
Śliwki zdominowały straganany na pobliskich targach, więc nie mogłam odmówić sobie jednego z naszych ulubionych wypieków.
Połączenie ich z kruchym ciastem to już oczywiście klasyka, ale dodatek cynamonu sprawił, że powoli wkraczamy w jesienne smaki.
Bo chociaż w kalendarzu dopiero połowa sierpnia, to sami przyznajcie, że momentami czuć już w powietrzu zbliżający się wrzesień.
To ciasto to stara, babcina szkoła. I nie ma prawa Wam się nie udać.
Pamiętajcie jednak o dwóch bardzo istotnych kwestiach.
Po pierwsze śliwki.
Muszą być bardzo dojrzałe. Bardzo.
Miękkie i słodkie śliwki to połowa sukcesu.
Druga połowa to dobrej jakości masło.
Bo zdecydowanie ten przepis straci całą swoją wartość, jeśli dodacie do niego margarynę.
Ma być masło. Co najmniej 82%. Nie inaczej.

Składniki na formę o wielkości 23x28 cm
Ciasto:
- 375 g mąki pszennej tortowej
- 5 żółtek
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 30 g cukru wanilinowego
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- kilkanaście dużych, mocno dojrzałych śliwek węgierek
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz cukrami i mieszamy.
Dodajemy żółtka oraz masło. Zagniatamy.
Ciasto nie musi być gładkie i jednolite. Idealnie będzie, jeśli będzie przypominać kruszonkę.
Jeśli macie taką możliwość, to przygotujcie je w malakserze/Thermomixie.
Wówczas przygotowanie go zajmie Wam około 30 sekund i uzyskacie grubą kruszonkę.
2/3 ciasta przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i rozprowadzamy po dnie.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy przez około 15-17 minut.
W tym czasie ciasto powinno delikatnie się zarumienić.
Na podpieczonym cieście układamy dość ciasno pokrojone w ćwiartki (w przypadku bardzo dużych) lub przekrojone na pół śliwki.
Istotne jest, by śliwki układać rozcięciem do góry, ponieważ po ułożeniu na cieście oprószamy je mąką wymieszaną z cynamonem (sucha mieszanka nie przykleiłaby się do śliwek, gdyby skórki były na górze :) ).
Śliwki posypujemy pozostałą kruszonką i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie kroimy.
Możecie też oprószyć je cukrem pudrem.
Smacznego!
Opublikowano: 14 sierpnia 2019
Tagi:
śliwki
Czy ciasto przed pieczeniem należy schłodzić? Już podwijam rękawy by je upiec. Pozdrawiam