24

Ciasto Advokatowe bez pieczenia




Dziś mam dla Was kolejną propozycję ciasta z Advokatem. Tym razem jest to ciasto bez pieczenia, z budyniową masą advokatową i kakaowymi herbatnikami. 

Pomijając czas kiedy stygnie budyń, ciasto przygotowuje się naprawdę ekspresowo i właśnie ze względu na czas przygotowania oraz główny składnik w postaci likieru jajecznego, zachęcam Was do przygotowania jej na Święta.

Jak wszystkie ciasta z herbatnikami, ciasto najlepsze jest na drugi dzień kiedy ciastka zmiękną. Również najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki mniej więcej pół godziny przed podaniem.

Masa:

* 1 litr mleka

* 1 pełna szklanka cukru

* 5 dużych żółtek

* 5 łyżek mąki pszennej

* 5 łyżek mąki ziemniaczanej

* 300 g bardzo miękkiego masła

* 250 ml likieru jajecznego Advokat

Dodatkowo:

* ok. 400 g herbatników kakaowych

Połowę mleka łączymy z cukrem w garnku z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu. Pozostałe mleko miksujemy z żółtkami i obiema mąkami i dolewamy do gotującego się mleka z cukrem. Cały czas energicznie mieszając gotujemy do chwili powstania gęstego budyniu. Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia. Garnek przykrywamy szczelnie folią, aby nie zrobił się na powierzchni budyniu kożuch.

Miękkie masło ubijamy mikserem przez około 5 minut na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 łyżce budyniu i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na koniec dolewamy stopniowo likier i energicznie miksujemy do czasu aż masa połączy się z likierem i będzie gładka. 

W formie o wymiarach 20 x 25 cm układamy warstwę herbatników, na niej 1/3 masy, potem ponownie herbatniki, masa, herbatniki i masa. Ostatnia porcja masy może byc odrobinę mniejsza niż 1/3. Zależy nam tylko na przykryciu herbatników.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, a przed podaniem oprószamy kakao.

Smacznego :)



 


Opublikowano: 17 marca 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
patricia-bakes
18.04.2016 23:37 odpowiedz
Bardzo proste i dość szybkie ciasto, a jednocześnie efektowne i przepyszne! :) Kakaowe herbatniki świetnie łączą się z masą z adwokatem. Na pewno jeszcze powtórzę :)
Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.02.2015 16:11 odpowiedz
Tak. Ja zawsze do wypieków używam tłustego (3,2%) mleka :)
Asiula
Asiula
17.02.2015 15:23 odpowiedz
Czy do tego ciasta tak jak do Marlenki użyłas mleka 3,2%? To poprzednie wyszło mi idealnie :-) dziekuje bardzo Moja Inspiracjo:-)
Karolina
Karolina
25.12.2014 22:08 odpowiedz
Zrobiłam to ciasto w końcu:-) masa z przepisu na 2 warstwach herbatników kakaowych (standardowa duża blacha), a na 3 warstwie bita śmietana ubita z fixem plus cukrem pudrem (pół litra kremówki ), na to jakieś posypki z czekolady. Polecam - bita śmietana urozmaica ciasto. Adwokata dałam ciut więcej. Nie wiem, czy pisało w przepisie, ale ja dałam adwokat 25 %, są w sprzedaży słabsze i się zastanawiałam, ale dobrze, że kupiłam mocniejszy, bo i tak jest dość słabo wyczuwalny w cieście.
Karolina
Karolina
22.12.2014 10:25 odpowiedz
Zaraz będę gotować budyń. Dopiero teraz się zmobilizowałam na to ciasto, choć chodziło mi po głowie dużo wcześniej. Jak już wyżej pisałam chcę masę rozłożyć na 2-ch warstwach krakersów, a na 3- ej warstwie bitą śmietanę, ale patrząc na Pani filmik (gdzie 3 warstwy krakersów z kremem weszły na styk) - to mi się nie zmieści na małej blaszce i zastanawiam się nad taką dużą standardową blachą, krakersów mam więcej i by mi wystarczyło.
Dorota
Dorota
01.06.2014 17:19 odpowiedz
Ciasto przepyszne! Pierwszy raz zrobiłam na święta, wszystkim smakowało:) I mnie również ciągle kusiło:D Wczoraj był drugi raz i na pewno będą kolejne:) Dziękuję za przepis :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.05.2014 22:39 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
Alicja
Alicja
31.05.2014 21:59 odpowiedz
Ciasto przepyszne, robiłam je już kilka razy i zawsze wychodzi :)
gusia1904
19.04.2014 06:52 odpowiedz
Zrobiłam to ciasto wczoraj popołudniu a masa niestety się nie zcięła :(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2014 07:29 odpowiedz
Zmieści się, bez problemu.
Karolina
Karolina
28.03.2014 23:00 odpowiedz
Chciałabym rozłożyć tę masę adwokatową na 2 warstwach herbatników, zaś na 3 warstwie - ubitą śmietanę kremówkę plus startą czekoladę i się zastanawiam czy to się zmieści na tej foremce 20 x 25 czy nie lepiej wziąć dużą standardową blachę ?
Kamila
Kamila
24.03.2014 09:24 odpowiedz
Beata, jeżeli chcesz pdf, wklej link z przepisem do http://www.printfriendly.com/" rel="nofollow">www.printfriendly.com/ i drukuj, edytuj, twórz pdf jak tylko chcesz :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.03.2014 19:19 odpowiedz
Ja używam tylko prawdziwego masła, 82% tłuszczu. Masa zrobiona na takim maśle na pewno stężeje :)
Nadrosia -wierna fanka
Nadrosia -wierna fanka
22.03.2014 19:16 odpowiedz
Pani Kasiu, zrobiłam wczoraj ciasto,wstawiłam do lodówki na całą noc i jest przepyszne :) Mam jedynie pytanie, jakiego masła dodała Pani do masy? ja dałam śmietankowe, masa jest puszysta, delikatna,jednak nie stężała mi dobrze..być może moje masło zawierało zbyt dużo oleju w składzie?Na pewno chcę je zrobić na Święta i zastanawiam się jakiego masła wtedy użyć żeby prezentowało się pięknie, gdyż smakowo to niebo w gębie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.03.2014 15:08 odpowiedz
Moim zdaniem lepiej smakuje z herbatnikami, ale oczywiście krakersy mogą być.
Paulina
Paulina
22.03.2014 15:02 odpowiedz
Witam. Krem wygląda na przepyszny, uwielbiam advokata. Czy Pani zdaniem smaczne by było jeśli przełożę tą masą krakersy?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2014 12:53 odpowiedz
Ja użyłam herbatników maślanych z Biedronki.
Gość
Gość
21.03.2014 12:46 odpowiedz
Jakie herbatniki najlepiej użyć?
gin86
17.03.2014 12:30 odpowiedz
O mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :) Z adwokatem, pyszności...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.03.2014 11:17 odpowiedz
Beata - niestety, na chwilę obecną jedynie opcja kopiuj-wklej i wydrukowanie.

M - oczywiście :)
ewela
ewela
17.03.2014 10:56 odpowiedz
Fajny przepis, idealny na nadchodzące Święta:)
M
M
17.03.2014 10:52 odpowiedz
Czy takim kremem mozna przelozyc biszkopt?
beata
beata
17.03.2014 10:27 odpowiedz
czy jest szansa na opcję pdf?
Gosia
17.03.2014 10:06 odpowiedz
Ślicznie Ci to wyszło :)