
Witajcie po świątecznej przerwie :)
Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto, które pojawiło się na naszym świątecznym stole. Nie ma ono typowo wielkanocnego charakteru, więc możecie przygotować je na każdą okazję. A ponieważ stało się ono niekwestionowanym faworytem wśród naszych bliskich, to nie mogę nie podzielić się z Wami przepisem :)
Przygotowanie go zajmie Wam niewiele ponad kwadrans (ze sprzątaniem może dwa), więc sprawdzi się ono zwłaszcza teraz, kiedy w końcu nastały piękne, słoneczne dni i nie koniecznie mamy ochotę spędzać je w kuchni :)
Składniki na formę o wymiarach 23x28 cm:
* ok. 350g herbatników kakaowych
* ok. 200 g podłużnych biszkoptów
* 1 słoiczek konfitury wiśniowej lub gęstego dżemu
Masa chałwowa:
* 750 g mascarpone
* 350 ml kremówki
* 300 g chałwy waniliowej
* 2 łyżeczki żelatyny
* 70 ml wrzątku + 70 ml zimnej kremówki
Poncz do biszkoptów:
* 300 ml mocnej, słodkiej kawy
* 100 ml wódki wiśniowej
Warstwa śmietanowa:
* 300 ml kremówki
* 1 łyżka cukru pudru
* 2 zagęstniki do bitej śmietany
Chałwę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki.
Żelatynę zalewamy wrzątkiem i kiedy całkowicie się rozpuści dodajemy do niej kremówkę (70 ml).
Mascarpone oraz kremówkę (płynną) łączymy ze sobą i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu. Cały czas miksując do kremu wlewamy żelatynę, a kiedy składniki się połączą dodajemy też chałwę.
Spód formy wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarowujemy połowę masy. Na masie układamy zamoczone w kawie z alkoholem biszkopty. Biszkopty delikatnie pokrywany konfiturą i umieszczamy na niej drugą warstwę kremu, na którym układamy kolejną warstwę herbatników.
Kremówkę łączymy z cukrem pudrem oraz zagęstnikami i ubijamy. Śmietanę wykładamy na herbatniki, a następnie ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Smacznego :)

Opublikowano: 9 kwietnia 2018
Czy zagęstnik to może być śmietan-fix?
A z alkoholi to jednak polecam wiśniówkę, można ją kupić nawet w małych, 100 ml butelkach.