
Dziś prezentuję Wam mój wczorajszy wypiek.
Typowo jesienne ciasto, z masą makową i śliwkami. Idealne właśnie na niedzielę. Spokojną, rodzinną, pod ciepłym kocem i z kubkiem herbaty imbirowej.
Bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym smaczne i efektowne.
Śliwki i mak stanowią świetne połączenie smakowe, więc zachęcam do wypróbowania.

Składniki na formę o wymiarach 23x28 cm.
Ciasto:
* 2 szklanki mąki pszennej tortowej (po 250 ml)
* 100 ml tłustego mleka
* 70 g masła
* 1/3 szklanki cukru pudru
* 1 jajko
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 1 szczypta soli
* 40 g drożdży
Dodatkowo:
* 1/2 puszki masy makowej (ok. 400 g)
* 1 żółtko
* 6 dużych śliwek (u mnie odmiany president)
* cukier puder do oprószenia
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 1 płaską łyżkę mąki i 4 łyżki letniego mleka (ok. 35-40 stopni). Zaczyn mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 25 minut.
Jajko roztrzepujemy energicznie z pozostałym cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym, a następnie dodajemy do niego wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy gładkie, dość luźne ciasto (przez około 8 minut), a następnie przekładamy je do wysmarowanej olejem miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40x30 cm i rozsmarowujemy na wymieszaną z żółtkiem masę makową. (Jeśli masa po dodaniu żółtka nadal będzie bardzo gęsta, dodajemy łyżeczkę mleka.)
Ciasto zwijamy w rulon (zaczynając od dłuższego boku) a następnie dzielimy na 12 równych części.
Spód i boki formy wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej 4 rzędy gniazdek.
W środek każdego z nich wbijamy połówkę śliwki.
(Zdjęcie wykonane przed wstawieniem do piekarnika)

Blachę odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-25 minut, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 25 minut (do zrumienienia).
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do przestygnięcia, a następnie oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :)
INNE PRZEPISY ZE ŚLIWKAMI







Opublikowano: 16 października 2017