37

Ciasto otrębowe




Wczoraj zaczęłam drugi tydzień walki z chorobą, która nie daje się nawet antybiotykom. Ataki kaszlu odbierają mi resztki sił, których i tak po kilku dniach gorączki mam niewiele.

I jak widać, choroba odbija się też na blogu. Dziś pierwszy dzień wiosny, a za niewiele ponad tydzień Święta. Powinnam testować nowe przepisy na baby, żurki i mazurki. I robić wiosenne, ociekające żonkilową żółcią zdjęcia. Tak, powinnam...

Póki co upiekłam szybkie ciasto otrębowe. Co prawda ja użyłam otrąb gryczanych, ale mają one intensywny smak gryki, więc jeśli wolicie bardziej neutralny aromat (lub nie lubicie kaszy gryczanej), użyjcie otrąb pszennych lub owsianych. 

Ciasto samo w sobie jest lekkie i niezbyt słodkie. Moim zdaniem idealnie nadają się do niego dżemy, konfitury i powidła, które przełamują lekką suchość ciasta. A gdy dodacie jeszcze kubek kawy zbożowej, uzyskjacie zdrowe i energetyczne śniadanie :)

Składniki na keksówkę 12x25 cm:

* 110 g (2 szklanki z czubkiem) otrąb (gryczanych, owsianych, żytnich lub pszenych)

* 4 jajka

* 4 łyżki cukru

* 2 łyżki miodu

* 2 pełne łyżki kakao

* 1/2 szklanki mleka

* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, a następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Do jajek wlewamy mleko, dodajemy miód i otręby wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy na średnich obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników. Ciasto powinno pozostać lekkie i puszyste. 

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy go olejem. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50 minut (do suchego patyczka).

Ciasto wyjmujemy z foremki i odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :)
 

