48

Ciasto Fiona - przepis




Stałym bywalcom bloga z pewnością to ciasto wyda się znajome, albowiem Fiona jest różową odpowiedzią na Shreka, czyli soczyście zielone ciasto, które pojawiło się na blogu latem ubiegłego roku. 

Z budyniem na bazie malinowego Kubusia, malinowymi Delicjami, delikatną malonową pianką i malinową galaretką nie tylko cudownie smakuje, ale też obłędnie pachnie. 

Lekkie i  owocowe, czyli raczej mało jesienne, ale i dla tych, którzy nie gustują w wypiekach z dynią na blogu musi się znaleźć jakieś coś pysznego :)

A TUTAJ, dla przypomnienia, znajdziecie przepis na Shreka.

Biszkopt:

* 4 duże jajka

* 4 łyżki cukru

* 4 łyżki mąki pszennej (niezbyt płaskie, ale też nie czubate)

* 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)

* 2 opakowania cukru wanilinowego 

* 1 szczypta soli

Masa budyniowa:

* 900 ml malinowego soku Kubuś (marchew+malina)

* 3 budynie malinowe (z cukrem, jeśli wolicie ciasta słodsze lub bez, jeśli mniej słodkie)

Malinowa pianka:

* 500 ml kremówki (30 lub 36%)

* 1 łyżka cukru pudru

* 2 galaretki malinowe

Dodatkowo:

* 2 opakowania malinowych Delicji

* 1 galaretka malinowa




Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili, aż piana będzie mocno błyszcząca.

Do piany dodajemy po 1 jajku i miksujemy kilka minut aby masa była puszysta. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy o wymiarach 24x28 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Jeśli biszkopt mocno wyrośnie, połóżcie na nim deskę lub drugą formę o takich samych wymiarach by go trochę wyrównać i obniżyć.  

Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową. 

Proszek budyniowy mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.

Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Zbyt ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy).  

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.

Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta. 

Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, aby wszystkie warstwy stężały. 

Smacznego :)
 

 

