
Dziś kolejny, po serniku z pistacjami i pistacjowych pączkach, przepis dla fanów tych cudownych orzechów.
Przepyszne bułeczki drożdżowe z kremem pistacjowym i posypanym siekanymi pistacjami lukrem.
Słodkie, o intensywnie pistacjowym aromacie - po prostu obłędne.
ZACZYN
- 250 ml mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
CIASTO
- 500 g mąki typ 450
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 85 g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
DOODATKOWO
- ok. 150 - 200 g kremu pistacjowego
- ok. 1,5 szklanki cukru pudru + 3-4 łyżki wody na lukier
- siekane pistacje (surowe, niesolone) do posypania
PRZYGOTOWANIE
Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do czasu, aż sie rozpuszczą. Następnie dodajemy do nich podgrzane do ok. 35 stopni mleko. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. (Mleko mocno się spieni, więc użyjcie większej miski.)
Do wymieszanej z cukrem mąki dodajemy mleko z drożdżami, jajko, żółtka oraz stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy do czasu powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt (o szerokości ok 35 cm), smarujemy kremem pistacjowym (pozostawiając wolne brzegi) i zwijamy w rulon. Kroimy na 12 części. Układamy w oproszonym mąką lub wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu żaroodpornym (możecie użyć formy do ciast) i odstawiamy na ok. 15-20min do wyrośnięcia.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min.
Po wyjęciu bułeczki odstawiamy do wystygnięcia a następnie pokrywamy lukrem i posypujemy pistacjami.
Smacznego!
Opublikowano: 2 marca 2021
Kategoria:
Drożdżowe