Opublikowano: 21 marca 2013
Kategoria: Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (37)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.09.2013 08:12 odpowiedz
Ciasto miało być pieczone do chwili, aż wbity w środek patyczek będzie suchy. Czy było sprawdzane w ten sposób?
Kasik
Kasik
18.09.2013 16:28 odpowiedz
Zrobiłam to ciasto dokładnie tak jak to Pani opisała i, niestety, klops... W środku praktycznie jedna wielka nieupieczona klucha. Zastanawiam się co mogło pójść nie tak i doprawdy nie mam pojęcia. Może Pani ma jakiś pomysł? Pozdrawiam!
Gość
Gość
27.08.2013 19:40 odpowiedz
Zrobiłam dzisiaj to ciasto. Mimo, że to jedno z pierwszych ciast w moim życiu, wyszło świetne! Jestem zachwycona :)
Popielasia
Popielasia
25.08.2013 17:39 odpowiedz
Zrobilam dzisiaj ciasto, troche je zmieniajac, dalam ciut wiecej mleka i dwie lyzki oleju rzepakowego nierafinowanenego! Ciasto pyyyszne i dosyc wilgotne jak na same otręby, pewnie dzięki olejowi. Dodalam takze ziarenka wanilii wiec jest waniliowo kakaowe! :) polecam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.08.2013 17:36 odpowiedz
Sprawdzę to w takim razie :)
Dziękuję za uwagę i za komentarz :)
ula-8-5
21.08.2013 16:59 odpowiedz
Pani Kasiu ciasto jest przepyszne, ale faktycznie coś jest nie tak z tymi 200g bo u mnie 2 szklanki z górką to było 100g ale zasugerowała się szklankami a nie wagą i wyszło idealnie :) właśnie wcinam je z domowym dżemem dyniowo jabłkowym z cynamonem :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.04.2013 21:46 odpowiedz
Magdo i jak ciasto?
U mnie dwie pełne szklanki (z górką) ważyły właśnie 200g. Przecież nie podawałabym gramatury "na oko".
Magda
Magda
22.04.2013 10:58 odpowiedz
Coś tu chyba nie gra, bo 200g otrąb pszennych to zdecydowanie więcej niż 2 szklanki, moje ciasto nie jest lekkie ani puszyste, właśnie się piecze ale chyba niestety nic z tego nie będzie :(
paulagotuje
22.03.2013 12:07 odpowiedz
Wygląda tak smakowicie, że aż ślina mi cieknie po brodzie ;)
Paulina
22.03.2013 09:07 odpowiedz
wygląda wspaniale :) nie spodziewałam się, że z otrębów można wyczarować takie cudowne ciasto !
kamciss
21.03.2013 21:08 odpowiedz
Ulalala mega zdrowe :)
Lucy
Lucy
21.03.2013 20:46 odpowiedz
Kasiu wracaj do zdrowia. A ciasto właśnie w piekarniku, niesamowity zapach rozszedł się po domu, już siedzę przy piekarniku i czekam na nie niecierpliwie ;)
Renia
Renia
21.03.2013 20:07 odpowiedz
Przede wszystkim życzę zdrówka!! A ciasto...na pewno upiekę. Muszę NIESTETY zrezygnować z tych wcześniejszych wypróbowanych słodkości z bloga bo okazało się, że cholesterol za wysoki. To ciacho nie dość, że wygląda pysznie to jest zdrowe (a może się tylko tak oszukuję?)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2013 19:43 odpowiedz
Dzięki Dziewczyny :)
kabamaiga
21.03.2013 19:37 odpowiedz
Zdrówka Kasiu. A takie ciasta to ja chyba lubię najbardziej.
aniolekidiabelwjednym
21.03.2013 19:34 odpowiedz
Kasiu życzę dużo zdrówka! :) A ciasto wygląda obłędnie - jak zawsze u Ciebie :)
6benek
21.03.2013 19:21 odpowiedz
Świetny zdrowy przepis a do tego można podawać ze smacznymi konfiturami
asia-sunflower
21.03.2013 19:00 odpowiedz
Zdjęcie jak zwykle piękne. Oryginalny pomysł na przepis. Szybkiego powrotu do zdrowia, Kasiu! :-)
majanaboxing
21.03.2013 17:41 odpowiedz
Fajneee! I ta konfitura do niego ,mniam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2013 17:39 odpowiedz
Dziękuję :)
kolorowapokrzywa
21.03.2013 17:36 odpowiedz
Kasiu, to zdjęcie jest niesamowite! :-) Ciasto, mimo że z otrębami ;-), wygląda na nim obłędnie!
kasiate
kasiate
21.03.2013 17:15 odpowiedz
Pycha:)
Faktycznie jest odrobine suche, ale naprawde miekkie i smaczne:) posmarowane powidlami pycha:) i jakie zdrowe i szybkie:)
dzieki bede robic czesciej:)
karto_flana
21.03.2013 17:02 odpowiedz
Zdrowia Kasiu :) wiem, co to za wirus :( A placek pyszniutkos ie prezentuje.
wykrywaczsmaku
21.03.2013 15:56 odpowiedz
kapitalne na zdrowe i pyszne śniadanie!Piękne zdjęcie. Życzymy szybkiego powrotu do zdrowia.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2013 15:56 odpowiedz
Ale szybko :)
kasiate
kasiate
21.03.2013 15:55 odpowiedz
Właśnie siedzi w piekarniku:)
dam znać jaki efekt, pachnie super.
Zdrówka!!!
wiosenka27
21.03.2013 14:52 odpowiedz
Zdrówka Kasiu:)
liliann_86
21.03.2013 14:19 odpowiedz
Będzie robione :)
Uwielbiam zdrowe ciasta i bardzo często szukam zamienników.
A to może służyć za piaskowe ;)
matylda
21.03.2013 14:17 odpowiedz
bardzo mi się podoba takie zdrowe ciacho. :)
magma
21.03.2013 14:14 odpowiedz
pyszne zdrowe ciasteczka:)
teenager
21.03.2013 14:11 odpowiedz
wow, jest super ! zdrowe i pyszne ! ;)
magma
21.03.2013 13:34 odpowiedz
smaczne zdrowe ciasto, świetny pomysł:)
whiness
21.03.2013 13:27 odpowiedz
Wygląda baardzo czekoladowo, czyli bardzo apetycznie :) Aż trudno uwierzyć, że jest z otrębów. Świetne.
Asia
Asia
21.03.2013 13:23 odpowiedz
wyglada swietnie,chyba takie ciacho na diecie jest dozwolone:)
Angie
Angie
21.03.2013 13:13 odpowiedz
To ciasto koniecznie muszę zrobić! idealne!
http:  pastawithapplepie.blogspot.com
http: pastawithapplepie.blogspot.com
21.03.2013 12:55 odpowiedz
strasznie czekoladowo wyglada :) musi byc pyszne
Ps. polecam syrop spadziowy kosztuje okolo 3 zł a jest naprawde swietny
ralpheek
21.03.2013 12:41 odpowiedz
Uwielbiam takie przepisy - smacznie, zdrowo i bez wyrzutów sumienia :D