Opublikowano: 13 października 2014
Tagi: galaretka
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (48)
Ratowniczka
Ratowniczka
20.09.2018 21:02 odpowiedz
Zrobiłam ten placek i mam kilka obserwacji. Przepis na blachę standardową 25cm x 37cm. Ciasto w smaku dobre jednak nigdzie nie byłam w stanie znaleźć soku malinowego o kolorze różowym. Wszystkie są z domieszką marchwi i są pomarańczowe. Delicje uważam że trzeba lekko zatopić w ciepłym budyniu bo położone na zimny nie trzymają się i ciasto oddziela się od siebie.
Anna
Anna
17.12.2017 20:21 odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. Możliwe że była za zimna bo już chyba lekko zastygala... :-) ale smak rzeczywiscie obłędny :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.12.2017 20:11 odpowiedz
Mogą być dwie przyczyny.
Albo galaretka była za zimna i po połączeniu z zimną śmietaną ścięła się szybciej, niż zdążyłaby się wymieszać z masą, albo była niewystarczająco rozpuszczona i były grudki żelatyny. Ale pierwszy powód wydaje mi się bardziej prawdopodobny.
Gość
Gość
16.12.2017 19:44 odpowiedz
chcialabym tylko zapytac, dlaczego po wlaniu galaretki do ubitej smietany, zrobily mi sie grudki? (z tej galaretki? pozdrawiam
ewcia_b_k
ewcia_b_k
28.07.2017 13:53 odpowiedz
Witaj! zmodyfikowałam i zrobiłam Sully'ego z "Potwory i spółka". Masa ksielowa na soku porzeczkowym (fioletowa), a masa śmietanowa z galaretkami "Ametystową" i "turkusową" lub "niebieską" (może tez być "szafirowa"- albo "Blue Ocean") - dostępne niestety tylko z jednej firmy na "W." pochodzącej ze Śląska. Masy śmietanowe 2 osobne i delikatnie pomieszać, żeby wyszły "łatki" fioletowo-niebieskie. Barwnika też niebieskiego spożywczego dodałam, górna galaretka też 2 częściowa- ametyst i szafir- wylałam mocno tężejące więc zostały łaty 2 barwne.żeby góra była gładka- wspomogłam się gorącym powietrzem z suszarki. :D Acha, w galaretce kilka "cukrowych oczek". konieczna forma o wysokim brzegu
Gość
Gość
13.05.2016 15:30 odpowiedz
Czemu masa budyniowa wyszla mi pomaranczowa a nie jak w Pani przepisie taka pieknie rozowa...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2016 19:34 odpowiedz
W tym przypadku nie.
Monika
Monika
21.03.2016 12:30 odpowiedz
Witam mam pytanie odnośnie biszkoptu. czy nie dodaje Pani do biszkoptu proszku do pieczenia?
kotka
kotka
23.12.2015 22:44 odpowiedz
właśnie zrobiłam to ciasto z moja córcią :o) a wiecie ze oprócz Shreka i Fiony jest tez ciasto Osioł hihi
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.08.2015 20:38 odpowiedz
Przecież na zdjęciach widać, że jest jasno różowa.
Proszę przygotować taką masę, zrobić jej zdjęcie i zobaczyć, czy to będzie intensywny róż.
Karolina
Karolina
27.08.2015 15:38 odpowiedz
Jakim cudem masa śmietanowa na zdjęciu jest biała? Po dodaniu dwóch galaretek malinowych nie ma innej opcji musi być różowa.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.05.2015 07:18 odpowiedz
Z 1,5 porcji.
estera
estera
06.05.2015 11:30 odpowiedz
mam blachę 25/40 jakich użyć proporcji
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.05.2015 23:01 odpowiedz
Tak, tylko na pewno nie uzyska się tak różowego odcienia masy.
estera
estera
05.05.2015 15:04 odpowiedz
nigdzie nie mogę dostać kubusia malinowego czy mogę dodać kubusia truskawkowego
n_zak
22.04.2015 08:52 odpowiedz
Ciasto jest pyszne! Zrobiłam je też w wersji pomarańczowo-cytrynowej (odrobina skórki cytrynowej do biszkoptu, pomarańczowy kubuś i delicje, cytrynowa warstwa śmietankowa i galaretka pomarańczowa na górę) i to połączenie także mogę z czystym sumieniem polecić.
Dzięki za inspirację! :)
domaskowa
19.03.2015 10:39 odpowiedz
Ciasto pięknie się prezentuje i jest smaczne, następnym razem zrobię z Kubusiem w kolorze różowym, bo dopiero w komentarzach przeczytałam, że są dwa takie same, a jednak różne soki.
Marta
Marta
30.01.2015 19:04 odpowiedz
Po ubiciu piany dodajemy po jednym zoltku?! W przygotowaniu pisze zeby dodawac po jednym jajku...
Anka
Anka
30.01.2015 19:02 odpowiedz
Po ubiciu dodajemy po jednym zoltku czy po calym jajku w przygotowaniu pisze zeby dodawac po jednym jajku...
Asia
Asia
29.01.2015 15:41 odpowiedz
Do ubitej piany dodajemy zoltka oddzielone od bialek czy cale jajka jak pisze w przygotowaniu?!
