
Ciasto to przygotowałam na weekendowe spotkanie ze znajomymi. Zachwytów nad nim nie było końca. A kiedy w niedzielny poranek zapytałam ich co przygotować na na śniadanie, zapytali czy jest jeszcze "to wczorajsze ciasto". I to chyba najlepsza rekomendacja :)
Gorąco Wam je polecam!
Biszkopt:
* 3 niewielkie jajka (rozmiar M)
* 1/3 szklanki cukru
* 1/3 szklanki mąki pszennej
* 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki zimnej wody
* 1 łyżka oleju
Masa kajmakowa:
* 500 g mascarpone
* 250 g śmietany kremówki
* 3 łyżki gotowej masy kajmakowej
Masa śmietanowa:
* 250 ml kremówki
* 1 pełna łyżka cukru pudru
* 2 łyżeczki żelatyny
* 100 ml wrzątku
Poncz:
* 120 ml ciepłej wody
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
* 3 banany
* kilkanaście herbatników (w zależności od rozmiaru)
* kajmak pozostały po odebraniu z puszki 3 łyżek*
* kakao do oprószenia
* sok z połówki cytryny
Jajka ubijamy z cukrem przez około 7 minut na jasną, puszystą masę. Pod koniec miksowania dodajemy do masy wodę oraz olej. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną i przesiewamy do masy jajecznej. Miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników.
Spód formy o wymiarach 25x32 wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy go olejem. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 20-23 minuty, do suchego patyczka.
Z przestudzonego biszkoptu zdejmujemy papier, ponownie umieszczamy go w formie i ponczujemy wodą wymieszaną z cukrem i cytryną.
Banany kroimy w plasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny a następnie układamy ciasno na biszkopcie. Przygotowujemy masę kajmakową.
Kajmak przekładamy z puszki do miski i dokładnie mieszamy łyżką aby stał cię gładki i bardziej płynny.
Śmietanę łączymy z mascarpone i miksujemy do chwili uzyskania gęstej, puszystej masy. Następnie dodajemy 3 łyżki rozmieszanej wcześniej masy kajmakowej i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, dosłownie kilkanaście sekund.
Masę delikatnie wykładamy na banany, wyrównujemy wierzch i przykrywamy warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy pozostały kajmak i wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem a następnie cały czas miksując wlewamy do niej małym żelatynę. Wykładamy ją na ciasto i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem ciasto oprószamy kakao.
Smacznego :)
* Do ciasta wykorzystałam puszkę kajmaku o wadze 510 g.
Opublikowano: 25 maja 2015
Pozdrawiam
"Spód formy o wymiarach 25x32 wykładamy papierem do pieczenia..."
A ciasto bez problemu daje się pokroić już drugiego dnia :)
Mam tylko dwa pytania, biszkopt pieczemy w opcji góra i dół? Oraz czy herbatniki zmiękną po nocy w lodówce na tyle by spokojnie kroić ciasto następnego dnia?
Pozdrawiam ;)
Generalnie mamom piekącym do szkoły/przedszkola, polecam Shreka lub Fionę :)
gotowaniecieszy.blox.pl/2013/08/Ciasto-Shrek.html
gotowaniecieszy.blox.pl/2014/10/Ciasto-Fiona-przepis.html
Pozdrawiam
Kremówkę ubijamy razem z mascarpone. Powstanie masa gęściejsza od bitej śmietany.