3

Burgery z ciecierzycy (w chlebku pita) - przepis




Wegetariańskie dania obiadowe, które pojawiły się na blogu w przeciągu ostatnich 8 lat, można policzyć na palcach. Może nie jednej dłoni (i może nawet nie dwóch), ale też las rąk zdecydowanie nie byłby tu potrzebny.

Zawsze lubiłam mięso i przez wiele lat wybór "ruskie czy schabowy" nie był dla mnie dylematem.

Dziś jednak podchodzę do dań bez mięsa w zupełnie inny sposób. Czasem mam po prostu ochotę na kaszę z pieczonymi warzywami (którym nie towarzyszy pokryte chrupiącą skórką udko), czy też na makaron z sosem (w którym nie pływa zrazik).

I tak też od jakiegoś czasu chodziły za mną burgery z ciecierzycy w towarzystwie warzyw i jakiegoś fajnego sosu wpakowane w chlebek pita lub w tortillę. Tym razem padło na pitę, ale już zacieram ręce na to danie w wersji z tortillą i jestem pewna, że również będzie mi niezmiernie smakować :)



Burgery:

* 200 g suchej ciecierzycy

* 1 jajko

* 2 marchewki

* 2 cebule

* 1/2 korzenia pietruszki

* 1 pęczek natki pietruszki

* 3 ząbki czosnku

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1 spora szczypta ostrej papryki

* 1/3 łyżeczki kurkumy

* 3 łyżki oleju

* sól do smaku

* 1 łyżka mąki (jeśli masa będzie za rzadka, dodajemy odrobinę więcej)

Sos:

* 1 duży kubek gęstego jogurtu naturalnego

* 1 kopiasta łyżka majonezu

* 1 łyżeczka musztardy

* 1 łyżeczka płynnego miodu


* 1 duży ząbek czosnku

* 2-3 łyżki soku pomarańczowego


* sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

* chlebki pita (opcjonalnie tortille)

* mocno dojrzałe awokado

* gotowa mieszanka sałat

* pomidor

* ogórek

* cebula

Cieciorkę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na około 10-12 godzin (najlepiej na całą noc) a następnie gotujemy do miękkości.

Przestudzoną ciecierzycę łączymy z jajkiem i miksujemy na pastę.

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na około godzinę aby smaki się połączyły.

Startą na grubych oczkach tarki marchewkę oraz pietruszkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz bardzo drobno posiekany czosnek podsmażamy na oleju do chwili, aż warzywa będą miękkie.

Do zmiksowanej ciecierzycy dodajemy przestudzone warzywa, sok z cytryny, przyprawy, drobno posiekaną natkę oraz mąkę. Masa powinna bez problemu dać się formować, jeśli jednak będzie zbyt luźna, można dodać więcej mąki.

Z masy formujemy płaskie burgery i (w zależności od preferencji) smażymy je na oleju do czasu aż będą rumiane z obu stron lub pieczemy w piekarniku (200 stopni, ok 20 min). Przygotowałam je w obu wersjach i (niestety) smażone są smaczniejsze :) 

Pity przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu (jeśli zdecydujecie się na tortille, należy je podpiec na suchej patelni, przez około 15 sekund z każdej strony), gorące przecinamy na pół, smarujemy sosem, napełniamy sałatą, pokrojonym w plasterki ogórkiem, pomidorem oraz awokado, krążkami cebuli i gorącymi kotlecikami. Całość jeszcze raz polewamy sosem.

Smacznego :)


Opublikowano: 15 stycznia 2016
Tagi: ciecierzyca
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (3)
majanaboxing
17.01.2016 11:05 odpowiedz
Bardzo fajne danie na obiadek. :)
Piękne zdjęcia. Pozdrawiam Kasiu :)
jolantaszyndlarewicz
16.01.2016 18:22 odpowiedz
Kasiu ja też mięsiara jestem .... ale jeśli mam do wyboru ruskie lub schabowy to zawsze wybiorę ruskie ... choc z mielonym już bym się wahała:) .... fajne te burgery, zapisuję sobie przepis:)
Programista w kuchni
16.01.2016 13:17 odpowiedz
Bardzo mi się podoba pomysł podania burgera w chlebku pita :) Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim wcześniej. Mega! :)