Marta
Marta
29.01.2015 15:35 odpowiedz
Do ubitej piany dodajemy te oddzielone 4 zoltka czy cale jajka tak jak pisze w wykonaniu?
Marta
Marta
29.01.2015 15:21 odpowiedz
Po ubiciu piany do ciasta dodac zoltka czy cale jajka?! Pisze zeby dodac jajka...
wedelka
09.01.2015 11:20 odpowiedz
Upiekłam to ciasto na święta. Nie wyglądało co prawda tak zjawiskowo jak u Ciebie, ale było pyszne. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
ugosia72
ugosia72
09.11.2014 19:57 odpowiedz
Faktycznie pięknie wygląda a smak zdecydowanie malinowy
Aś
03.11.2014 15:03 odpowiedz
AA no to wszystko jasne, ja o istnieniu takiej wersji malinowego Kubusia nie miałam pojęcia. Albo nowość albo bywam w słabo wyposażonych w Kubusie sklepach ;) Dzięki za informacje
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.11.2014 10:24 odpowiedz
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.11.2014 10:16 odpowiedz
Aś
01.11.2014 09:15 odpowiedz
Mam pytanie, czy masę budyniową na pewno robiłaś z oryginalnego Kubusia malinowego a nie jakiegoś innego soku ? Bo z Kubusia, który jest wyraźnie pomarańczowy ja uzyskałam po ugotowaniu malinowego budyniu pomarańczową masę.
zuzka
zuzka
29.10.2014 09:50 odpowiedz
Ciasto wygląda ślicznie, takie równiutkie. Odnośnie budyni maja byc yo budynie na 0,5 l mleka?! Jesli budynie bez cukru dodam yo nie trzeba chociaz odrobine doslodzic...
renata
renata
26.10.2014 19:58 odpowiedz
Super przepis. Prezentuje się pięknie i to zarówno wykonane przez Kasię jak i moje - a to nie zawsze się zdarza....Polecam do zrobienia - bo jak u mnie wszystko wyszło super to wyjdzie każdemu:). Na drugi raz może nasączę biszkopt sokiem malinowym?
mostownica
21.10.2014 10:52 odpowiedz
Już ktoś tak napisał, ale muszę powtórzyć - urocze ciasto! zapisuję :)
anahitka9
17.10.2014 11:15 odpowiedz
Zakochać się można, tak pięknie to ciasto wygląda!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.10.2014 20:20 odpowiedz
Tak, dwa po 16 g.
Ja użyłam budyniu niesłodzonego.
Kaja
Kaja
16.10.2014 20:17 odpowiedz
Cukry waniliowe oba male opakowania? Do biszkoptu uzyc budyn bez cukru?
gin86
14.10.2014 16:12 odpowiedz
Wygląda uroczo w tych różach :)
catalin-82
14.10.2014 14:29 odpowiedz
O mój... Jak to pięknie wygląda, jeżeli smakuje choć w połowie tak dobrze jak wygląda to jutro cała moja rodzina trafi do kulinarnego nieba. Biegnę do kuchni!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.10.2014 13:53 odpowiedz
Karola - ja wylewam galaretkę jak jest jeszcze płynna (nie wiąże) i taka gładka tafla robi się sama :)
Karola
Karola
14.10.2014 13:48 odpowiedz
Kasiu, jak robisz to, ze galaretka jest tak równa i wygląda jak blat nałożony osobno :) ja piekę od lat, ale nie cierpię polewać ciasta galaretką bo zawsze spływa to tu, to tam i nigdy nie wychodzi idealnie. Dzięki!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.10.2014 11:17 odpowiedz
Monik_a2 - przy formie o takich wymiarach proszę wykonać ciasto z takich samych proporcji.
gosia
gosia
14.10.2014 10:17 odpowiedz
Śliczne:) shreka upiekłam ostatnio na uroczystość synka do szkoły, zrobił furorę:) W zamyśle miałam pokombinować z innymi kolorami, malinowa galaretka już zakupiona wchodzę i widzę to cudo:) A ciasto przepyszneeee....
Smakowe Kubki
14.10.2014 08:51 odpowiedz
Zgadzam się wyglądać jak Shrek, byleby takie ciasto mi serwowano, piękne!! Bajecznie wyglada i takie mocno malinowe.
monik_a2
monik_a2
13.10.2014 21:20 odpowiedz
Ciasto piękne i pewnie smakuje wyśmienicie, ale czy mogłaby Pani podawać ilość składników na bardziej standardową formę do pieczenia (25x36)?
wedelka
13.10.2014 17:15 odpowiedz
Urocze :)
redhead93
13.10.2014 17:13 odpowiedz
Kolory są przecudowne! Tworzą piękne warstwy! Ciasto na pewno pyszne ;)
anytsujx
13.10.2014 15:08 odpowiedz
Wygląda prześlicznie :).
Aguri
Aguri
13.10.2014 14:27 odpowiedz
Kasiu, jak zawsze pyszne ciacho i perfekcyjne zdjęcia. Za każdym razem zachwycają mnie te idealnie równe i czyste kawałki ciasta. Poproszę o instrukcję krojenia w formie fotograficznej albo jeszcze lepiej szkolenie z tej materii ;-)
lucynella
13.10.2014 09:00 odpowiedz
Pięknie to wymyśliłaś :) Już Twój opis na fb bardzo mi się spodobał :)
izaa_a
13.10.2014 08:45 odpowiedz
pięknie wygląda