
W sezonie na cukinie, obok przetworów, zapiekanek i lecza, nie może zabraknąć słodkich wypieków z jej udziałem. A to, jest po prostu idealne.
Intensywnie czekoladowe, z delikatną nutą kawy i cynamonu.
Nie za słodkie, dzięki dodatkowi cukinii przyjemnie wilgotne, ale nie zbite i ciężkie.
Banalne w przygotowaniu, a co więcej nie wymagające nawet użycia miksera.
Delikatna i słodka z natury cukinia oczywiście nie jest wyczuwalna w cieście po upieczeniu, ale to właśnie ona jest tu kluczowym składnikiem, który ma decydujący wpływ na efekt końcowy.
Składniki na keksówkę o wymiarach 10x20 cm
Składniki suche:
* 1 szklanka mąki
* 1 szklanka cukru trzcinowego (lub 2/3 szklanki cukru białego)
* 1/2 szklanki gorzkiego kakao
* 2 łyżki rozpuszczalnej kawy zbożowej (użyłam Inki karmelowej)
* 100 g bardzo drobno posiekanej gorzkiej czekolady
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 łyżeczki sody
Składniki mokre:
* 2 duże jajka
* 1/3 szklanki oleju
* 1/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
* 1 i 3/4 szklanki startej na drobnych oczkach i odciśniętej z nadmiaru soku cukinii (najlepiej użyć młodej, cienkiej cukinii, a jeśli cukinia jest wyrośnięta, należy wyciąć gniazda nasienne i obrać ją ze skórki, jeśli jest gruba i twarda)
Suche składniki łączymy ze sobą w misce i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do nich cukinię i ponownie mieszamy do chwili, aż mąka i kakao obtoczą cukiniowe wiórki.
W drugiej misce łączymy składniki mokre i energicznie mieszamy je trzepaczką. Wymieszane, wlewamy do suchych składników i mieszamy łyżką do czasu, aż się połączą.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy go olejem. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego :)
Opublikowano: 13 sierpnia 2016
Kategoria:
Czekoladowe
Pani Kasiu czy mleko krowie można zastapić roślinnym?
PS. W cieście w ogóle nie czuć jej smaku.
Aga - tak, ale radzę dodać tylko 1 łyżkę, aby smak nie był bardzo dominujący. Jednak smak kawy zbożowej jest łagodniejszy, niż kawy klasycznej.