytelnicy nie musieli czekać aż odpowiem na komentarz :)
finka
finka
25.05.2016 21:50 odpowiedz
Dziękuję przeoczyłam, no tak to juz jest jak sie chce szybko zrobic i pobierznie się czyta.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.05.2016 21:24 odpowiedz
Tak jak podane w przepisie - 25x35cm
finka
finka
25.05.2016 15:53 odpowiedz
Na jaki rozmiar formy jest przepis?
Mika
Mika
14.06.2014 23:48 odpowiedz
Zrobiłam i jedno jest pewne, ciasto jest nieprzyzwoicie pyszne, a moi bliscy uznali je za arcydzieło. Bardzo, bardzo dziękuję za przepis, na pewno będę do niego wracać:)
efcia
efcia
10.05.2014 12:02 odpowiedz
Dziś piekłam ciasto i póki co się studzi ;) Niestety też mi beza opadła-zawsze mi opada ;)Może faktycznie za krótko ubijałam...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.06.2013 12:35 odpowiedz
Jak w przepisie - wszystko jednocześnie.
apaas
apaas
09.06.2013 12:25 odpowiedz
Na pewno jeszcze spróbuję, dzięki za odpowiedź :) Jeszcze pytanie co do nadzienia: czy śmietankę trzeba najpierw ubić, czy wszytskie składniki połączyć w misce i miksować tylko do połączenia składników?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.06.2013 10:16 odpowiedz
Myślę, że może to być kwestia ubicia piany. Może nie była tak sztywna, jak byc powinna? Ja ubijam pianę robotem planetarnym i nie przestaję, dopóki nie jest tak ubita że dało by się ją kroić. A może to kwestia piekarnika i należałby wydłużyć czas pieczenia o kolejne 5 minut. Ciężko mi powiedzieć, ponieważ mnie beza na tym cieście zawsze wychodzi.
Jeśli zdecydujesz się na drugą próbę (np. z malinami zamiast rabarbaru) czekam na opinię, czy beza wyszła.
apaas
apaas
09.06.2013 09:54 odpowiedz
jak upiec taką bezę? zrobiłam wszystko dokładnie tak jak podalas w przepisie, pieklam ciasto po nalozeniu bezy jeszcze 15min, jednak po skonczeniu pieczenia i utwarciu piekarnika beza mocno opadla, dzisiaj jak pokroilam ciato zobaczyłam ze jest ona bardzo bardzo cieniutka. jak myslisz co zrobilam zle?
aggutka
aggutka
01.03.2013 14:13 odpowiedz
AAA! Ile ja się naszukalam tego ciasta! Robiłąm je rok temu przez przypadek, jak szukalam do czego wykorzystac rabarbar. Do ciasta poszly również maliny, krórych miałam masę! Było cuuuudne! Od razu idzie do wydruku! :D
AnnaK81
AnnaK81
29.05.2012 18:23 odpowiedz
Upiekłam to ciasto dzisiaj i faktycznie bardzo smaczne...wierzch mi się tylko nie przypiekł tak jak Tobie ale ogólnie ciasto rewelacyjne...wstawiłabym zdjęcie ale jakoś chyba nie ma tu takiej opcji.
Gość
Gość
11.04.2012 20:09 odpowiedz
witam!czy mogę dodać do ciasta rabarbar i truskawki zamrożone, czy wcześniej trzeba je rozmrozić?
tompol72
29.09.2010 14:37 odpowiedz
Zaeksperymentowalem i zrobilem to ciasto jeszcze raz (juz nie wiem, ktory raz siegnalem po ten przepis). Tym jednak razem zamiast rabarbaru i truskawek dalem 7 szklanek polówek śliwek węgierek. REWELACJA !!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.07.2010 11:04 odpowiedz
Cameelo pięknie dziękuję i pozdrawiam :)
cameela5
31.07.2010 10:05 odpowiedz
I muszę jeszcze powiedzieć że przepięknego masz bloga, śliczne zdjęcia i wspaniałe przepisy. Gratuluje i pozdrawiam!
szmera
szmera
10.07.2010 12:43 odpowiedz
ciasto w smaku dobre, ale ta pianka po wystygnięciu napewno nie przypomina tej ze zdjęcia.
emilka_sen
22.05.2010 11:44 odpowiedz
Kasiu świetnie wyrośnięte ciasto i ta piana z białek - rewelacja. Uwielbiam ciasta z rabarbarem.
tompol72
19.05.2010 08:06 odpowiedz
Zrobiłem to ciasto wczoraj wieczorem, a dzis o 8 rano juz 3/4 blachy nie ma. Jest genialne. I tylko tyle powiem :)
katarzyna_sar
15.05.2010 19:19 odpowiedz
Piękne ciasto rabarbarowe, mega smacznie wygląda, gratuluję:-)
majanaboxing
14.05.2010 23:10 odpowiedz
O matko i córko!
