
Dzisiejsza propozycja skierowana jest nie tylko do wielbicieli fast foodów, aczkolwiek zawiera wszystkie składniki jakie znajdziemy w jednej z najpopularniejszych kanapek dostępnych w sieci amerykańskich restauracji z szybkim jedzeniem.
Świetnie sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale także jako przekąska do pracy, ponieważ dobrze się kroi i po podgrzaniu zachowuje kształt.
Dla mnie obowiązkowym dodatkiem do tej tarty jest sałatka. Oczywiście możecie się skusić na inną niż proponuję Wam ja, ale raczej odradzam całkowite zrezygnowanie z niej, ponieważ podkreśla ona jej smak.

Ciasto:
* 200 g mąki
* 120 g masła
* 2 łyżki zimnej wody
* 2 szczypty soli
* 1/2 łyżeczki cukru
Farsz:
* 500 g mielonej wołowiny
* 2 cebule
* 3 ząbki czosnku
* 4 ogórki konserwowe
* 1/3 szklanki tartej bułki
* 1/3 szklanki mleka
* 1 duże jajko
* 250 g tartego sera cheddar
* 4 pełne łyżki sosu barbecue
* 2 pełne łyżki ketchupu
* 1 łyżka sosu Worcestershire
* 1 łyżeczka musztardy
* 2 spore szczypty pieprzu
* 1 łyżka oleju
Sałatka (składniki na 4 porcje):
* 2 opakowania mieszanki sałat
* 2 spore garści pomidorków koktajlowych
* 1 czerwona cebula
* oliwa aromatyzowana (ziołowa lub paprykowa)
Z podanych składników zagniatamy ciasto (najwygodniej użyć do tego malaksera) i wykładamy nim podsypaną mąką formę na tartę o średnicy 26 cm, a następnie wstawiamy ją do lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso i smażymy przez około 10 minut (lub do czasu, aż odparuje woda).
Po zdjęciu z ognia do mięsa dodajemy sos barbecue, ketchup, sos Worcestershire, musztardę oraz pieprz. Dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku, a następnie dodajemy bułkę tartą, mleko oraz jajko. Kiedy składniki się połączą dodajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz starty na tarce ser. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodajemy kilka łyżek mleka.
Schłodzone ciasto oprószamy mąką i wykładamy na nim folię aluminiową w taki sposób, by przykryła również boki ciasta. Na folię wysypujemy obciążenie w postaci fasoli lub grochu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ciasta folię i wykładamy na nie farsz. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut.
Tartę podajemy ze świeżo przygotowaną sałatką (wcześniejsze przygotowanie i skropienie sałaty oliwą sprawi, że zwiędnie i zrobi się miękka).
Smacznego :)
Opublikowano: 8 czerwca 2016
Tagi:
wołowina