Ciasto wygląda po prostu rewelacyjnie! Ileż bym dała za kawałeczek !:))
Pyszności!:)
atina_bc
14.05.2010 22:20 odpowiedz
Pysznie wygląda:) Robiłam takie w zeszłym roku i wiem jak jest pyszne:)
nobleva
14.05.2010 22:06 odpowiedz
Śliczne i pewnie pyszne :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.05.2010 22:03 odpowiedz
Dziękuję za komentarze i czekam na opinię po Waszych wypiekach :)
viridianka
14.05.2010 22:01 odpowiedz
wspaniałe ciasto, dużo nadzienia i beza, pysznie!
lis_ka
14.05.2010 21:46 odpowiedz
Wygląda pięknie :-)
anytsujx
14.05.2010 20:45 odpowiedz
Ciasto prezentuje się wspaniale :)
ilka_86
14.05.2010 20:10 odpowiedz
piękne i na pewno bardzo dobre ciasto! :) mniiam
myniolinka
14.05.2010 19:36 odpowiedz
mój rabarbar dopiero "raczkuje" i chyba będę szaleć z wypiekami jako ostatnia... ale co tam chociaż popatrzę na to Twoje cudo :)
no a jak tak się napatrzę to jeszcze pozostaje opcja nabycia droga kupna :)
poswiatka
14.05.2010 17:46 odpowiedz
Mimo tego, że mam uczuelnie na truskawki przepis mi sie podoba. :-) A ta beza!!! zazdrość mnie zjada! ;-)
kass55
14.05.2010 17:43 odpowiedz
Pięknie wygląda i bardzo smakowicie...też zamierzam upiec jakieś rabarbarowe ciacho, myślałam o innym ale...muszę przemysleć decyzję...ale kusisz!!!!
Pozdrawiam.
carmellina
14.05.2010 16:40 odpowiedz
U mnie w domu tez rabarbar pełną parą :D Twoje ciasto wygląda rewelacyjnie :)
zaytoona
14.05.2010 16:30 odpowiedz
Jedno jest pewne - fenomenalnie wygląda!
Teraz jeszcze tylko czas poznać jego smak... ;)
cashmere85
14.05.2010 15:02 odpowiedz
Prawdziwa bomba owocowo-bezowa. Już sobie wizualizuję jak zanurzam widelczyk po kolei w każdej warstwie :)
wiosenka27
14.05.2010 14:20 odpowiedz
Wspaniałe musi być to ciasto, nie dziwię się, że smakowało:)
margot11
14.05.2010 13:18 odpowiedz
pianka wspaniała, ciasto całe też
edysia79
14.05.2010 12:03 odpowiedz
A ja jeszcze w tym roku rabarbaru nie jadłam. Chyba pora to naprawić ;)
Wspaniałe ciacho Kasiu!
mydelicious
14.05.2010 11:36 odpowiedz
ta beza... czyżby to było jedno z tych idealnych ciast? :)
mydelicious
14.05.2010 11:35 odpowiedz
ta beza... czyżby to było jedno z tych idealnych ciast? :)
mikimama
14.05.2010 11:05 odpowiedz
Bardzo apetyczne. Ja na razie jestem na etapie samego rabarbaru. Czekam na polskie truskawki z ogródka mojej teściowej :)
ugotujmy
14.05.2010 10:23 odpowiedz
lośc nadzienia i grubośc bezy jest naprawdę zachwycająca.
nie dziwię się Kasiu, że ciasto stało się jednym z ych ulubionych :-)
izaa_a
14.05.2010 10:08 odpowiedz
ślicznie wygląda to ciasto , rabarbar i ta pianka...;):)
katarina.f
14.05.2010 10:06 odpowiedz
Wygląda obłędnie! Musze się w weekend na jakieś ciasto w końcu skusić i może właśnie na to?
bea.w.kuchni
14.05.2010 10:04 odpowiedz
Wyglada rzeczywiscie wspaniale! Szczegolnie drugie zdjecie bardzo do mnie przemawia :) Jak tylko znow bede mogla jesc jajka, to upieke sobie takie ciasto z mega beza ;))

Pozdrawiam Kasiu!